icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
28 januari 2018 19:44
1

Nya vanor och gamla ovanor

Hallå i stugan! Jag har haft ett par bra veckor, och vikten har vänt neråt igen efter julens frosseri. Fast nä, jag ska inte säga julen: jag har ätit mig igenom hela december och en vecka in i januari innan jag äntligen lyckades vända på skutan. Jag är ännu inte tillbaks där jag var i november viktmässigt, men det går åt rätt håll. Såhär ser nuvarande status ut:

4bee0e9e-a54d-4f58-95ac-8dba0afbb6ff.png

Jag var nog nere på 86 kilo i november, så det känns lite segt att inte ha kommit längre nu, men det är bara att kämpa på. Jag har iaf hittat en metod som funkar, som är liksom en blandning av att lägga i en högre växel och ändå kunna äta lite mer: jag har börjat med periodisk fasta. Det låter väldigt skumt när jag skriver det, så himla strikt och med klockslag, i praktiken är det mycket enklare: jag äter helt enkelt inte på kvällen längre.

Tidigare har jag alltid ätit en rejäl frukost, en stor lunch och ett litet kvällsmål, typ en knäckemacka med ägg och kanske en proteinpudding. Det har funkat bra, men problemet har alltid varit det där kvällsmålet, att hitta något som håller sig inom kaloribudgeten och dessutom att inte äta mer än jag behöver. Marginalerna på kvällen har helt enkelt varit väldigt små. Därför lekte jag lite med tanken på att sluta med det helt - jag slipper fundera på vad jag ska äta och dessutom kan jag med gott samvete äta lite mer på lunchen, då jag är som mest hungrig.

Att kalla det för periodisk fasta känns som sagt lite dumt, för jag har inga klockslag jag håller mig till, men det är väl ändå någon slags fasta. Hittills har jag bara hittat fördelar med det: lyxigare lunch är nog nummer ett, men också att jag har tid över till annat på kvällen, och kostnaden för matkontot minskar. Jag gillar enkelheten i att inte behöva fundera på vad jag ska äta, och tiden för matplanering blir mindre. Min sömn har också blivit bättre av att jag inte äter på kvällen, men det kan ha att göra med att jag åt alldeles för mkt på kvällen dagarna/veckorna innan jag började med det här, jag sov nog lika bra när jag ätit en macka tidigare.

Det finns förstås en nackdel och det är att suget efter onyttigheter är större på kvällen, så vissa dagar har jag varit tvungen att ta fram ren viljestyrka för att stå emot. Men har man ingenting hemma att äta så brukar det gå bra, och jag lägger mig alltid tidigt så kvällen är inte så lång.

På det stora hela känns det här som en livstil jag kan hålla på vardagarna, och något jag kan fortsätta med i framtiden för att hålla vikten, så jag tror att jag har ett vinnande koncept här. Men vi får se, det har bara gått två veckor och även om man i det här stadiet gärna tänker att "nu har jag förändrat mitt liv och mitt tankesätt" så vet vi alla som varit med ett tag att det tar mycket längre tid än så. När jag nu tänker tillbaks på den första gången jag gick ner i vikt och hur enkelt det var då, så skrattar jag lite inombords åt den där naiva personen jag var då, som trodde jag hade räknat ut alla svar och att jag ändrat min tankevärld på ett par månader. Jag klarade inte av att hålla vikten, det tog inte lång tid innan jag gick upp allt igen. Och lite till.

Så jag är försiktig med att säga att jag förändrat mitt liv och tro att jag hittat en hållbar lösning. De där höga hästarna är jobbiga att ramla ner från och det gör ont när det är långt till marken.

Nu tänkte jag faktiskt gå och lägga mig. Var på bio igår och kom inte i säng förrän framåt ett, och för mig som brukar lägga mig runt nio så fick jag betala priset idag, har varit trött precis hela dagne och nu känns det inte som att jag kan hålla ögonen öppna så mycket längre till. Så jag säger godnatt till världen och vaknar förhoppningsvis upp pigg imorgon, redo att ta mig an en ny vecka.

Gillar

Kommentarer

  • 28 jan 2018 22:34
    Flisen87

    Jag kör också med periodisk fasta sen nån vecka tillbaka. Tog nån vecka innan jag vande mig vid att inte äta nånting fören 12, (tack och lov för kaffe och vatten!) och gud förbjuda att äta efter kl 19.cheeky Men nu känns det som om man kommit in i rytmen, ibland äter jag en tidigare middag och tex lite havregrynsgröt innan 19slaget, det håller mig mätt och belåten.smiley Men visst känns det konstigt och lite tråkigt att inte äta på nått i soffan framför tvn på kvällen. Men man kommer ifrån småätandet och det är nog det viktigaste för mig. Hoppas på goda resultat!laugh

    Pepp pepp!

Logga in för att skriva en kommentar.