icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2917404
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
28 augusti 2015 14:03
1

Bakterier i tarmarna

"Tarmfloran hos möss som äter fiskolja utvecklar bakterier som skyddar mot både viktökning och inflammation. Tarmfloran hos möss som äter onyttiga fetter utvecklar däremot skadliga bakterier som ökar både inflammationsrisken och insulinsresistensen. En studie från Göteborgs universitet, som publiceras i Cell Metabolism, visar att tarmens bakterier kan vara ett lämpligt mål för behandling av metabola störningar." Det skriver Forskning.se idag, studien publicerades igår: http://www.cell.com/cell-metabolism/abstract/S1550-4131(15)00389-7

Det som jag tyckte var intressantast var följande stycke:
"Trots att fodret med ister och fiskolja har samma energiinnehåll och samma mängd kostfiber, som är den primära energikällan för tarmbakterier, tycks de alltså skapa fundamentalt olika bakteriefloror som i alla fall delvis bidrar till metabol sjukdom. Det hade vi inte väntat oss."

Nu verkar det som att de ska ta försöken vidare och se om det fungerar likadant hos människor, det är inte lämpligt att testa allt på människor men just det här kan man faktiskt testa utan att det är farligt, oetiskt eller kränkande.

Det känns som en inte allt för vild gissning, men jag tror att vi kommer att få se studier som kommer fram till att vid allt annat samma lika är det kosten med mer mättat fett som är den olämpligaste, och att de som äter mycket omättade fetter har en mer gynnsam vikt och en bättre hälsoprofil.

 

Gillar

Kommentarer

  • 28 aug 2015 17:00

    Tack för informationen! 

    Min son och jag hade en intressant diskussion om fiskleverolja och linfröolja. Båda dessa oljor innehåller omega3. Min son menade att det är bättre att få i sig omega3 från animaliskt fett än frö växtriket. Jag vet inte om han har rätt. Jag har hållit på att ta ca 1 msk linfröolja till havregrynsgröten. Jag har fortsatt med detta tills nu då jag börjat äta omega3 kapslar som jag fick när jag beställde en del träningsredskap från Gymgrossisten.

Logga in för att skriva en kommentar.