icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
14 april 2018 20:36
4

Det är skillnad på mål och MÅL

Den här veckan fick jag en insikt när det gäller mitt beteende, framför allt då att sätta mål, som rubriken antyder. Jag har alltid satt både ett stort mål och flera delmål på vägen. Mitt slutmål när det gäller viktnedgång är 65 kilo och delmålen har varierat mellan tre- och femkilosintervaller. I dagsläget väger jag ganska exakt 90 kilo, så jag har totalt 25 kilo att gå ner. En ansenlig mängd, men ändå inte extremt mycket, brukar jag tänka. Jag slarvade bort ett par veckor runt påsk (eller ja, en månad om jag ska vara ärlig), vilket resulterade i att jag inte har -5 kilo att luta mig tillbaks mot, jag gick upp nästan alla fem på en månad. Det ledde till en omstart och nu ser resultatet ut såhär:

e3bc72db-58b7-4618-8b29-895c4be88ec6.png

Som vanligt markerade jag ett första delmål, satte upp snittet och den totala nedgången och när jag satt med det insåg jag att jag tänkt fel väldigt länge. Jävligt fel.

Jag har varit fokuserad på mitt "stora" mål - det har är något jag verkligen vill göra, det är mätbart och specifikt, och min tidsplan har alltid (nåja, oftast) varit realistisk. Som sagt så har jag också följt rådet om att sätta upp delmål, för att det stora inte ska kännas oöverkomligt. Den här gången har jag att jag vill väga 86 kilo i början på juni, alltså vecka 22. Och nu till feltänket. Jag har tänkt:

Om jag väger X kilo vid tidpunkt Y så kommer jag nå målet vid tidpunkt Z.

Ser ni felen här? Ja, det gör ni ju eftersom jag fetmarkerat dem så det går inte att missa min poäng. Det här är inte ett mål. Jag vet egentligen inte vad man ska kalla frasen för... en premiss och en härledning till en slutsats kanske? Om detta är sant så kommer detta vara sant. När tidpunkten sedan kommer och det första påståendet inte är sant så behöver vi även revidera det andra. Vilket jag ju har gjort, många gånger nu.

Problemet är att jag jobbat mot slutmålet, men istället för att använda delmål på rätt sätt så har jag snarare skapat hinder för mig själv, där jag säger att nähä, du klarade inte det här "delmålet" heller, då är det kört igen då. Jag har också förlitat mig mer på tidpunkten för de olika delmålen snarare än att arbeta sig dit. Som om tidens gång i sig självt för mig framåt. Vilket den iofs gör, men inte när det gäller viktnedgång och inte om jag inte gör något med tiden. Så, nu ska jag formulera om mina delmål:

Jag ska väga X kilo vid tidpunkt Y, för att jag vill nå mitt slutmål vid tidpunkt Z.

Ni fattar skillnaden? Det är liksom en helt annan betydelse nu, inte någon luddig premiss eller villkor, utan ett tydligt delmål som har ett syfte i ett större slutgiltigt mål. Nu ska jag inte rusa iväg och hojta "åh jag har hittat hemligheten, den här gången kommer jag klara det", det har jag gjort alldeles för många gånger förut och blivit lika snopen varje gång. Men jag känner ändå en liten skillnad i hur jag tänker sedan jag landade i den här insikten tidigare i veckan. Jag är mer fokuserad, helt enkelt.

Matmässigt har den här veckan varit bra, jag har återfått motivationen efter en tids svacka och jag blir så glad varje gång kroppen hittar tillbaks till det här bra läget. Jag märker direkt skillnad om jag har en "dålig" eller "bra" matperiod, jag sover bättre, är piggare osv osv. Sen säger det kanske mer om hur "allt eller inget" jag är snarare än matens fantastiska inverkan på kroppen...

Träningen har gått sämre, jag har jobbat ca 55 timmar hittills och haft mycket möten, har helt enkelt inte hunnit med någon träning. Imorgon är det dock dags, träningsväskan är packad och det ska bli skönt att komma igång igen. Nu ska jag däremot gå och lägga mig, känner hur ögonen börjar falla igen. Godnatt!

Kommentarer

 • 14 april 2018 22:04

  Ja känner igen mig väldigt mycket i det du skriver. Det här med att sätta exakta mål för när man ska vara på en viss vikt och att man då bör har nått målvikten då eller då. Ja tycker du tänker jättesunt. De ska ja ta med mig :) tack för det! 

 • 15 april 2018 09:27

  Jag hade satt en målvikt och sedan flera delmål som de flesta andra gör, men jag hade först inte satt någon tidsram alls för när det skulle ske. I början fungerade det men då jag också hade många kg att gå ner så valde jag så småningom ett slutdatum när jag ville ha nått min målvikt och sedan lite stöddatum när jag skulle ha koll om jag låg ungefär vid mina delmål. Jag nådde målvikt cirka en månad innan slutdatumet, men så hade jag satt slutdatumet med marginal också. 

 • 15 april 2018 14:31
  Flisen87

  Heja heja LadyF! 💪 You got this! 

 • 15 april 2018 16:23
  klaraelv

  Lycka till med ditt sätt att nå ditt mål, hoppas verkligen att det går bra. Jag har tidigare satt mål och måldatum, och alltid misslyckats och gett upp. Den här gången har jag satt ett mål men inget datum, och den här gången är jag övertygad om att jag kommer att ta mig i mål, har redan tappat strax över 21 kg och har ca 6 kg kvar till målvikten som jag satt här (om det räcker får vi se då). Så mitt recept var att skippa datumet, och på så sätt undvika känslan av misslyckande.

Logga in för att skriva en kommentar.