icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
26 november 2017 20:19
4

Baaara jobb! Jobb å jobb!

Funderade på vad jag har att berätta sen sist och då hörde jag en liten, pipig och uppgiven röst säga "Bara jobb! Jobb å jobb!". Fick sitta och grunna en stund på vart det kommer från och inser att det är från Askungen, en av mössen som beklagar sig över hennes situation, precis innan de börjar sjunga "hon får slita hon får släpa, varje dag får hon arbeta...".

Min situation är givetvis något bättre än så - jag får betalt för min övertid och känner ingen press från chefen att jag MÅSTE jobba, han säger att det viktigaste är att jag orkar med och inte blir utbränd. Det är alltså i hög grad frivilligt... även om jag nog lider lite av "duktig flicka" syndromet och alltid vill göra saker bra. Jag har svårt att nöja mig med att göra något rätt okej, eller gud förbjude halvdant och slarvigt. Detta är något jag i mitt nuvarande yrke kan unna mig - jag är just nu IT-konsult och har tidigare jobbat som undersköterska och stressen i dessa två yrken är rätt hög, men oj så olika! Jag kan ta med mig datorn hem och jobba undan en del saker på kvällen nu, svara på mail och småfixa lite grejer med youtube i bakgrunden iklädd pyjamas. I jobbet som undersköterska, och i många andra yrken, har man inte den lyxen. Ska någon ha frukost och medicin på morgonen, då kan man inte ta det på vägen hem på kvällen. Och när tiden inte räcker till så tvingas man ta genvägar ibland, för att tillfredsställa det basala behovet hos den man hjälper. Att göra något halvdant är ibland enda utvägen.

HURSOMHELST. Jag har lätt att komma in på sidospår, som vanligt... Kontentan är dock: jag jobbar mycket och det har varit huvudfokus under november månad. Jag räknade precis att jag jobbat 30h övertid, dvs nästan en hel arbetsvecka extra den här månaden, fram till idag. Kommer antagligen bli fyra timmar till innan månaden är slut. Det här påverkar min viktresa på ett väldigt bra sätt faktiskt - jag blir inte negativt påverkad gällande mat och träning av stress. Eller, det kanske snarare är såhär, jag stressar inte utan planerar noga vardagen för att få den att funka. Prioriterar träning och att äta bra mat. Igår förberedde jag matlådor för hela veckan.

Och ärligt talat, jag har inte gjort någon psykisk koppling mellan att äta och att jobba. Om jag kommer hem en dag efter jobbet och har tänkt fuska med något onyttigt, då är det tv-soffan som gäller, inte datorn. Jag är inte den som småäter vid skrivbordet, jag vill fokusera på min mat när jag äter. (Visst, visst, det gör man inte helt när man käkar framför tv-n heller, men det är ändå en annan grej.)

Så hur har det gått hittills i viktkampen då? Mnja - både bra och dåligt egentligen! Bra för att det går åt rätt håll, dåligt för att det går för långsamt! Såhär ser statusen ut just nu:

163dd3ed-c8da-4dbb-a34f-89ebcca61470.png

Totalt har jag gått ner 7,2 kg, vilket ju är bra, men som ni ser på snittet per vecka så går det för sakta! Om jag ska nå min målvikt i juni nästa år, så behöver snittet per vecka vara 0,58 kg. Just nu är det bara lite drygt hälften, därav rödmarkeringen i mitt excelark. Jag skulle också behöva vara under 80 kg vid jul för att hålla planen, men det kommer inte hända som det ser ut nu. Julen närmar sig med stormsteg och vikten går inte neråt lika snabbt. Julen är ju dessutom den absolut sämsta tiden för viktnedgång...

Men något jag har just nu är iaf en stark vilja! Jag är så förbenat tjock på att vara trött (japp jag skrev så från början innan jag insåg att det var bakvänt och nu får det vara kvar, även om det tagit kortare tid att sudda och skriva rätt än att skriva den här parentesen...). Jag vill inte ha en till sommar som den här, jag vill kunna ha shorts och känna mig bekväm i det. Och det känns som att jag på något sätt har insett att det är vad jag gör HÄR OCH NU som avgör hur jag kommer se ut nästa sommar. Det är alltid här och nu som gäller, inte nästa vecka eller efter nyår. Därför tackade jag den här helgen nej till festen i fredags, och därför tackade jag nej till efterrätten hos brorsan idag.

Nästa helg blir svårare, då är det julbord med jobbet, plus en spelning, men jag ska grunda bra med träning och nyttig mat under veckan. Räknar med att det kommer ta mig veckan efter att komma i fas igen, men så får det vara. Ska tänka måttlighet och bla bla bla. Ni vet. Allt men inte alltid.

Och visst, egentligen är det väl ingen katastrof om jag har fem eller sju kilo kvar till målvikten i juni, jag kommer definitivt må bättre än sommaren som var, men det vore så skönt att liksom vara klar då och kunna fokusera på underhållsfasen, dvs att hålla vikten och inte gå upp igen - vilket kommer bli nästa projekt. Har gått upp allt och lite till en gång, och jag tänker fa-an inte göra det igen. När jag tänker tillbaks kan jag bli så förbannad på mig själv som lät det ske.. men gjort är gjort. Jag lärde mig förhoppningsvis något på vägen.

Nu ska jag ta kväll och ladda för en ny jobbvecka. Tjipp!

Gillar

Kommentarer

 • 26 november 2017 20:33
  Tita

  Du är både motiverad och klok 👍 Lycka till!!

 • 26 november 2017 20:51
  Flisen87

  Vill börja med att säga stort jäkla grattis till dina 7 kilo minus! Fasiken va grym du är!

  Sen så känner jag ju igen mig som vanligt i det du skriver, jag känner mig själv och vet att jag inte kommer hinna med någon målvikt till sommaren, men det gör inget, men jag vill iaf känna att jag är en bit på vägen, och långt ifrån hur det var sommaren 2017, och inte tänka jag sätter igång efter nyår, utan bara fortsätta på rätt spår nu, en dag i taget, en vecka i taget.

  Nu kör vi så det ryker det sista av 2017!laugh PEPP PEPP ha en grym vecka!

 • 27 november 2017 10:17

  Hemgjorda matlådor är verkligen hur bra som helst. Både att ha till lunch på jobbet, men även att ha hemma när man kommer hem efter jobbet och är svinhungrig och trött. Fortsatt lycka till på viktminskningsresan!

 • 27 november 2017 13:53

  Roligt att höra att det går neråt. Med vikten förstås. wink Långsamt...kanske,men bättre det än inte alls. Det ska du bära med dig.

  själv är jag glad att jag inte går upp, trots flera bromsklossar avseende konditionsträning.

   

  Senast uppdaterad 27 november 2017 13:55

Logga in för att skriva en kommentar.