icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5728542
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
3 april 2024 17:35
12

Avdelningen mat jag knappt kan stava till

Har jag sagt att jag hittat en ny favoriträtt på det lokala sushi-stället nyligen? Bibimbap (om det är så det stavas) med kyckling.

Bara godsaker, det ligger ris under för den som vill ha sånt, men man måste äta sig ner till den och innan man kommit dithän har man redan fått i sig en massa andra godsaker. Inlagd lök, svamp, shiratake-nudlar (tror jag) och de där gröna alg-liknande sakerna som man får till sushi ibland (ligger bredvid tomaterna), kimchi och en massa goda grönsaker.

Såsen man får i skålen bredvid är fantastisk!!! Stark och smakrik, helt olik alla andra chilisåser jag smakat. De har vågat krydda på lite för en gångs skull, det brukar vara "svensk-starkt" (läs: lite lätt irriterad paprika) annars. Beroendeframkallande god, "måste bara ta lite till"-god!

Det är inte bara det att det är väldigt gott, det är fräscht och det är en vacker skål man får framför sig. Bilden är inte rättvis, det ser verkligen aptitligt ut när man får in maten. Ifall någon känner sig modig och hoppar över samma gamla vanliga när ni är på sushi-stället nästa gång. Kolla om de har bibimbap, särskilt om du gillar stark sås.

5658083d-dbe0-4e6b-b59c-3369bad33f2e.jpg

När vi handlade igår köpte vi hem en västerbottenost, det är länge sedan jag åt ostsmörgås och ännu längre sedan jag åt västerbottenost. 

Givetvis måste jag smaka till slut, rågbröd med stark ost heart

Det tog nästan en hel dag innan jag föll till föga och öppnade osten. Tur att det är en liten en, så jag blir lite snål. 

Vi får väl se hur jag hanterar resten av dagen, det var ett avsteg från planerna men inte det allvarligaste jag gjort. Dagen är inte "förlorad" eller "körd" för det, det betyder bara att jag får planera om lite.

59c9dba1-3597-4c10-b556-4603b7213b09.jpg

På det lokala fiket provade jag en "dadelboll", säkert som sista person i Sverige som provar, med misstanken att det skulle vara äckligt men den var ju god!

Jag gillar inte dadlar annars, men maskerar man smaken med kakao är det inte så illa!

De senaste 10 veckorna har jag tappat ~7kg, och då har det ändå varit påsk och lite annat ståhej så jag ska inte gnälla. Det hade kunnat vara mycket värre.

 

Gillar

Kommentarer

  • 3 april 2024 17:54
    klaraelv

    Ah, riktigt Koreanskt käk, bap betyder ris, om jag inte har helt fel betyder hela namnet något med blandat med ris, äh jag googlade det betyder “mixed rice with meat and assorted vegetables".

    Att det är drag i såsen är inte konstigt, för den görs på gochujang, koreansk chilipasta, älskar den. Den går att använda till så mycket, men kan vara värt att prova sig fram, för den är ganska stark. Nu är den dessutom ganska lätta att hitta i affärer, förr var jag tvungen att åka på asiatiska butiker i Uppsala för att hitta rätt produkt.

    Men där här du en riktig höjdarrätt.

    Jag har kommit till att acceptera dadelsirap, men längre har jag inte kommit.

    Grattis till den fina viktförlusten, starkt jobbat.

    Här är det modesta tre kilo på två månader, finns ju de som säger att för att det ska vara hållbart ska det vara långsamt... men min framfart kan ses som löjligt långsam.

     

    Senast uppdaterad 3 april 2024 17:55

  • 3 april 2024 19:32

    Det är en riktigt riktigt god rätt, jag är helt såld, och undrar lite varför jag inte provat förut! Gott, fräscht och mättande. Jag stod mig bra på den skålen, och då fnattade vi ändå runt i butiker, något som annars brukar kunna dränera mig rejält och jaga in mig på något onyttigt. 

    Den där såsen, att doppa i ... Den skulle jag kunna ta med mig hem och gulla med! Jag älskar chili, och den där var rik i smaken, och inte ett dugg parfym:ig som en del kan vara. Bra hetta, mycket smak och lång och trevlig eftersmak som klingade av sakta. 

    Nu stod jag mig så bra att jag "nedlät" mig att prova en dadelboll, fullt beredd att kasta den om den inte smakade bra. Hade jag inte stått mig så bra hade jag sannolikt kastat mig över något med mycket grädde och socker, typ budapestbakelse, bara för att hålla mig "i gasen". Det i sig gjorde mig skitglad, för då vet jag ju hur jag ska göra nästa gång, jag jagar rätt på en sån här laugh

    Steg för steg kommer vi rätt yes

  • 3 april 2024 19:46
    klaraelv

    Den typen av sås är ganska lätt att göra själv.

    2 Msk gochujang (tänk bara på att det är kraft i den, kanske börja med 1 eller 1,5 beroende på vem som ska äta och smaka av)

    1 Msk sesamolja

    1 Msk socker, jag brukar ta kring 1/2 och lite mirin istället

    1 Msk vatten

    1 Msk rostade sesam frön

    1 Tsk äppelvinäger eller lite ytterligare mirin

    1 Tsk finhackad eller pressad vitlök.

    Senast uppdaterad 3 april 2024 20:24

  • 3 april 2024 20:03

    Det måste jag testa! Jag ska bara besöka vår lokala asiatiska butik först, jag är nästan säker på att hon som har butiken kommer från Korea (fast jag har inte vågat fråga) blush

    Hon har iaf en massa spännande saker, det blir alltid jättedyrt när jag går dit. "Ska bara..." laugh

  • 3 april 2024 20:11
    klaraelv

    Haha, jag som ser mycket asiatiska draman, mest då av thai, hong kong, kinesiska, japanska o korenska skulle nog säga att till nitto procent kan jag nog gissa rätt.

  • 4 april 2024 08:00
    Magsi56

    Men snälla.. så gott det ser ut!! Varför finns inte nåt sånt ställe här?!😋 Ska skriva upp namnet på rätten i alla fall om man dyker på nåt ställe..

    7 kg på 10 veckor, grymt bra! Heja Dig💪😀

  • 4 april 2024 09:06
    Bella50

    Varmt GRATTIS till din "förlust"....och du jobbar så bra med kroppen , så du tonar säkert kroppen fint dessutom.

    Håll igång i skogen...yes

  • 4 april 2024 09:18

    Tack Magsi56 och Bella50, det är nog lika delar att jag håller igång med sågen som att jag försöker äta bra saker, oftast i alla fall. Tänker att gör jag någorlunda rätt 6 dagar gör det inget om jag gör lite småfel den 7:e. Det blir ändå ganska mycket rätt. Ostmackan faller i kategorin "saker jag inte borde äta" t ex laugh

    Bibimbap däremot kommer jag att ta igen med stor förtjusning.

     

  • 4 april 2024 15:13
    BirtheX

    Stort grattis till betydande viktförlust. smiley Bimbimbap är en strålande rätt juh... om man kan avstå en del av riset som brukar vara tilltaget i överkant.yes

  • 4 april 2024 15:30

    Tack BirtheX! Jag hittade riset så sent så jag orkade inte så mycket (jag hade ingen aning om att det var där till att börja med) så den gången blev det rätt av ren tur laugh

     

  • 4 april 2024 16:03
    klaraelv

    Så sett var det ju tur att du inte visste hur man ska äta den, man mixar först hela skålen med pinnarna innan man börjar skeda i sig, men nu hade du ju tur att få i dig de bättre sakerna innan du kom till bap. Oj vad sugen jag blev, blir till att göra en själv, kanske till nästa helg, måste handla på mig lite. Det är lite bättre än sushi, när jag gjort sushi så kommer ett kraftigt viktpåslag en och två dagar efter.

    BTW här har du min 'husgud' när det kommer till koreanskmat https://www.maangchi.com/recipe/bibimbap

    Senast uppdaterad 4 april 2024 16:06

  • 4 april 2024 17:11

    Tack för länken, den ska jag kolla närmare på! yes

    Men jag kommer nog fortsätta äta mig ner som jag gjorde, det var så trevligt att kunna välja och vraka bland de små öarna av färg, det vore synd att förstöra det fina upplägget (och så blir det lättare att undvika riset tills man verkligen vill ha det) laugh

    Ja, sushiriset är ganska sött, för att vara ris. Jag brukar också få viktpåslag av det, vilket jag tyckte var konstigt tills jag läste att de blandar socker i risvinägern cheeky

    Då vart det ingen mysterium längre laugh

    laugh

Logga in för att skriva en kommentar.