icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5079069
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
3 July 2021 14:06
4

Belåten

Vem tror att jag hade lust att cykla idag? Nej, jag är inte sugen alla dagar. Underskottet börjar kännas och just i morse var jag ovanligt trött. Vaknade jag i fel fas? Jag vet inte, men det var extremt segt att komma igång.

7980b286-69c0-4843-840f-e40edb67dca7.jpg

Bild: En jättetallrik med mat, ett veritabelt berg faktiskt men inte ens 300 kcal. 

Maken, min underbara klippa, löste mitt problem genom att börja bygga på Paulas klättertorn. Gissa om hon ville vara med där! Mammas cyklande, pfffft, det händer ju inget men pappa bygger något! Då händer det saker!

337a8d6f-cf4c-4216-b1eb-6f875b5f6ce1.jpg

Bild: Det blir säkert bra vad det lider... Nu är jag ju höjdrädd, så jag ryser av obehag men Paula kommer att älska det.

Så jag fick min timma till sist efter många om och men, även om det tog emot idag. Som förväntat kändes det riktigt bra efteråt, och det var det jag försökte påminna mig om medan jag bytte om. 

I Lund forskar man bland annat på psykisk ohälsa bland unga, och en del av det jag läste om det passar ruggigt bra in på när jag jobbar med mig själv för att hantera min övervikt och motgångar, s k copingstrategier. Forskarna menar att hjärnan kan tränas att tänka annorlunda. 

Tänka annorlunda. Det var det jag gjorde när jag slutade röka. Jag började tänka på mig själv som en ickerökare. En som inte röker. Det var också det jag gjorde när jag började motionerna, jag började försiktigt våga tänka på mig själv som en tränande människa. 

Genom att inte cykla på morgonen berövade jag mig en sak som jag faktiskt både tycker är rolig och som är nyttig, och jag motiverade det lite vagt med att jag är trött, orkar inte, hinner inte... Vilket ärans struntprat. Mitt dygn har 24 timmar precis som alla andras, 1 timma av det är inte många procent. Timman jag använder är en jag i vanliga fall hade spenderat slöande, slappande framför fejsboken eller instagram om jag ens varit vaken för den delen så det är ingen förlust.

Positiv självförstärkning är mer motiverande och i förlägningen mer konstruktivt, inte bara för valpar och små barn. 

5a9750b6-da52-430b-bd19-2677e0838210.jpg

Bild: Svettig och nöjd efter min timma.

När jag hade häst pratades det en del om inlärd hjälplöshet, och det är först nu i efterhand jag inser att det går att applicera på människor också. För att inte hästen skulle bli deprimerad måste man vara konsekvent, den behöver veta vilka spelregler man har helt enkelt. För hästar kan absolut bli både apatiska och deprimerade av att bli ojuste behandlade. 

Det gäller säkert hundar också för den delen.

Därför har jag slutat säga, ens inom mig själv "Det där klarar jag aldrig, jag är för svag/dum/whatever". Det är ett dumt sätt att tala till mig själv. Så säger man inte till någon man bryr sig. 

En kärring jag verkligen inte respekterar sa en gång, apropå att jag skulle försöka springa marathon, att "Pfft, det klarar du aldrig!" och sättet jag reagerade då (genom att springa både marathon och ultramarathon) har jag lärt mig är motsatsen till inlärd hjälplöshet. Vad det heter har jag glömt, men jag jobbade jättemycket med tankarna. Att försöka lyfta mig själv. Berömma mig för att jag kämpar. Ge mig själv lite cred för att jag inte ger upp. Klappa mig på axeln för att jag tar fighten. 

Mental träning, inte bara fysisk, är viktigt. Det vi säger om oss själva är det vår hjärna försöker förverkliga. Rosenthaleffekten är ett mer vetenskapligt namn på självuppfyllande profetior.

Så, vad har du sagt till dig själv idag som du vill att din hjärna ska förverkliga imorgon? 

Jag säger till mig själv att jag är en stark och uthållig kvinna och att jag kan, jag vill och jag ska. 

 

Gillar

Kommentarer

 • 3 Jul 2021 16:48
  MAS63

  Hur vi talar till oss själva har stor betydelse för hur vi sedan agerar. Tror vi på att vi kan och vill så kan vi komma fram med lösningar som hjälper oss till goda val - oberoende av hinder, ex. fysiska eller mentala.

  Det är utmanande att inte dra ner sig själv i tanken. Det går så lätt att tänka en negativ, hindrande tanke. Det som då blir centalt att låta sig själv att stanna upp och fundera över varför man tänker så samt säger så till sig själv. Vad är motvet till detta negativa sätt att tala till sig själv.

  Mental träning är super. Med rätta tekniker ger det resultat. Det man behöver komma ihåg att det tar tid att träna sig mentalt. Rom byggdes inte heller på en dag.

  Som du skriver handlar det också om att lytfta sig själv, ge sig själv positiv feedback och att tro på sig själv. Lätt att skriv om och behöver inte varar så mycket svårare att förverkliga. 

  Bra jobbat - du fixade din timma!

 • 3 Jul 2021 17:03

  Tack MAS63, och tack för att du påminde mig om det här. När jag läste ditt blogginlägg klack det till i mig. Jag hade för mig att jag skrev om det för länge sedan, men det tål att upprepas. Det går ju, som du säger, inte så fort att lära om efter en livstid av mindre bra beteende. 

  På den tiden vi tränade kampsport maken och jag använde vi visualisering väldigt mycket, både under träningen och till vardags. Hjärnan är så kul att den inte riktigt grejar att skilja på det man bara tänker och det man faktiskt gjort. Så om man repeterar en teknik i tanken, verkligen ser den framför sig rörelse för rörelse, fungerar det som träning fast då förstås utan de positiva effekterna som man får av att faktiskt röra på sig. Eftersom vi tränade påhög nivå behövde vi förstärka träningstimmarna med extra träning, och vad bättre än att visualisera en specifik teknik medan man väntar på bussen eller tåget?

  Jag tog med mig det tänket in i marathonlöpningen också, visualiera hur jag går i mål på Stadion osv. Programmera hjärnan till framgång. Förklara för mig själv att när det blir tungt på Västerbron är du stark och lyfter blicken, när du passerar Rålis och nerförbacken njuter du av att ha farten med dig osv. Gång på gång. Det kan låta som första klassens bullcrap men det fungerar faktiskt, under förutsättning att man faktiskt gör sin fysiska träning också laugh

  Men det är ju helt vansinne att träna utan att ha med sig hjärnan i ekvationen.

  Och det är nog DET jag gjort fel så länge! Tack!!!!

  Du anar inte vad glad jag blir, så viktigt det här var!!

  Eller jo, kanske, om någon kan förstå så är det nog du MAS63. heart

   

 • 5 Jul 2021 08:12
  pralin

  bra jobbat.  Trordotter kommer gilla de "pappa" gör. Ha en bra veckaheart

 • 5 Jul 2021 08:14

  Tack pralin! Än så länge älskar hon det 😃

Logga in för att skriva en kommentar.