icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2467152
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
22 april 2019 12:18
4

Avokado? Nej tack, det är inte bra för miljön.

" Enligt en rapport från Mexikos jordbruksverk har så mycket som 690 hektar skog försvunnit årligen mellan 2000 och 2010 på grund av avokadoexpansionen. Det motsvarar totalt 10 000 fotbollsplaner. 

Ett annat problem, förutom skogsskövlingen, är att avokadon är törstig – en mogen frukt dricker dubbelt så mycket som barrträden i Michoacán. Forskare på jordbruksverket i Mexiko tror därför att avokadoodlingarna kan minska flödet i floderna, vilka i sin tur är en förutsättning för djur och växter i området. För bland annat monarkfjärilen är skogarna i Michoacán ett viktigt område."

Avokado en miljöbo

Så istället för avokadoröra (guacamole) gör jag puré på gröna ärtor och kryddar med lite chili, det blir en annan smak men jag slipper sponsra kriminella karteller och bidra till miljöförstöring. Där jag inte kan byta avokadon skippar jag den helt, nu när jag vet vad det kostar i verkligheten att äta avokado.

Under påsken har vi möblerat om totalt. Paula har fått ett eget rum, det mindre av de två gästrummen på övervåningen blev hennes. Vi flyttade in i rummet bredvid och det stora sovrummet på bottenvåningen blev gästrum. Vi har sannolikt världens mest toleranta lilla tjej för hon accepterade och verkade gilla eget rum från första natten. Det tog lite längre tid att natta henne första natten, det var lite för spännande och roligt för att vara helt lätt att somna men efter det har det gått bättre och bättre.

Givetvis har hon blivit förkyld nu, och nyser och snorar, men jag tror hon tycker det är skönt att få sova utan att vi stör henne faktiskt. För jag tror hon har blivit lika störd i sin nattsömn som vi av henne.

c12a9014-7d41-412c-8734-27b80a0f360a.jpg

Bild: Lekplatsen är rolig, när man är frisk.

En av hennes favoritsysslor är att gå omvägen genom skogen, kasta kottar i bäcken och plocka pinnar. Efter en stund är vi framme vid Tallbacken, motionsgården i samhället och på baksidan finns det en äventyrsplats man kan klättra och busa på. Där leker och rasar hon en bra stund, sen får hon antingen åka vagn eller axlar hem. 

8f17fbc5-d48d-43ec-bc16-48f981d5d59f.jpg

Jag har fortsatt att experimentera med köttkvarnen förresten. När man köper hel lax till exempel finns det en liten risk att det blir trimbitar och spill över. Antingen delar man det och gör fiskgryta, fisksoppa eller liknande eller så sparar man bitarna och samlar ihop till ett kilo eller två och mal det till fiskfärs. Det är jättegott att mala ner fäsk dill i färsen. Jag blandade lax och torsk den här gången, och testade att göra både pannbifflika och köttbulleliknande varianter. Gott oavsett hur man gör, och det kändes bra att inte behöva kasta mat.

4883b191-a916-459d-9400-1c7f74edeb7d.jpg

Paula mumsade lika glatt på dem som vanliga pannbiffar. Underligt nog äter hon väldigt lite potatis, om jag inte lurar i henne det förstås. Häromsistens provade jag att göra ett recept jag snubblade på hos Svensk Potatis, något de kallade raggvåfflor och om man bortser från att de inte var efterrättsvåfflor utan matvåfflor så var de jättegoda. Det passar bättre med lingonsylt eller någon fraicheröra till, och de är väldigt mättande så man orkar inte så många våfflor men det roliga var att Paula åt med god aptit.

Jag vet, det är kanske för mycket att hoppas att fasen vid 2 år ska passera obemärkt, den där som alla barn verkar drabbas av (neofobi; när de i stort sett slutar äta nya saker och bara ska ha en och samma sak helst) men jag tänker i alla fall se till att hon har en bred palett kända smaker och konsistenser att falla tillbaka på. 

Jag har tränat på som vanligt, och noterar nya rekordvikter i styrketräningen. Nu äver helgen har jag vilat helt, eftersom jag tränat väldigt mycket på sistone. Två vilodagar i rad kändes lyxigt. Trötta ben uppskattar vilan, helt klart.

Vi firade inte så mycket påsk som ni märker, det kommer det med. Färga ägg, pynta ris, göra pynt och greja med färgglada ulltussar. Var sak har sin tid, den här påsken passade vi på att skaffa oss nattsömn.

Eller, försöka går ju. Nu när hon är sjuk blir det svårt att sova ändå.

Alltid är det något laugh

Gillar

Kommentarer

 • 22 apr 2019 14:09

  Eftersom jag också avskyr att slänga mat var det länge sedan jag köpte avokado. Helt opålitliga huruvida de var omogna, perfekta, övermogna och/ eller trådiga och bruna. Och så dyra. Men de få gånger jag äter sushi brukar jag välja avokado. Men det blir inte många gånger på ett år.

   

  Bananer har vi också nästan helt slutat med, brukar iofs inte slänga dem när de blir bruna utan fryser in i bitar och gör nice cream och även om vi bara köpte ekologiska så känns det oftast onödigt då det finns andra alternativ.

  Senast uppdaterad 22 apr 2019 14:09

 • 22 apr 2019 14:15

  Håller med dig Medlem16, det är ju hugget som stucket om de är omogna eller ruttna! Banan köper vi också sällan, läste att de besprutas så hårt. Jag vet inte om det är sant men det finns annat som är gott, så jag saknar det inte.

 • 22 apr 2019 21:19
  Eleaor

  Detta visste jag inte om avocado. Köper det visserligen väldigt sällan, men jag får kanske tänka till lite innan jag (eventuellt) köper det nästa gång.

  Paula får krya på sig

 • 23 apr 2019 11:09

  Tack Eleaor, idag har febern släppt så nu är det full rulle på henne igen. Näsan rinner förstås fortfarande men det bekymrar inte henne, nu när hon är pigg igen smiley

Logga in för att skriva en kommentar.