icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5234021
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
4 juli 2018 13:26
3

Bara raska promenader räcker inte...

...för att bevara musklerna. 

I 30-års åldern är musklerna på topp, men efter 40 börjar de förtvina om vi inte gör något aktivt för att stoppa det. Styrketräning är det bästa sättet, fast det behöver inte vara i gymmet enligt en forskare från England. Det de kallar Nordic Walking är helt enkelt stavgång.

Dans, tai chi, bollsporter eller racketsporter nämns också, men jag tror inte de tänkt på att innebandy ligger som ohotad etta i Folksams olycksstatistik. Hälsofördelarna bör nog överväga alldeles oavsett stukningsrisken smiley

Fast kroppsviktsövningar, lyfta matkassar, gå i trappor och generellt använda kroppen som det var tänkt, gör nytta det med. Man måste inte gå till gymmet om man inte vill, det går alldeles utmärkt att få fördelarna på andra sätt och samtidigt öka sin balans, styrka och självförtroende.

Poängen är att alla mår bra av att, efter förmåga, använda sin kropp och styrketräna utifrån sina förutsättningar. "Use it or loose it" brukar jänkarna prata om och det är faktiskt mer sant än vad som är roligt när det gäller muskler. Om man dessutom kämpar för att gå ner i vikt riskerar man att förlora ännu mer muskler än vad bara ålder hade bidragit med. 

Något att tänka på, och en bidragande anledning till varför jag springer med vattenkanna iställer för slangen. Det tar lite längre tid, men jag får bära assymetriskt, vilket ställer höga krav på bålstyrkan och ger mig lite intervallträning för magmusklerna. Jag tar inte mer i kannan än jag orkar bära stabilt. 

Fler idéer?

Källa: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/jul/03/people-not-getting-enough-exercise-from-long-walks-health-report

Gillar

Kommentarer

 • 4 juli 2018 13:40

  Nu finns inte gymmet Aktiv Kvinna kvar här i Göteborg, men det är där som jag har lärt mig många av de övningar som jag fortfarande gör hemma med hantlar. Där kan man snacka om starka, mogna kvinnor med balansen i behåll, de flesta som gick dit var en bra bit över pensionsåldern. Visst var det även en social funktion för många ensamma,  äldre kvinnor men även jag som då var helt nybörjare i 40-årsåldern tyckte det var en härlig atmosfär att vara i. Att utnyttja träning i vardagen är väl perfekt. Förr brukade jag reta mig på när jag behövde gå i trappor men nu ser jag det som en bonus.

 • 4 juli 2018 13:45

  Man blir snabbt ödmjuk när man träffar sådana kvinnor, jag har några sådana krutpaket i min närhet att inspireras av.  yes

 • 4 juli 2018 16:14
  Molnbär

  Fiffigt med vattenkannan Lady G!

Logga in för att skriva en kommentar.