icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2917310
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
26 augusti 2015 10:52
5

8 hekto träningsvärk

Det är ungefär så jag graderar träningsvärken, genom att ha lite koll på hur mycket jag går upp i vikt av ett träningspass. Hur stel och öm jag är står vanligtvis i proportion till hur många hekto jag går upp. Det låter säkert jättekonstigt om en utomstående skulle höra oss, när älskling frågar "Hur mycket träningsvärk har du idag?" och jag svarar "Ganska mycket, ungefär 8 hekto" :-)

Om det går över ett kilo, är det riktigt jobbigt. Det är mycket. Toppnoteringen ligger på nästan två kilo. Det vill jag inte vara med om igen, och förhoppningsvis slipper jag det eftersom jag ökat proteinmängden efter styrketräningen. Varför det fungerar vet jag inte riktigt, jag har försökt formulera teorier om det där. Den ledande teorin i mitt huvud är att proteinet kommer väl till pass i återhämtningen, att det boostar processen på något vis jämfört om jag äter en mindre mängd protein efter träningen.

Men jag skulle inte bli ett dugg förvånad om det är placeboeffekten, den är kraftfull.

Det finns fler anledningar för en kvinna att gå upp i vikt. Vissa tider i månaden binder kroppen vätska som om det gällde livet, men det släpper ju så småningom det också. Men vikten kan skifta uppemot 2kg under en månad, enbart på grund av mensen. En dag lyckas jag nog pricka så jag både ska ha mens och har världens dunderträningsvärk samtidigt, då borde vikten kunna hoppa närmare 4 kg :D

Än har jag inte sett något så våldsamt, men rent teoretiskt sett borde det kunna inträffa. Det mesta jag hoppat är i trakterna av 2kg, nästan oavsett anledning och det mesta jag tappat över natten ligger också i de trakterna.

Jag vet inte heller riktigt varför jag kan få känslan av feber om jag tränat hårt. Inte för att jag tror det är feber på riktigt, men det känns som att kroppen går på högvarv, varenda funktion har dragit igång på max och så även termostaten. Det enda som hjälper är att sova, går jag och lägger mig vaknar jag oftast svettvåt men helt okej. Kanske lite stel om jag gjort något ovanligt eller nytt.

Det var intressant att försöka sova i natt, det var varmt och eländigt och kattungarna envisades med att linda sig runt fötterna. Som om jag inte var varm nog. Inte kunde jag med att köra bort dem heller, det vore ju ohyfsat. Så jag gosade med dem istället och smygflyttade på dem och mina fötter under tiden. De har inget emot att bli runtflyttade i sängen så länge jag gosar och kliar dem. Då kan jag maka runt dem lite som jag vill, men det tar lite längre tid att göra så. Å andra sidan slipper jag känna mig som en buse, och de slipper känna sig bortkörda. Det är värt den extra ansträngningen.

Nu längtar jag efter höst, svalt väder och kalla nätter. Jag är redan less på värmen :)

Gillar

Kommentarer

 • 26 aug 2015 11:04
  ImmaAmmi

  Den förhöjda temperatur-känslan kanske är ett tecken på den tillfälligt ökade förbränningen och energiomsättningen i kroppen, eller vad tror du?

  Ha en bra dag & hoppas träningsvärken går över fort!

 • 26 aug 2015 11:18

  Jag var lite inne på att det kanske hade med proteinet att göra, jag läste en tråd i Body och även om jag inte är lika extrem som trådstartaren så känner jag igen fenomenet fast i mindre omfattning.

  "Äter du mycket protein på kvällen?

  Efter en riktigt proteinrik måltiden så kan TEF:en, dvs värmen från maten göra att man blir som en mindre brasugn. Jag kan själv inte äta lika proteinrika måltider nu för då känns det som om jag avlider av värmeslag "
   

  jo, ja... särskilt efter styrka gör jag ju det. Då satsar jag med flit på extra mycket protein t om...

  Kombinera det med den ökade förbränningen från träningen i sig så har vi nog svaret :-)
   

 • 26 aug 2015 11:31

  Det var något nytt. Jag visste inte att man kan gå upp i vikt av ett träningspass. 

 • 26 aug 2015 11:45

  Jodå, det går alldeles utmärkt :-)

  De återuppbyggande processerna i musklerna gör att de svullnar något, och vätskan musklerna samlar på sig väger. När svullnaden lägger sig försvinner den extra vikten, det brukar kunna gå ganska snabbt dessutom.

  Värst brukar det vara för min del när jag kört marklyft, och knäböj, då är alla de stora musklerna i låren och rumpan rejält sura och ömma. Om jag kört överkropp, där åtminstone jag inte har lika mycket muskler, blir ökningen mycket mer måttlig.

 • 26 aug 2015 23:24

  Tack för den informationen! Det är bra att känna till.

Logga in för att skriva en kommentar.