icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
22 oktober 2017 20:15
11

"Tjocka människor luktar"

Idag läste jag en väldigt skum grej på facebook i en grupp jag är med i. Jag gillar den alternativa stilen och en av mina absoluta förebilder inom subkulturen skrev (i en tråd som handlade om icke-populära åsikter folk har) att hon hade väldigt svårt för feta människor då de "avger en speciell lukt, typ sött och döden, som huden när man haft ett plåster på för länge". Inte exakt så, men nära nog. Jag blev helt ställd.

Grejen är den att jag försökt närma mig henne flera gånger på festivaler och fester, men hon har alltid i princip ignorerat mig, inte jätteobvious men vi har aldrig pratat med varandra trots att jag gärna hade pratat med henne. När jag läste hennes kommentar så förstod jag varför. Mitt BMI visar fetma, även om det är i den nedre delen av spannet. Är det så hon tänker när hon ser mig? Att hon känner en kvalmig lukt av sötma och död om hon kommer för nära?

Jag skrev detta till en (smal) vän som också känner henne och när jag väntade mig ett svar om att detta var nonsens så skrev hon att jo, hon förstod och hon kunde också känna den lukten, eftersom hon har överutvecklat luktsinne eller nåt sånt. "Men det är ju bara för de som är sjukligt feta, och det är ju inte du." Jag ville svara: jo det är jag faktiskt, tyvärr, tråkigt att behöver ge dig dessa nyheter över fb, men jag skämtade bort det hela istället. Ändå kan jag inte låta bli att känna mig lite illa berörd. Man ser inte bara fet ut, det finns alltså en tillhörande, obehaglig lukt? Som om jag inte hade nog att tänka på...

Någon skrev en kommentar att hen ogillade fatshaming, vilket fick fler likes än inlägget om lukten. Jag gillade inte inlägget, för även om kommentaren gjorde mig fundersam så kan jag inte helhjärtat ställa mig bakom kroppspositivismen heller, eftersom i princip hela mitt liv cirkulerar kring projektet att gå ner i vikt. Så jäkla hycklande egentligen, för ja, jag ÄR verkligen för att alla kroppar ska få finnas utan att dömas - så länge jag själv är smal förstås. Det gör mig inget med övervikt hos andra, men jag vill inte ha den själv.

Puh. Man kan ju få huvudvärk för mindre.

Nåja, för att gå in på just projektet att gå ner i vikt, oavsett orsaker, så har detta varit en bra vecka. Kaloriunderskott varje dag och en ordentlig dos träning - riktigt skönt för kroppen! Såhär har veckan sett ut: 

8a18b12a-4dbe-4695-82e0-d04033067974.png

Min matplanering är egentligen ganska töntig, med tanke på hur lite variation jag har. Men det gör mig ingenting! Jag är inte ett stort fan av att laga mat, så jag försöker göra ett storkok under helgen så jag har matlåda iaf tre dagar under jobbveckan, sen köper jag en sallad ute de andra dagarna. Eftersom mina kollegor säger att det luktar död surströmming av mina matlådor med torsk så har jag fått förlägga den rätten till helgerna istället. Så jäkla överkänsliga tycker jag, men visst, torsk som värmts i micron luktar inte speciellt gott, även om det smakar gott. Har sagt det till dem, men tydligen är det en klen tröst...

Den här veckan var första gången i oktober som jag tog mig till styrkegymmet (!!!) och jag var rädd att jag skulle ha tappat en hel del, men det tog mig bara tre pass, och en sjuhelvetes träningsvärk, att komma tillbaks till de vanliga vikterna. Maten har också gått väldigt trögt i början på oktober, men nu känns det som att jag har flyt där igen. Rejäl frukost, rejäl lunch, något lätt på kvällen är vad som funkar för mig. Vikten närmar sig återigen lägstavikten, och min förhoppning är att komma förbi den nästa vägning.

Så, med det önskar jag er alla en trevlig söndagskväll!

Gillar

Kommentarer

 • 22 okt 2017 21:27
  Flamenco

  Så genomlarvigt! Jag är över fentio och det har jag då aldrig hört. 

   

 • 22 okt 2017 21:55
  Mabban

  Urbota dumt!!! Jag är över 80 och har aldrig hört något så dumt!!!!!!!

 • 22 okt 2017 22:27

  Håller med om att det var det dummaste jag hört! "Det finns folk till allt" som vi brukar säga när vi hör något dumt. 

 • 23 okt 2017 06:37
  viljans

  Konstiga människor finns det gott om😵 Du borde nog hitta en annan förebild....

  Bra jobbat med mat och motion! Pepp och lycka till i fortsättningen 👍💪

 • 23 okt 2017 06:56
  Molnbär

  Det lät konstigt. Kör man strikt ketogen diet kan man få dålig andedräkt vet jag, men detta har jag inte hört förr. Måste vara nån mental grej hos henne. Ta inte åt dig! 

  F ö så är ditt schema inte ett dugg töntigt utan visar på god planering och förutseende. Heja dig!

 • 23 okt 2017 10:09

  Det säger mer om henne en om överviktiga människor, faktist. Känns som att hon vill hävda sig, skämta till det på andras bekostnad. Jag är 27 år och skulle aldrig välja att umgås med någon som kräks ut sånadär fåniga grejer.

 • 23 okt 2017 12:09

  Tack för kommentarerna hörni! Ett tänkte jag att det kanske är jag som är dum i huvudet, men nä ni har förstås helt rätt! Stil- och (tyvärr?) kroppsmässigt kommer hon fortsätta vara en förebild, men jag har inte längre någon önskan att bli hennes vän.

 • 23 okt 2017 16:08

  För min del var det inte vikten som min svet luktadeilla av utan av maten jag åt, när alla skadliga E-nummer var borta tog det några månader så var min t-tröja lukt fri efter jag jobbat flera dagar i den, för gick det bara en dag. Och i dag är strumporna efter en dag i jumpaskorna luktfria kan lukta lite gummi om skorna är nya.

  Sen jag slutade med lightprodukter med så svetas jag knapt längre.n Ska var en riktigt varm dag och  tungt arbete.

 • 23 okt 2017 22:34

  "avger en speciell lukt, typ sött och döden"

  Ja... mållös. Olika kost kan säkerligen påverka kroppslukt.. men att alla "tjockisar" luktar död låter väldigt otrevligt och verkligen ett respeklöst uttalande mot sina medmänniskor... :(

   

  //Linni med en doft av sötma och död ;)

 • 27 nov 2017 14:03
  dollster

  Åh vad jag känner igen mig i det du skriver om kroppspositivism. Jag är verkligen för att alla kroppar ska få finnas och vara representerade, men jag vill själv inte vara fet. Så jag får väl också sålla mig till hycklarna 🙃

 • 23 sep 2019 13:09

  Bantningspiller - weightworld.se Jag förlorade 15 kg i mindre än 2 månader och övervikten kom aldrig tillbaka.

  Senast uppdaterad 31 okt 2019 13:20

Logga in för att skriva en kommentar.