icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5079209
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
27 September 2021 13:21
6

Det är alltid kul att lära sig något nytt

Snubblade över en artikel som ledde mig in i en ny förståelse, på tyngre.se där jag häckar rätt ofta (läs: jämt). Men först, innan jag dyker in i den nya tanken, vill jag prata om ultraprocessad mat. 

Jag håller med, och är medskyldig till att ha tänkt att ultraprocessad mat är något med högt kolhydratinnehåll, hög salthalt, hög fetthalt. Antagligen lågt näringsvärde men skyhögt kalorivärde. Lite så.

Det är, förstås, att göra det för enkelt för sig. Ultraprocessad mat, förklarar artikeln i början, inte helt enkelt att klassificera men 2009 gjorde ett gäng brasilianska forskare ett försök de kallar NOVA. Det finns fyra klasser:

 1. Oprocessad eller minimalt processad föda. Oprocessad mat är de ätbara delarna av växter och djur efter skörd eller slakt. Det vill säga frukter, rötter, nötter, blad, muskler, organ, ägg, mjölk, svamp, alger och vatten. Minimalt processad mat är ovanstående oprocessade föda, fast förberedd för att göra den ätbar, säker eller hållbar. Man har alltså rensat, fryst, fermenterat, pastöriserat, kokt, torkat, grillat eller på liknande sätt behandlat den oprocessade maten.
 2. Processade kulinariska livsmedel. Här hittar vi saker som smör, olja, socker, salt och kryddor, saker som har sitt ursprung i oprocessade livsmedel och som används till matlagning, kryddning och förvaring.
 3. Processad föda. I den här kategorin återfinns livsmedel som tillverkas genom att kombinera något från kategori 1 med kategori 2. Ost, bröd och burkmat, till exempel.
 4. Ultraprocessad föda. Här samlas läskedrycker, sötsaker, sylt, flingor, snacks, bakverk, kakor, pizza, hamburgare och frysta färdigrätter, för att ta några exempel. Bland den mat och dryck som ingår i den här kategorin finns det ingen eller nästan ingen intakt oprocessad föda kvar. Här samlas resultaten efter det att de oprocessade råvarorna blivit fabriksbehandlade med mjöl, oljor, fetter och raffinerat socker till en färdig produkt. Lägg till det tillsatser, naturliga eller konstgjorda, i form av smakämnen, aromer och konserveringsmedel, kombinera med bulkmedel och emulgeringsmedel, och vi har en förpackning ultraprocessad föda framför oss, färdig att äta. (källa: artikel)

Det är i sig en väldigt intressant sak, ultraprocessad mat, som skulle gå att djupdyka ännu mer i men jag låter det anstå tills vidare. Men jag lägger en bild från en av mina standardmiddagar som illustration på vad jag uppfattar som en måltid från kategori 1 här. 

51fae7eb-9a6f-4069-a13f-5cf2782641ae.jpg

 

aa937ff4-88f9-4de2-aa0c-96b339e4fece.jpg

Den skarpögde ser att jag glömde fylla i gul lök och att jag vid fotots tillblivelse inte hade lagt upp créme fraichen.

Eftersom jag stekte zucchini/lök-blandningen i teflonpannan efter köttet behövde jag inte tillsätta något annat än en liten liten skvätt vatten, tror termen för det är att man blancherar prylarna - korrigera mig på det om jag har fel!

Men i övrigt är det där, give or take en liten skvätt mathavre, en vanlig middag.

Och det är nu vi kommer till aha-upplevelsen.

För ni ser ju proteinfördelningen.

I artikeln från Tyngre pratar de om "den så kallade protein leverage hypotesen. Denna hypotes grundar sig i att vi människor äter mat för att försöka få i oss en viss mängd protein. Om vi får en kost med en mindre andel protein i så säger därför hypotesen att vi kommer att äta mer mat totalt sett för att kompensera för detta så att vi ändå får i oss samma mängd protein (4)." (källa: Ultraprocessad mat gör att människor äter för mycket — Tyngre)

Jag hade inte hört talas om den hypotesen förut, och jag medger att jag tycker grafen under ser problematisk ut i sammanhanget. Samtidigt funderar jag på, har vi svenskar verkligen ökat lika mycket i vikt? Att vi gjort det ifrågasätter jag inte, men kanske hade det sett ännu värre ut om vi hade ätit mindre protein, som i USA? Vi hade kanske haft en ännu större andel obesa och morbidt obesa?

Jag vet inte.

Oavsett vilket, det är ett intressant stickspår, slog det mig att genom att kombinera denna kroppens längtan efter protein (vi vet av andra studier att vid viktnedgång är ett högt intag bra och uppemot 2-2,5g protein per kilo man väger inte är något problem för friska njurar) med lite vanlig hederlig matlagningskonst (undvika kategori 4-mat är inte så svårt om man bara är medveten om det) har jag gått ner över 11 kg och är i nuläget i en sits då jag går och drar upp byxorna hela tiden eftersom de bara åker ner. 

Mellanmålen jag äter är oftast keso, kvarg, ett kokt ägg eller en blandning av dem. Proteinrikt igen. 

Jag är ganska säker på att om jag börjar nosa i hur jag mått, jämfört med vad jag ätit och gjort någon slags kurva över det så skulle mitt bra och lyckliga mående, mina energiska perioder, mina starka stunder, när träningen går kanon och jag mår bäst sammanfalla väl med de perioder då jag undvikit kategori 4 helt och hållet. 

Nu har jag inte gjort det, jag går på magkänslan här. Men jag tror inte jag har fel när jag påstår att jag mår bättre när jag äter näringsrikt, varierat (jo, det är många olika grönsaker, det är visst varierat) laugh

"Rent praktiskt, på individnivå, är rekommendationerna desto enklare. Dessutom är det troligt att du som läsare redan följer dem: Ät mindre raffinerat skräp och basera din kost på mer oprocessade råvaror, helt enkelt. Du behöver aldrig gå till några fanatiska överdrifter, utan med enkla val i butik och kök kan du  både äta hälsosamt, hålla kroppsfettet i schack och prestera bättre på träningspassen." (källa: Processad mat leder till överätning och viktuppgång | Styrkelabbet)

Den sammanfattningen tackar jag för, det känns stärkande. Jag är på rätt väg, jag gör rätt saker. Det händer grejer också, det både syns och känns.

Men även när det går bra och alla siffror är på bättringsvägen kan man behöva förstärka tanken, uppmuntra sig själv. Påminna sig om att man är bra. Det är inte bara i motgång det är trevligt med pepp. 

Ha en fortsatt trevlig vecka allesammans!

Gillar

Kommentarer

 • 27 Sep 2021 18:53
  Lovis

  Förlåt en kanske dum reflektion, men vad tillför ½ msk lätt CF,smak/näringsmässigt? annat? Knappt märk/mätbart, eller....?

  Senast uppdaterad 27 Sep 2021 18:57

 • 27 Sep 2021 18:58
  MAS63

  Spot on!! Håller fullständigt med i din bevisföring och tror fullt och fast att du talar sanningar här.

  Informativt, lärorikt och intressant - igen ett superinlägg från dig TACK!

 • 27 Sep 2021 18:59

  Ingen dum fråga alls Lovis, 0,5 msk är ungefär 12 kcal så det är ganska måttligt. Den jag väljer är ganska stark, chili och paprika, så jag vill helst inte ha mer heller 😄

  Tack MAS63, det var roligt att höra 😊

  Senast uppdaterad 27 Sep 2021 19:03

 • 28 Sep 2021 08:08
  Lovis

  Tack Lady G, då förstår jag smiley

 • 28 Sep 2021 09:05

  Ja, det är bara en smakbrytning jag är ute efter, det hade lika gärna kunnat vara chilisås eller något annat som ger smak men inte så gräsligt många kalorier. Provade den med franska örter, men den var ju mesig laugh

 • 30 Sep 2021 09:46
  Jessand

  Paprika/chili-cremefraichen är helt klar bäst.smiley..jag tar dock lite mer rejält av den typ 2-3 msk  som sås till pasta el annat, inte så farligt kcal-mässigt då heller tycker jag.

Logga in för att skriva en kommentar.