icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5233960
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
13 januari 2018 12:32
10

De utlovade studierna

 

High-Intensity Exercise Training (HIET) visade sig påverka abdominal visceral fat (AVF) på så vis att ju intensivare du tränar ju mer påverkas fettet mellan organen.

Ingen motsvarade effekt kunde observeras i kontrollgruppen som inte träande alls eller den tredje gruppen som enbart tränade långintensivt.

"Conclusions

The present data indicate that body composition changes are affected by intensity of exercise training with HIET more effective for reducing total abdominal fat, subcutaneous abdominal fat and AVF in obese women with the metabolic syndrome."

Källahttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2730190/

 

Resultatet från den studien sammanfaller och överensstämmer med resultatet i följande studie:

Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5577843/

Jag snubblade på en studie som i stort sett bekräftade min egen upplevelse av att tappa aptiten om jag tränat hårt. Det verkar dosrelaterat. Ju hårdare man tränat, ju större effekt. För lågintensiv såg man ingen effekt alls, trots att både det lånintensiva träningspasset och det högintensiva planerats så att de förbrukade samma mängd eneri. Vid den efterföljande buffén, där deltagarna fick äta ad libitum (fritt, obegränsat) noterade forskarna att de som tränat hårdast ersatte den förbrukande mängden energi sämre än de andra. Träning i sig, hård träning alltså, verkar vara en aptitreglerare.

Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9155502/

Därifrån snubblade jag rakt in i viktregleringsträsket, det är lätt hänt att hamna där på PubMed eftersom det forskas ivrigt på det området. En av de intressanta studierna ajg snubblade över var en studie på träning före frukost, där det visade sig att om man tränar före frukost på fastande mage ersätter man inte de förbrukade kalorierna i lika hög utsträckning som om man tränar efter frukost.

Fasting before morning exercise decreased 24-hour energy intake and increased fat oxidation during exercise. Completing exercise in the morning in the fasted state may have implications for weight management.

Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27738523

   

Intermittent fasta (IF), eller periodisk fasta med ett populärare namn, har visat sig vara ett effektivt sätt för obesa kvinnor att gå ner i vikt. Den här studien ville undersöka om IF i kombination med kalorirestriktion (CR) kunde förstärka den effekten ytterligare.

"Conclusion

These findings suggest that IF combined with CR and liquid meals is an effective strategy to help obese women lose weight and lower CHD risk."

Källahttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23171320

 

Högproteindiet visade sig vara effektivast för att förhindra viktuppgång i en studie där man ville ta reda på vilken diet som effektivast reducerar vikten och håller den borta. Kostregimerna som jämfördes var periodisk fasta med hög andel protein och en kostregim som tagits fram för hjärtsjuka, s k Heart Healthy diet. Bådavisade ungefär samma effektivitet när det gällde minskat BMI men periodisk fasta visade bättre resultat efter ett år både när det gällde hjärt-kärlhälsa och bibehållen hälsosam vikt.

"Conclusion:

Our results suggest that a high-protein, intermittent fasting and low-calorie diet is associated with similar reductions in BMI and blood lipids in obese men and women. This diet also demonstrated an advantage in minimizing weight regain as well as enhancing arterial compliance as compared to a heart healthy diet after 1 year."

Källahttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27621707

 

Gillar

Kommentarer

 • 13 januari 2018 12:38
  klaraelv

  Riktigt intressant läsning, har visserligen inte hunnit läsa alla länkar ännu, men det ska jag göra. Tack för sammanställningen.

 • 13 januari 2018 13:01

  Intressant👍🏻👍🏻

 • 13 januari 2018 15:03
  Tita

  Intressant att högprotein kost var så effektiv. Ibland kan står det på olika sidor bl a här på MD bloggen att om viktnedgången blir som förväntat kan det vara bra att korrigera proteinintaget. Jag har ofta högre protein än fett vid dagens slut. 

  Intressanta studier! Tack!

 • 13 januari 2018 15:08

  Nu är forskarna, som sig bör, frikostiga med "may" och "might" men jag kan ha underskattat träningens betydelse för vikten. Jag brukar ganska bestämt påstå att det är kosten som påverkar vad vi väger och träningen som påverkar hur vi mår, och att träningen inte har så mycket med vikt att göra.

  Men det är kanske inte riktigt så enkelt. Inte så svart eller vitt. Får snoka vidare och se vad jag hittar smiley

  Proteinets betydelse för viktreglering och hålla vikten nere har man inte studerat så noga, förrän nu de senaste åren så det är nog inte så konstigt att det står lite olika påståenden lite varstans.

  Men för de som tränat kraftsporter, typ tyngdlyftning och liknande, är det inga nyheter. Problemet med deras kunskaper är ofta att det är s k bro-science, en polares polare blev stark av att äta fem ägg om dagen så då ska alla äta fem ägg om dagen oavsett om de sedan dessutom lyfter lika mycket skrot eller springer lika många mil. För man blir stark av ägg. Typ smiley
   

 • 13 januari 2018 15:52
  Tita

   Jag skriver som en kratta, tittade igenom det nu och ser eländet, ibland går det fort.

  Jag menade förstås.....att "viktnedgången uteblir"!!!  

  Jo muskelknuttarna pumpar in mycket protein men de kanske behöver det!

  Jag äter lite mer protein därför att jag har så svårt för stora mängder fett. På det sättet håller jag mig mätt trots mindre fett.

 • 13 januari 2018 15:56
  klaraelv

  Jag föredrar protein vs fett, det är godare och jag mår dåligt av fettet, dessutom tror jag inte att det är bra för mitt hjärta. Vet att jag behöver proteinet när jag börjar styrketräna, plus att det är ju främst kolh. jag vill minska på.

 • 13 januari 2018 16:44

  Tita, samma här. Jag får ont i magen av för mycket fett, och är inte helt övertygad om det nyttiga i att äta stora mängder fett. Fast protein mättar bra, jag står mig länge och det är gynnsamt för träningen så jag klagar inte laugh

  klaraelv, håller med dig. Det jag kan dra ner på är kolhydrater, det är det minst nödvändiga faktiskt. laugh

 • 18 januari 2018 20:28

  Tack för länkarn LadyG jag har inte läst allt än men så himla spännande. Just sådana här diskussioner är ju så viktigt, forskare mot verligheten. Jag har också funderat på det där med protein/fett.

  Ska läsa mer av forskningen nu. Ha det gott!

 • 18 januari 2018 20:36

  Varsågod! Forskare är ju generellt väldigt försiktiga med att säga hur saker och ting verkligen ligger till, de är måna om att peta in sina 'kanske' och 'möjligen' eftersom det om en vecka kan dyka upp nya studier som ger mer fakta och som kanske helt kastar omkull vad vi visste och trodde. Men det är ju det som är så spännande också smiley

  Det enda de verkar vara någorlunda ense om är att socker är inte så nyttigt, och det är ju en början i alla fall. smiley

 • 18 januari 2018 20:56

  Ja det är ju skönt att de äntligen har insett det. Trots att det fnns mycket forskning på att barn som får för mycket socker riskerar att få neurologiska skador, i form av ADHD, ADD o.s.v

  Man kan bara önska att vetenskapen blir lite mer offentliga med såna forskningsresultat. Så inte bara vi som gillar att gotta ner oss i forskningsrapporter får ta del utan även alla andra. 

Logga in för att skriva en kommentar.