icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Försöker hitta balansen när det gäller sömnen, kosten och träningen.
20 oktober 2012 18:09
2

Varför fortsätta med LCHF?

Det händer då och då att jag funderar över om jag ska fortsätta med LCHF, speciellt de dagar då jag ställer mig på vågen och ser att jag har gått upp i vikt. Totalt har jag väl gått upp cirka 5 kg från det att jag började med LCHF vilket snart är ett år sedan. Jag är trots det fortfarande normalviktig (BMI <25). De flesta kilona gick jag nog upp de första månaderna innan jag hade lärt mig att jag inte kunde äta obegränsat bara för att det innehöll lite kolhydrater. Tiden från Dukandieten, då jag kunde äta obegränsat av det som fanns på listan, gjorde att jag fortfarande hade svårt att hantera mättnadskänslan. Det blev många mellanmål i början, bland annat turkisk yoghurt med nötter. Alla andra dieter som jag också har kört (och många är de) har väl också påverkat min naturliga reglering för hur mycket jag egentligen behöver äta. Jag har märkt en del förändringar under tiden som jag hållit på med LCHF som gör att jag ändå väljer att fortsätta. Nu efter flera månader börjar det kännas mer rätt med hur ofta jag äter, men det har tagit sin tid. Jag kan oftare klara mig med tre mål om dagen. Ibland kan jag vänta till eftermiddagsfikat innan jag äter lunch eftersom jag egentligen inte är hungrig innan. Jag äter oftast vid lunchtid för att det passar bättre med schemat. Jag har också lärt mig vad som kan trigga mitt sug, för det kan hända fortfarande. En annan sak som känns rätt är att jag inte har sockersug som tidigare. Från att ha varit godisgrisen som stulit från barnens lördagsgodis så kan jag lugnt titta på när de sitter med alla sina påsar. Jag har till och med suttit en hel vecka i ett konferensrum med godisskålar på bordet utan att ta en enda bit. Alla berömmer en för att man står emot men egentligen vill jag ju inte ha. Om jag äter godis får jag en äcklig smak i munnen. Någon gång per månad får jag dock ett litet behov efter mörk choklad. Nästa vecka ska jag få min fett- och muskelvikt kollad igen. Jag hoppas att den senaste viktökningen beror på muskler. Jag har kört med PT och märker att jag har blivit starkare och att jag orkar mer. Det går bra att träna med strikt LCHF (<25g kh). Jag tränar flera gånger i veckan, det blir dans- styrke- och coreträning. Det kanske är så att jag har nått min normalvikt, att jag kanske är en stl 38 istället för stl 36 som jag var förra sommaren? Att jag får acceptera att jag har muskler och orkar mer? Inte illa egentligen. Det här blev långt men jag ville dela av mig av mina erfarenheter, främst till de som känner att de inte får några resultat direkt eller efter en månad. LCHF är ingen bantningsmetod som jag ser det utan ett sätt att få ordning på sin mättnadsreglering om man har haft problem med det eller få ordning på sockersug. Beroende på varför man en gång i tiden har gått upp i vikt så kan det ta olika tid innan man når dit man vill komma. Och tänk också på att det ofta har tagit lång tid att nå den eventuella övervikt man har.

Kommentarer

  • 21 okt 2012 07:07
    aregnisw
    Mycket klokt som du skrivit ner här, tror nog att kroppen känner när den är "lagom" så att säga. Och att man tränar och får muskler är ju bara ett plus. Det är ju skönt att kunna känna sig avslappnad och nöjd med vad man åstadkommit. Jag har nog samma känsla som dig, är mer än nöjd med min vikt och strävar inte längre efter att gå ner mera i vikt utan försöka hålla den och fortsätta äta så bra som möjligt och då är Lchf en livsstil som gör att jag mår bra. Peppkramar till dig:)
  • 21 okt 2012 08:00
    Tack, peppkramar till dig också.

Logga in för att skriva en kommentar.