icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Försöker hitta balansen när det gäller sömnen, kosten och träningen.
9 april 2016 12:15
8

Vad är tillåtet att äta?

Jag har under åren varit med i ett antal FB-grupper som rör LCHF. Några har jag valt att gå ur när jag har tyckt att tonen i dessa inte har varit något som jag vill vara med om. Speciellt har jag svårt när man efter att någon har frågat om vissa saker går att äta när man kör LCHF och admin svarar att detta livsmedel inte är tillåtet inom  LCHF och därför får man inte ens diskutera detta livsmedel. Vad är det som säger att det är tillåtet eller inte? Någon gång är det väl någon som har dragit upp riktlinjer för vad som räknas som LCHF, troligen efter att ha tittat på näringsinnehåll och sedan kanske utfört egna försök. Allteftersom fler testar kommer det fram nya riktlinjer. Fast det som fungerar för vissa behöver ju inte betyda gäller för alla. Jag tycker också när man säger att vissa livsmedel inte tillhör LCHF även förklarar varför. Hemma till exempel kör vi glutenfritt för att det verkar maken må bra av. Själv kan jag inte komma ihåg om det blev någon skillnad när jag slutade med gluten. För egen del handlar det om att undvika triggers och där ingår olika typer av bröd. 
Vad vill jag komma fram till med det här? Jo att vad som är "tillåtet" att äta beror på hur du själv reagerar på kosten. Det måste därför finnas en öppenhet att diskutera och inte bara att man säger att något är förjudet rakt av. Detta med förbud inom vissa kretsar kanske är en anledning att man tycker att vissa inom LCHF är militanta? Fast här på MD märker jag tack och lov inte denna typ av diskussioner så därför kommer ni märka att jag hänger kvar smiley 

Gillar

Kommentarer

 • 9 apr 2016 13:11
  gittan52

  Ja, visst är vi toleranta här på MD   laugh

  Visst finns det mat som inte är ”tillåtet” i LCHF-kost men det tycker jag säger sig självt. Där handlar det inte om hur jag reagerar på kosten eller inte utan på hur många kolhydrater den innehåller.

  Jag har varit med i en del LCHF-grupper på nätet med klarade inte av alla ”besserwissers” som fanns där så jag förstår vad du menar.

  Till min omgivning säger jag bara att jag undviker kolhydrater, eftersom jag inte mår bra av dem, om jag blir tillfrågad om varför jag inte tar en bulle till kaffet.

 • 9 apr 2016 16:02
  Bella50

  Håller med. Socker och snabba kolhydrater är väl det man "ska" undvika inom LCHF....men det finns olika grader av allting. Att hitta sin alldeles egna nivå och balans tror jag på. 

 • 9 apr 2016 16:49

  Ja socker och snabba kolhydrater går ju bort av sig själv annars blir det ju svårt med low carb :-). Jag tror frågan jag såg senast rörde sig om jordnötssmör och det var inte ok eftersom jordnötter är en baljväxt. I det fallet tror jag att de handlar om hur mycket man använder. Fast i mitt fall är det livsfarligt att ha en burk jordnötssmör hemma....eller jordnötter.

 • 9 apr 2016 16:51
  gittan52

  Jag håller med dig Bella, men…

  Just begreppet LCHF står ju för en viss fördelning av fett/protein/kolhydrater. Som jag har förstått det så ska fördelningen i E% vara 70-80 fett, 15-20 protein och max 10 kolhydrater (max 5 och det är strikt LCHF).

  Om fördelningen är 50-80 fett, 15-40 protein och max 30 kolhydrater så kallas det LC-kost.

  Många gånger tror jag att diskussionerna spårar ur när en del påstår sig äta enligt LCHF trots att de inte är tillräckligt pålästa om vad det egentligen är.

  Nu är det nog så att många av oss pendlar lite mellan LC-LCHF vilket kan sticka i ögonen på dem som är ”sanna” LCHF:are. frown

 • 9 apr 2016 17:20
  Bella50

  Jag äter LCLC vilket innebär att jag håller koll på kalorierna också. Dessutom lägre E%fett  (60 E%) än i LCHF (70E%) tidigare för mig. Det gjorde en enorm skillnad dagligen i min mathållning. Jag äter mycket grönsaker varje dag.

  Det är min framgångsmodell...och jag struntar i vad andra säger och tycker. Många gånger får man så konstiga kommentarer om sitt sätt att äta...och hur länge jag ska hålla på ?...vilket jag knappt fattar , varför det verkar så konstigt, det jag gör.

  Jordnötter och färskt bröd går inte här...

 • 9 apr 2016 21:22

  Jag håller med, ibland känns det som det finns lika många varianter av LCHF som det finns personer som äter enligt LCHF och det tror jag är någonting postivit just eftersom alla är olika och därför kan och bör äta olika. Öppenhet och tolerans gör ju dessutom bara att vi lär oss mer och kanske på så sätt snabbare hittar ett sätt att äta på som fungerar bäst för oss själva smiley

 • 11 apr 2016 07:26
  aregnisw

  Detta med förbud och att man inte kan äta vissa saker för att man äter Lchf det bryr inte jag mig ett dugg om jag vet så väl vad jag äter och gör jag fel så märks det men att säga att något är förbjudet då är man ute på hal is och då är det inte så konstigt många tycker att Lchf är en sekt människor som är lite konstiga. surprise

  Det enda som jag försöker undvika är ju för mycket kolhydrater men om det blir mycket så får jag dra i spaken efteråt annars försöker jag hålla mig till det jag mår bra av.

 • 11 apr 2016 08:11
  Bella50

  Jag har ju två ledord. Rutin & Diciplin. Dessa har tagit mig i mål.

  Det är det som gäller för mig fortsättningsvis också.

  Önskar alla stort lycka till på sin egenfunna väg till målet.🌹👍

Logga in för att skriva en kommentar.