icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2465606
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
2 januari 2020 13:49
8

Det rullar på

Första dagen på året passerade med den skillnaden att jag fick göra lite improviserade förändringar i kostschemat jag lagt upp. Jag hittade inte alla saker i de lokala butikerna, så jag fick anpassa mig. Det blev förvånansvärt bra ändå, landade på 1407kcal (P. 165g/48E%, F. 50g/34E%, K. 59g/18E%) så det får man väl kalla godkänt. Särskilt proteinet blev jag nöjd med, jag kom med marginal över 2g protein per kilo jag väger. Det finns gott om anledningar till varför jag satsar på proteinet, inte enbart för att det mättar bättre och jag slipper magkramper som jag får av för mycket fett.

1. Jag styrketränar:

"Om du däremot styrketränar regelbundet och verkligen försöker bli starkare under tiden du går ner i vikt så finns möjligheten att 1,6 g/kg/dag inte är fullt tillräckligt. Det är fullt möjligt att 1,6 g/kg/dag är mer än du behöver men jag ser personligen ingen anledning till att inte ligga på den säkra sidan och kanske sikta upp emot 2 g/kg/dag istället." Källa: Proteinintag vid viktnedgång

Jag vet att Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR) och SLV tycker 0,8g per kilo man väger räcker, men läser man artikeln och studierna den bygger på förstår man att den rekommendationen gäller friska, viktstabila personer som inte tränar jättemycket. 

Om man tränar och/eller tänker gå ner i vikt passar man inte in på standardmallen 1A som NNR utgår från. 

2. Jag tänker gå ner i vikt:

"Det som spelar störst roll i kosten (förutom kaloriminus) när man ska gå ner i vikt är proteinmängden. Du bör sikta på i alla fall 1,6-2 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Tillräckligt med protein gör att du förlorar mindre muskler, håller uppe din ämnesomsättning bättre och protein är dessutom den makronutrient som mättar bäst (1) (skillnaden är liten dock) vilket gör att man inte behöver gå runt och vara onödigt hungrig även om man får räkna med att det ibland kanske kurrar lite i magen en del när man går på diet." Källa: Viktnedgång del 1

Det finns säkert de som nästan principiellt säger emot Guddi, eftersom han ofta sågar ena eller andra älsklingsbokförfattaren när de inte bygger upp sina teser på vetenskaplig grund, men de här påståendena råder det väldigt lite debatt om eftersom det hör till grundkursen i mänsklig biologi. Protein behövs för proteinsyntesen. Detta är oomtvistat. Kroppen tar det den behöver, atingen från kosten eller där den kan på kroppen.

Om man nöjer sig med att ligga på de nivåer SLV rekommenderar, samtidigt som man går ner i vikt finns risken att man går ner i vikt genom att förlora mycket muskelmassa. En liten del muskelmassa kommer man att förlora oavsett hur man gör, det är väldigt svårt och ovanligt att lyckas bygga massa på underskott även om det tekniskt sett är möjligt. Men det är onödigt att utsätta sig själv för risken att permanent sänka sin ämnesomsättning och öka risken för framtida viktuppgång på kuppen.

3. Jag vill se bra ut, inte nödväntigtvis väga visst mycket:

"En viktig sak att påpeka när det gäller styrketräning vid viktnedgång är att styrketräningen kan få själva viktnedgången på vågen att gå lite långsammare. Jag förklarade varför redan i del 1 av den här serien, mängden energi som du får från nedbruten muskelmassa är betydligt lägre än den från fettmassa så om du tappar en större mängd muskler går vikten snabbare nedåt.

Givetvis ska du dock inte ha en vikt som mål när du försöker gå ner i vikt utan målet ska vara att bli av med extra fettmassa och därför ska du inkludera styrketräningen." Källa: Viktnedgång del 3 

Eftersom jag i stort sett inte övergett det här tänket ens när jag släppte kontrollen så har träningen gått kanonbra. Jag har ökat i styrka under senare delen av 2019 på ett sätt som jag inte vågade tro att jag kunde. Jag kom väldigt nära mina långsiktiga styrkemål av bara farten.

Men det är inte det som är det primära målet, jag får inte lockas på avvägar bara för att det är roligt att knäböja tunga vikter. Jag förstår hur det kan komma sig att jag kommer i mina gamla träningskläder igen, fastän jag inte nått målvikt än. Jag har krympt från klädstorlek 44/46 till 40/42 och ingen våg i världen kan ta i från mig det. Det svåra blir att behålla fokus på flera saker samtidigt. Balansera mellan viljan att prestera och behovet att frigöra mig från fettmassa.

e4494b02-5859-426c-950a-439e1c7faaa3.jpg

Där är min utmaning.

Det gick bra att styrketräna igår, helkroppspasset tog lite längre än vanligt bara men vikterna studsade upp som de skulle och idag har jag måttliga besvär av träningsvärk, så passet igår var i stort sett perfekt. Återstår att se hur löpningen går idag. På sistone har intaget av kolhydrater varit lågt, med flit. Det vet jag kan påverka löpningen, rejält.

Båda mina äldre döttrar är slitna och trötta efter storhelgerna, de har jobbat massor och på konstiga tider så jag tänker inte försöka släpa med dem ut i spåret och springa när de egentligen behöver sova. Jag får se till att pallra mig ut själv, och göra det jag kan med det jag har. 

Pappa och hans sambo hälsade på, det var skönt att se att pappa inte såg helt förstörd ut. Han verkade faktiskt ha tagit farmors bortgång med ro, men så var farmor gammal och vid dålig hälsa sedan lång tid tillbaka. Vi pratade en del, men det viktigaste var det jag kunde se och han såg ut att både ha fått sova och äta gott. Han hade till och med varit ute och jagat, och det hade han absolut inte orkat göra om han hade varit deprimerad. Så jag kan nog sluta oroa mig för honom, faktiskt.

Om mindre än en vecka ska jag tillbaka till tandläkaren för att plocka bort den där tanden som sprack, den sprack så illa att den inte gick att laga och kötiden till odontologen har varit jättelång. Men jag är så fruktansvärt rädd för större ingrepp att de måste söva mig, jag orkar inte annars. Det tog över ett år att få tid, så jag är glad att den spräckta tanden inte värker eller besvärar mig. Jag har ingen aning om hur det påverkar träningen, men det lär ju ge sig.

Om mindre än två veckor börjar dessutom kursen igen, så då kommer jag att behöva ha organiserat mig igen. Paula börjar skolan samtidigt, så det kommer säkert att bli bra. Med lite tur kan jag planera in skrivandet medan hon är på förskolan, så kanske jag kan jogga med henne i vagnen de dagar jag ska springa. Det skulle betyda att det bara är när jag ska styrketräna som hon inte kan vara med, än så länge.

Om knappt tre veckor är farmors begravning. Den planeringen är inget jag är inblandad i, hon hade många barn som tar hand om den saken. Men vi ska ta farväl av en djupt älskad farmor, så jag räknar iskallt med att hela den dagen ägnas åt det. 

Om knappt fyra veckor är det dags för årets första tävling, ett 6-timmarslopp som jag dess värre känner mig galet undertränat för. Men jag har ännu inte missat ett enda år, så jag tänker inte börja nu. Jag gick och joggade om vartannat när jag väntade Paula och när hon var nyfödd, så varför skulle jag backa nu menar jag?

 Det nya året rivstartade, kan man väl säga. Eller så var det jag som gjorde det. Oavsett vilket så känns det skönt att vara igång, att ha handen på rodret och känna att kursändringarna tar. 

Jag är kapten på min egen skuta. 

b25ca7d1-481a-41ae-951b-3a4c9b4af557.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 2 jan 2020 17:43
  klaraelv

  Som vanligt har vi samma inställning till både proteiner och träning. God fortsättning LadyG.

 • 2 jan 2020 19:00

  Detsamma till dig klaraelv!

 • 2 jan 2020 20:28

  God fortsättning på det nya året!!!

  Du verkar ha din plan klar för hur du ska ta dig an året! Det börjar ju lite tråkigt med att du förlorat farmor. Skönt ändå att du har fina minnen att bära med dig. 

  Lycka till med hela din plan!!

 • 2 jan 2020 21:15

  Tack detsamma Tita 😍

  Ja, jag vet vad jag måste göra, det ska bara göras också 😁

 • 3 jan 2020 09:34
  Jessand

  Intressant ..kanske skulle öka proteinet lite till som det låter men har ganska svårt redan nu att komma upp i mina 1,5 g/kg.Speciellt när jag drar ned på mejeri. Vilka är dina främsta proteinkällor?

   

 • 3 jan 2020 19:10

  Ägg, kyckling, tonfisk, magert kött och mejeriprodukter typ keso & kvarg, samt whey 100 de dagar jag inte når målet med mat.

 • 4 jan 2020 09:10
  Jessand

  Ja är ju denna keso o kvarg som försvinner när jag kör utan mejeri....i övrigt använder jag samma källor. Whey har jag ej prövat.

 • 4 jan 2020 12:57

  Kolla in gymgrossisten nu i så fall, de har extrapriser på protein!

Logga in för att skriva en kommentar.