Blast from the past
Havre istället för ris fungerade ju riktigt bra, jag tror jag glömde skriva om det. Jag har haft så mycket att greja med att jag inte hunnit med allt jag tänkt på. Men havreris, eller vanligt mathavre, går hem både hos Paula och barnbarnet - och det är jag glad för.
Bild: Fixar man till mer än vad som går åt är det enkelt att lägga i en burk i kylen. Blanda i en sallad eller värm upp till lunch eller nästa middag. Matsvinnet blir minimalt på det viset.
Piffar man till det med lite frysta ärtor och majs blir det dessutom fint på tallriken. Havre har andra bra effekter också som jag skrivit om förut, betaglukaner och avenantramider som är antiinflammatioriska och en massa annat, söker man på PubMed hittar man sjukt mycket om just denna antioxidant, men för första gången har något visat en effekt i behandlingen av Alzheimers och då inte bara bromsat nedbrytningen utan faktiskt börjat återställa en del av skadan:
Nu är det en ganska hög koncentration de matat mössen med, och det är ganska långt från mus till människa när det gäller forskning. Det är mycket som ska ske på vägen innan vi har en medicin, men jag tänker att jag antagligen inte gör någon skada om jag byter ut pasta/potatis/ris mot havre lite oftare. Havre har ju dessutom erkänt goda egenskaper för hjärt-kärlhälsan, blodfetter, blodsocker och tarmhälsa så varför inte liksom?
Mer om havre:
Whole grain oats, more than just a fiber: Role of unique phytochemicals - PubMed (nih.gov)
Colloidal oatmeal: history, chemistry and clinical properties - PubMed (nih.gov)
Bild: 44% av mellanmålet är protein, 33% fett och resten kolhydrater.
Cirka 271kcal, ungefär 100g keso supermini, den med minimalt med fett, och lika mycket kvarg utan socker. Till detta en husmanknäcke med becel och ost, jag orkar verkligen inte med lågfettsost däremot så detta är en 28% av nån sort, greve kanske?
Jag blev lite taggad att kasta mig över styrketräningen igen, antagligen för att jag satt och kom ihåg Den Gamla Goda Tiden medan jag lyssnade på Avsnitt 300: Legenden Andreas Abelsson (King Grub!) hjälper oss svara på era svåraste frågor (styrkelabbet.se)
Se på fan, han har ett ansikte och en röst?! King Grub var, när jag började, den enda auktoritet jag egentligen lyssnade på i trådarna på Kolozzeum och skulle gå ner i vikt för första gången i mitt liv. På forumet förekom mycket broscience och killgissningar, men King Grub hänvisade alltid till studier. Jag har alltid haft ett behov av att få veta varför jag förväntas göra si eller så. Till mina lärares stora frustration på den tiden jag var elev. Ett därför har aldrig var ett bra svar för mig.
Av nyfikenhet köpte jag deras bok med kostråd och recept, jag vet inte om jag kan lära mig något men jag kände mig lite... Ja, jag vet inte... Tack för hjälpen killar, ni vet inte vem jag är men ni gjorde en grym skillnad i mitt liv.
Nästa vecka är en ny vecka, imorgon är en ny dag.
Det är aldrig för sent att börja!
Gillar
Kommentarer
-
Jag tycker bondmorans 10% ost är väldigt god inte så torr o tråkig som övriga lågfettsostar. Min hund måste äta lågfettkost tyvärr så provat de flesta ostarna. Hen är van vid att få en skiva varje gång jag tar ost svårt att ändra den vanan. Så då får jag anpassa mig.
-
Bondmorans tror jag inte att jag hittat här nere, är det Arla?
-
Gäsene mejeri länk
-
Tack Sunset, jag får be vår lokala butik ta in den för närmaste butik annars är 6 mil bort och SÅ sugen på ost är jag inte
Logga in för att skriva en kommentar.