icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2467093
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
26 januari 2018 15:44
6

Belåten

Igår gjorde jag mycket mat, det blir så när man kombinerar och tar tillvara. Maken hade kommit hem med ett stort fint kålhuvud, ett sånt där med perfekta, stora blad som bara skriker ut "kåldolmar!". Så jag gjorde dolmar av dem och det som blev över och inte gick åt blev kålpudding. Det nya puddingreceptet jag laborerade med var väldigt gott det med, puddingen blev saftigt och kålen blev mjuk och god. 

6ee2c926-6f2b-4347-a17e-2923009b9740.jpg

I vanliga fall fräser jag kålen i sirap och smör tills den är mjuk, men i det här receptet skulle man förvälla den. Det passade ju bra eftersom man skulle förvälla kålbladen innan man gör kåldolmar. Förväller man ett helt huvud får man väldiga mängder förvälld kål över, och det hade känts tragiskt att kasta så mycket mat. Själva puddingen bestod till min ohejdade förvåning av blandfärs, risgrynsgröt, grädde och ägg förutom kryddorna då. Tänkte att det ju kunde bli hur som helst, men det blev faktiskt mycket godare än jag trodde.

Så idag kunde jag faktiskt tassa ut en jogg, jag behövde ju inte laga mat direkt och så mycket annat att göra i köket kunde jag inte komma på. Det blev stans långsammaste 5km, men jag joggade faktiskt och min tilltufsade tå som jag sparkade blålila häromdagen höll för äventyret.

b49c4e75-8672-4e01-88d3-11f4552a71ee.jpg

Grynet satt tyst och stilla och filosoferade, sov en liten stund och kvicknade till lagom till vi kom närmare våra egna kvarter igen. Hon kan inte ha sovit så mycket, men det var fullt bus på henne när vi kom in och hon slukade sin päronpuré som om hon aldrig fått mat förut, trots att hon fick full portion flaska innan vi gav oss ut och trots att hon erbjudits (och ratat) flaskan igen när vi kom hem.

Det är inte första gången det händer, att hon signalerar hunger och vägrar flaska. Svaret är förstås att hon vill ha fruktpuré. Favoriterna innehåller banan, mango, päron, blåbär, katrinplommon eller äpple i olika kombinationer. Blåbären är lite stoppande och katrinplommonen sätter fart på magen så jag är glad att hon äter båda, för i början kan en liten mage behöva lite hjälp att hitta rätt s a s. 

57178127-756f-4c58-a2cf-5e17daa4a301.jpg

Grynet fyller 5 månader imorgon.

Hon har ökat jättemycket i vikt, senaste vägningen hade hon gått upp 9 hekto på fyra veckor, till 6,7 kg och hon är nu hela 64 cm lång. Vår strategi, att ge henne flaska först och avsluta med puré har fungerat så här långt, men nu känns det som att hon börjat rata flaskan allt oftare och sitter och gapar efter mat. Tack och lov sa barnhälsovården att jag kan låta hennes intresse styra, hon ökar så bra i vikt och ligger så perfekt i sin kurva att det inte är några som helst problem att låta henne äta mer mat och mindre ersättning om hon vill det. Magen verkar tolerera det, bortsett från några riktiga brakfisar och dunderrapar emellanåt så fyller hon blöjorna som en liten mästare. 

Hon kan lätt svänga i sig en hel burk puré av den där lilla modellen om hon får, och nu vet vi att hon får. Dessutom imponerade hon på barnsköterskan vid huvudmätningen. Lilltjejen fick tag i sköterskans hand och kramade åt, och klamrade sig fast det värsta hon kunde och sköterskan höll inte på att komma loss. Så fort hon lirkat loss ett finger greppade tösen nästa, och klamrade sig vilt. Grynet tog det sannolikt som en ny rolig lek, och sköterskan konstaterade roat att "Hon är ju så stark!" medan hon brottades milt med lilltjejen. 

Senare visade Grynet upp sin förmåga att ligga på mage och balansera huvudet, hur stadigt som helst, samt sitta med bara lite moraliskt stöd från mamma.

Det är fascinerande hur fort det går egentligen. Det var ju igår hon var en liten rosa halvmeter som knappt kunde öppna ögonen...

Gillar

Kommentarer

 • 26 jan 2018 18:02
  klaraelv

  Så söt liten tös. Ta vara på tiden, det går så fort så är de vuxna.

 • 26 jan 2018 19:15
  Eleaor

  Åh så underbart med bebistid och duktig och fin tös du har=)

 • 26 jan 2018 19:28
  Bella50

  Hon är ju söt som en smällkaramell.  Vad härligt liv ni har med henne. Hur går det med katterna ovh Paula ?

 • 26 jan 2018 20:35

  Tack 😃

  Bella50, ena katten (Iris den modiga) har bestämt sig för att hon är bebises väktare och håller sig i närheten när vi är hemma. Hon får separation sånger om Paula åker hemifrån. Den andra katten (Allexis den blyga) är mer avvaktande och håller sig på lite avstånd 😊

  Men båda vill sova i Paulas säng också, det är jag mindre glad över. Men de vill bara kela, men jag vet inte om de fattar att Paula är liten och kan råka göra dem illa.

 • 27 jan 2018 14:41

  Tack JaninaE! Visst är det gott med kål! Jag inbillar mig att den förvällda är snällare mot magen än den stekta, men det kanske inte är så stor skillnad egentligen?

  Senast uppdaterad 27 jan 2018 14:41

 • 27 jan 2018 16:24

  Vitkål är väldigt användbart laugh  Ha en fin helg du med!

Logga in för att skriva en kommentar.