icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Försöker hitta balansen när det gäller sömnen, kosten och träningen.
24 februari 2016 06:55
4

Våga sluta väga

Jag har nu sagt till mig själv att jag ska sluta väga mig så ofta som jag gjort hittills. På något sätt har det varit ett sätt för mig att behålla kontrollen, trodde jag. Långsiktigt har det inte hjälpt, jag har sakta men säkert gått upp i vikt. Visst, till en del hoppas jag kunna skylla på hormonerna. Min mor sade alltid att det är bra att ha lite hull när man kommer in i klimakteriet. Kanske inte helt fel med tanke på att man håller lite extra östrogen i fettcellerna? Men jag kan inte enbart skylla på hormoner.
Bakgrunden till att jag nu funderar på att minska på frekvensen är att jag har märkt att om jag går ner i vikt så ”unnar” jag mig, går jag upp i vikt så ”tröstar” jag mig. Ingen bra ekvation. Tänker jag efter har jag vid tidigare viktnedgång ändå märkt att jag gått ner i vikt, med ett undantag. När jag var 20 bodde jag ett år på en folkhögskola. Även om vi hade ett pentry i huset där vi sov så åt jag enbart det som erbjöds i matsalen. Det var tre mål om dagen samt eftermiddagsfika. Jag minns att middagen var vid 17. När jag slutade på våren var det några som kom fram och frågade hur jag hade gjort för att gå ner i vikt. Jag hade inget vettigt svar för jag visste inte ens att jag hade gått ner. Det visade sig senare när jag fick tag på en våg att jag hade gått ner 7 kg. Detta utan att göra något medvetet eller någon extra motion.

Idag är det annorlunda, jag försöker ändra mina matvanor medvetet och jag tränar mer och det går åt fel håll. Visst det blir svårare med åldern och jag tror också det finns mer som stressar mig. Men nu ska jag försöka ta bort en stressfaktor – vågen. Får försöka att hålla mig till högst en gång per månad. Ska jag klara det?

Gillar

Kommentarer

 • 24 feb 2016 07:41
  Bella50

  Lual Det som är det bästa är att se och förändra det som inte funkar. 👏

  Hur äter du ? Registrerar du ? Räknar du kalorier ?  

  Mina ledord är rutin & diciplin...och har hjälpt mig hela vägen till mål. 

  Jag har inte satt upp några delmål utan gav mig själv ett år att långsiktigt förändra och vända en ohållbar trend....och ta över mitt eget liv. En sista gång....

  Nu är jag inne på andra året...och ska göra det jag kan med mer motion...inget extremt, då tröttnar jag....utan först öka vardagsrörelsen....så får jag se vad som händer under tiden. 

  Lycka till på din väg. 🌹👍

 • 24 feb 2016 07:59
  aregnisw

  Jag gör nog mera som Bella att jag vardagsmotionerar den enda träningen är Pilates men det är ju mera en balansträning fast med lite vikter så den räknar jag inte med som någon hård träning direkt sen blir det enbart promenader, eftersom jag är med i Bellas utmaning som jag är jätteglad att vara med i för det ger mig lite diciplin att alltid försöka ta en promenad varje dag och ibland om jag inte hinner så försöker jag ändå komma ut minst 30 min o går inte det så är jag heller inte för hård mot mig själv då tar jag igen det dagen efter.

  Men vågen kan jag tyvärr inte släppa jag är en vågmänniska tyvärr, för jag måste ha koll.

  Hoppas det går bra för dig och lycka till med att sluta väga dig. Det kanske gör susen du yes

 • 24 feb 2016 08:44
  Tita

  Jag vill inte lämna vågen för jag vill hålla kollen, inte varje dag men minst en gång i veckan. Det är lättare att ta tag ...... ifall/då det går åt fel håll......vilket det gör lite då o då😜😜

  Du skall ju göra som du känner för och att väga sig en gång i månaden räcker ju bra till om du vet att du håller dig på banan för övrigt!

  Pepp på dig!

 • 24 feb 2016 19:34

  Bella50. Ja jag testar mig fram helas tiden. Just nu äter jag "strikt"LCHF, försöker ligga under 20kh. Detta för att komma in i ketos igen så jag får ordning på aptiten. Jag har kört LCHF i snart 5 år och jag kan ibland ligga på högre nivåer. Ibland medvetet men oftast när jag inte har riktigt koll. När jag är "duktig" brukar jag logga det jag äter. När jag tappar kontrollen så ryker även det.

  aregnisw: bra att du har din vardagsmotion. Jag tror det är precis rätta för dig just nu. Du har ju haft en del otur med infektioner och det tar på kroppen. Själv har jag klarat mig undan så jag kör lite hårdare wink. Jag har anmält mig i maj till grundkurs för att bli Zumbainstruktör. Lite utmaningar måste jag ju ha.

  Ja, Tita. Jag förstår din känsla och just därför blir det en utmaning att försöka våga släppa den delen. Det gick bra när jag körde Dukan att väga mig för då gick det ständigt ner, då var det en motivation för att äta den inte så fullt smakrika maten. Nu försöker jag att få ett annat fokus. Jag vet ju hur jag borde äta och röra på mig. Det gäller för mig att inte bli stressad så att jag bryter det.

Logga in för att skriva en kommentar.