icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Försöker hitta balansen när det gäller sömnen, kosten och träningen.
27 juli 2020 12:23
10

Ska jag tänka på BMI?

Det där med BMI kan alltid diskuteras. Jag har en bekant som jobbar inom träning och hon fick vid någon hälsokontroll veta att hon hade något högt BMI. I det fallet var det tydligt att det var nog till stor del på grund av hennes muskelmassa.

För egen del har jag tyvärr numera kommit över BMI 30 och det beror inte på muskler... Jag slutade gå på gymmet och träna styrketräning i mars, bland annat för att jag själv blev sjuk och för corona-risken.
Nu funderar jag på om jag ska våga mig tillbaka till gymmet och dess maskiner igen. Jag skulle kunna köra en del träning hemma men det brukar inte riktigt bli av när jag inte har alla redskap, och den speciella träningsmiljön. Vi får se, kanske jag kan starta med hantlar hemma till att börja med. Zumba har jag lyckats träna utomhus under sommaren så konditionen förbättras långsamt.

Men för att komma ner under BMI 30 vet jag att det är kosten det hänger på. Jag försöker med LCHF men det blir fortfarande alltför många "återfall" till kolhydraterna för att det ska fungera. Skärpning med andra ord!!

Kommentarer

 • 27 jul 2020 12:39
  gittan52

  Jag slutade gå till gymmet i våras, och pga Corona, och det lär nog dröja länge innan jag går tillbaks, om jag över huvud taget gör det.

  För mig duger det gott med promenader och stavgångsrundor i friska luften.

  För mig är BMI ett bra riktmärke. Just nu ligger jag mellan 25-26 och det kan förmodligen anses normalt för min ålder (68 om drygt en månad)

  Jag tänker mest på att jag vill ha en kropp som orkar bära runt mig på mina rundor och som inte protesterar när jag reser mig ur soffan. Att jag inte kan sitta på huk beror på mina artrosknän och det kan jag inte göra mycket åt.

  Jag håller absolut med dig om att det mesta hänger på kosten när vi vill gå ner i vikt!                     

 • 27 jul 2020 14:25
  Tita

  Ja visst hänger det på maten!

  Just nu tycker jag det är roligt att i minnet registrera allt jag tackar nej till, som jag bara för 5 v sen gladeligen satte i mig!!! Allt det plus min motion bidrar nu till att jag mår bättre och igen en gång går ner i vikt! Vi börjar bli veteraner på det här!!!

  Du kan ju allt det här och vet hur du ska göra! Inte minst Zumban💃

  Lycka till!!

 • 27 jul 2020 15:49
  Mabban

  Jag har aldrig varit så engagerad i BMI!! Jag fick vid något tillfälle en fråga, vad jag hade för BMI!!! Jag är ju uppe i åldern och gått från 162 cm lång till 156 cm. Hur mäter man det???

 • 27 jul 2020 16:29
  paloma

  Jag tycker BMI är ett bra mått för mig, jag är inte så muskulös så det visar fel. Så jag försöker ligga på under 25 i BMI, och det gör jag tack och lov trots sommar och semester. Närmare bestämt 24,8😉

  Jag tycker också att maten är det viktigaste för att jag ska tappa vikt, motionen kan säkert hjälpa om man ökar från ingen till väldigt aktiv. Jag rör på mig varje dag men styrketränar inte, jag säger som gittan att promenader räcker bra för mig just nu.

 • 27 jul 2020 16:53

  gittan, jag har köpt ett antal PT-timmar (tror jag har 10 kvar) så jag lär nog behöva gå tillbaka gymmet någon gång. Men det är ingen brådska. Jag kommer inte iväg så mycket på promenader som jag skulle vilja. Lite beror det nog på området där jag bor.

  Tita, bra tips det där att registrera i minnet det du tackar nej till. Påminner om ett KBT tips jag såg, att man ska vänta ett tag innan man stoppar "det där" i munnen och sedan berömma sig själv när man orkar stå emot. Idag försöker jag stå emot ett äpple smiley.

  Mabban, skulle man följa strikt så skulle du beräkna med den nya längden smiley. Men som sagt BMI är ett trubbigt mått på individnivå.

  Paloma, bra jobbat trots sommar och semester. Du har verkligen hittat det som fungerar för dig i längden. Jag tror också att skillnaden kanske märks om man går från att inte röra sig alls till att röra sig en hel del. För egen del märkte jag att jag inte gick ner speciellt i vikt när jag tränade flera gånger i veckan. Däremot har det blivit en hel del viktuppgång när jag inte har kunnat träna som förr och också vardagsmotionen har minskat.

   

 • 27 jul 2020 17:15
  paloma

  Tack, jag har ökat i vikt de senaste åren men känner att jag kan nöja mig med lite högre vikt nuförtiden. Mitt mål är att ligga kring 73 kg för att vara nöjd...helst närmare 70 kg om jag kunde utan för mycket försakan.

  Vardagsmotionen är nog viktig och att den faktiskt blir av, drar jag igång hård träning tröttnar jag och då blir det inte av ändå. Och så försöker jag inte sitta stilla längre stunder, om det så bara är för att hoppa runt några minuter😉

 • 27 jul 2020 21:20
  BirtheX

  You can do it LUAL. Det har du förr - inte sant?

 • 27 jul 2020 22:04

  BirtheX, tack för pepp😍. Jo, och nu finns det ytterligare anledning att skärpa till sig. Läste att vissa ser risker med Covid19 även för BMI >30. 

 • 28 jul 2020 14:21

  Jag vill helst ha ett BMI på max 25 men har nu BMI 27. Det kvinnliga fettet är oftast inte lika farligt som det manliga, men ändå är det väl skönt att vara runt normalvikt. 

 • 28 jul 2020 16:15

  Medlem16, ja där skulle jag också vilja ligga. Som lägst har jag legat på 22 men det lyckades jag inte hålla i längden.

Logga in för att skriva en kommentar.