Det är dags nu
Efter i stort sett 6 månader har Grynet kommit på att riktig mat är det godaste hon vet, äppelgröt eller banangröt är favoriten men även fruktpuréer av alla de slag är gott. Hon ratar ersättning om hon inte är väldigt hungrig, och verkar inte sakna bröstet alls. Jag tror hon är redo, jag dubbelkollade med barnhälsan och de tror inte det är något problem heller, att sluta amma helt. Det rör sig om morgon och kväll, sällan mitt i natten längre så det är inget dramatiskt egentligen. Vi ligger och myser i soffan ändå med jämna mellanrum så vi ska nog kunna ge henne den trygghet och närhet hon vill ha. Bästa sovplatsen är på mage på min bröstkrog med örat mot vänstertutten, antagligen hör hon hjärtat där. Sen sover hon som en sten. Lilla gumman
På barnhälsovården visade det sig att hon nu väger 7 kg och är 65 cm lång, perfekt vikt till hennes längd som läkaren uttryckte det. Jag förmodar att de hade sagt annorlunda om vårt lilla matvrak äter för mycket eller för lite, det är ju inte så mycket energi i fruktpuré direkt...
För min del följer en vecka, tio dagar med noterande och antecknande. Det är hög tid att jag tar reda på vad jag äter (inte vad jag tror jag äter), hur mycket och när med större noggrannhet än förut. Kunskap är första steget. Jag vet i och för sig att den vegetariska månaden påverkat mig, jag vet bara inte hur eftersom jag inte mätt något egentligen. Inte medan jag ammat. Men nu, när Grynet inte längre riskerar att drabbas av mina gamla synder kan jag sparka igång.
Rotsaksgrytan jag gjorde igår var väldigt god, jag är glad att jag gjorde en hel gryta full. Det måste vara åtminstone 8 portioner i den, det rymms mycket mat i den. Jag ska kaloriberäkna den och se vad det landar på, jag är särskilt nyfiken på näringsvärdena faktiskt. Den mättade bra också, det är ju en fördel om man ska satsa på att gå ner i vikt.
Även de olika wokarna jag gjort, främst med vitkålen, har mättat väldigt bra. Jag ska försöka göra en vegetarisk pad thai någon gång, det kan nog bli en höjdare faktiskt. Strimlad vitkål i woken ger den både mer volym, bättre näringsvärden och bättre mättnad - om man tål kål. Jag vet efter att ha läst om FODMAP att det är inte alla som tål det. Eftersom jag äter som jag gör är jag glad att min mage sköter sig som den ska.
Broccoligratäng står på agendan framöver, jag hade tänkt ha det till quornfiléerna jag skaffade. I vanliga fall stoppar jag ner allt i ett, och serverar gratängen med köttillbehöret i själva gratängen, men quornfiléerna är jag nyfiken på och vill testa som de är s a s så de tänke rjag inte göra så med. Jag vill veta vad det är jag provar, se och känna bara filéerna. När jag vet vad det är, vad de smakar och hur man tillagar dem kan jag gå vidare och laborera med dem i olika grytor och gratänger, om det visar sig att de kan passa till det.
Träningen ska jag försöka hålla liv i, det är svårt nu när familjen är förkyld men jag vill verkligen inte låta det här rinna ut i sanden. Så jag ska försöka hitta tid, på något sätt.
Ha en fortsatt bra helg!
Gillar
Kommentarer
-
Låter som du blir mer ”lös och ledig” utan amningen.
Corn har jag oxå blivit nyfiken på då vi äter kött flera gånger / vecka.
Jag provade cornfärsbiff på IKEA ( av alla ställen 😲) och det gick ju...men smakade som all snabbmat brukar...inget speciellt alltså.
Har sett reklam om cornfärs som alternativ i köttfärsåsen...låter spännande. Ska testa vid tillfälle.
Hoppas du håller dig frisk. 👍
-
Ja, framför allt behöver jag inte oroa mig för att det jag äter ska drabba Paula. Bara det är ju en befrielse faktiskt.
Undrar om man inte måste krydda på quornfärsen rätt ordentligt för att det ska bli gott och att de inte vågar det på alla ställen? Har fått för mig att man behöver krydda mer för att få den där fylliga, rika smaken som man vill ha på en pastasås, man kan inte bara ta bort något utan att lägga till något annat
Det är bara vilda gissningar baserat på det lilla jag testat av quorn än så längeTack, jag hoppas jag med. Inga tecken på att jag blivit drabbad än så länge i alla fall
-
Jag åt en hel del quornfileer förut, och jag tycker om konsistensen - påminner mycket om kyckling om man vill göra en flygande Jakob t.e.x. Nu är dottern vegan och eftersom det är lite ägg och mjölk i quorn så köper vi inte det längre. Men jag saknar det ibland, proteinrikt och hyfsat kalorisnålt - en bra kombination! Hoppas de utvecklar produktionen så allergenerna tas bort - vore bra inte bara för veganer men för alla allergiker.
-
Det låter ju positivt Medlem16, det gör det ju lättare att gissa sig till hur jag ska använda quornet i fortsättningen! För min del gör inte ägg och mjölk något men jag har full förståelse för att veganer och allergiker inte vill ha det, så om de plockar bort det gör det inte mig något! Det kanske t om är en liten vinst för miljön, vad vet jag
-
Jag använder mycket av Oumphs och Anammas produkter, helt veganska och smakar bättre än Quorn, tycker jag. Dessutom har Oumph "färdig" pulled oumph, kebab etc. Pröva gärna det
-
Åh tusen tack Lovis, vilket bra tips! Jag har sett de där i butiken men inte vågat köpa dem, jag visste inte riktigt vad det var
-
Var finns dom , tro 🤔jag googlar väl efter återförsäljare.
Tack för tipset Lovis.👍
Senast uppdaterad 10 februari 2018 17:24
-
Köper på Ica Maxi och andra större Ica-affärer
-
Jag tror jag såg dem på vårt Coop också, nästan helt säker på det.
-
Vad spännande det låter med Oumphs produkter är dom glutenfria tro? Fina bilder du har på din mat LadyG och tro sjutton att ditt lilla gryn vill ha hemlagat det är bra det
-
Ja, Oumph är glutenfritt.
-
Var in och tittade på både Oumphs och Anammas, och jag måste säga att jag blev positivt överraskad över näringsvärdet på dem, båda ligger lågt på kolhydrater, m a o bättre än många böner, ska testa och köpa några av sorterna och laga något på dem. Tack för tipset.
-
Chunks, oumph, var ju kanon näringsmässigt:
Näringsinnehåll pr. 100 g:
Energi 345 KJ/ 82 kcal
Fett 0,4 g
– varav mättat fett 0 g
Kolhydrater 0 g
– varav sockerarter 0 g
Fiber 5,1 g
Protein 17 g
Salt 0,60 g
Järn 3,3 mg (24 % av DRI*)
Folsyra 54,1 ug (27 % av DRI*)*Dagligt referensintag.
-
Maten såg god ut!
Jag har varit vegetarian i ett och ett halvt år, men sedan gick jag tillbaka till vanlig kost igen.
Finns mycket god vegetarisk mat!
Roligt när den lilla börjar äta riktig mat, roligt att se olika uttryck.
-
Visst är det spännande att utmana sina fördomar, jag trodde tex inte att det var så enkelt att laga vegetariskt
Visst, en liten tröskel är det innan man kommer in i tänket men sen bli det lättare, när man slutar fuxera sig vid köttet. Mem kommer nog att fortsätta äta kyckling, fisk och vilt åtminstone, när februari är slut. och massor av vegetariskt
Logga in för att skriva en kommentar.