icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Försöker hitta balansen när det gäller sömnen, kosten och träningen.
18 juni 2018 17:50
19

Jag måste börja träna

... och då menar jag inte på gym, utan mental träning. Det är ofta som jag går förbi ICA på vägen hem för att handla något som jag kan sätta i mig på vägen hem. Ofta blir det en proteinbar, i värsta fall naturgodis.

Idag var jag i riskzonen igen. Har jobbat fokuserat från att jag kom till jobbet tills jag kunde gå hem. Min lunch en sallad fick intas vid skrivbordet samtidigt som jag svarade på mejl. Det är efter sådana dagar som jag tycker jag kan  ”unna” mig något. 

Jag måste träna mig mentalt för att få bort denna ovana att ”unna” när det är tufft av någon anledning.  

Gillar

Kommentarer

 • 18 jun 2018 18:44

  Du skriver själv att det handlar om mental träning. För mig handlade det också mycket om att sätta upp regler och mål som hjälp på vägen. T.ex. åt jag bara medhavd lunch på jobbet under en lång period, köpte inget annat och tog inte av det som bjöds vid fikabord etc. Småäta på vägen hem har nog däremot inte varit något bekymmer för mig, gillar inte att äta när jag promenerar. Men planeringsmässigt måste middagen gå fort att ordna, för jag är ganska hungrig när jag kommer hem.

 • 18 jun 2018 18:59

  Maire, vi har sällan något eftermiddagsfika, det hinns inte med. Jag har också tänkt på det där med ett mellanmål och det var ett bra tips du kom med. Jag ska testa det när jag har semester.

  Medlemq6, att avstå på fikat går bra. Jag ägnar en del tid med att resa i tunnelbanan så då är det inget problem att äta något snacks. Ofta behöver jag också handla innan jag kommer hem så då blir det lätt att något kommer med. Det är inte ovanligt hos oss att vi äter middag vid kl20. Det är som du säger, det gäller att planera väl och att även sätta upp bra regler och mål. Det är även lätt hänt att jag småäter samtidigt som jag lagar maten. Finns med andra ord en del att jobba vidare med.

   

 • 18 jun 2018 19:03
  klaraelv

  Jag försöker ha färdig mat hemma, gör mycket stor kok. Vill jag ha ett mellanmål kan jag ta en proteindrink på pulver, ganska less det men går snabbt och enkelt, nu kan jag även ta en frukt eller två. Tittar ibland på proteinbars, men blir sällan att jag köper efter att ha läst innehållsförteckningen, oftast mer kolhydrater än jag är beredd att offra.

  Unna sig är nog den värsta fienden man har, den här gången bestämde jag mig för att belöningar inte skulle bestå av mat eller godis. Nu har jag ju måndagsgodis när jag gått ner från förra veckan och tränat samma dag (den här veckan blev jag utan, efter en veckas utsvävning), kommer nog att dröja ett par veckor innan jag kommer ta något gott igen.

 • 18 jun 2018 20:29
  gittan52

  Tänk om det fanns aktkvitetsarmband som mätte den mentala, istället för den fysiska, träningen frown
  Så lätt att det börjar gå åt fel håll om vi inte drar i bromsen, som du vill göra nu.

 • 18 jun 2018 20:38

  Klaraelv, du verkar ha fått något som fungerar. Jag har nog förmågan att unna mig när jag lyckas gå ner med följd att jag går upp igen. Har lyckats hålla mig ungefär på samma senaste halvåret, men det är på fel vikt.

  gittan52, ja det skulle vara något. Kanske som ett elhalsband när man är på väg åt fel håll wink

 • 18 jun 2018 21:48
  gasten

  Det är inte dumt med lite kvarg eller keso med bär. Men jag bär ofta med mig kokta ägg när jag ska någonstans.

 • 18 jun 2018 21:51
  klaraelv

  LUAL, jag hade visserligen kommit på normalt BMI innan jag började med måndagsgodis, innan det var det inga utsvävningar överhuvudtaget. Det är på senare tid jag kör lösare med maten, jag söker var gränserna går. Jag vill ju fortfarande tappa lite vikt, men om det är ett hekto i veckan så är det ok för mig. Om du verkligen vill unna dig något så kanske du ska göra det ordentligt, efter x antal kg så får du äta det godiset du verkligen vill ha, inte köpa något som ska föreställa halvnyttigt, för då har man ändå suget kvar efter godiset. Att välja godiset på måndagar har varit halva nöjet, då har jag funderat halva dagen, sedan kommer jag till affären, oftast direkt från gymmet, där kan jag säkert stå en kvart och titta på de godispåsar som finns. När jag har bestämt mig för vad jag vill ha så köper jag det och äter upp det på nästan stående fot, sedan är jag nöjd. Har hänt en gång att jag inte hittade något jag ville ha, och då blev jag utan, men det fungerade det med. Sätt x kg på en nivå så att inte en godisdag kan förstöra nedgången.

  Hoppas du inte tar illa upp för att jag kom med ett förslag, bortse isåfall från inlägget. Är inget illa menat med att komma med råd.

 • 18 jun 2018 22:31

  Den mentala träninge har varit helt avgörande för min framgång med viktminskningen denna gång. Att identifiera varför jag äter och vilken känsla jag äter på .

  Att så gott som det går alltid försöka ha något bra och vettigt att äta så att jag slipper omänskligt sug.

  Sedan att programmera om och förstå att man kan unna sig annat än det som stoppas i munnen.

  Sedan har jag haft mitt egna lilla mantra - Om det inte finns , dvs jag köper det inte , så kan jag inte äta det.

  Det är svårt men det går att plöja nya tankebanor i hjärnan

  heart

   

 • 18 jun 2018 23:23
  Bella50

  Det gäller väl som alltid att hitta sin egen långsiktiga metod. Pepp, peppyes

 • 19 jun 2018 06:50

  Tack för alla tips och pepp, det behövde jag.

  Jag läser era bloggar och märker hur ni lyckas så där finns en del att hämta.

  Jag har 3 ggr tidigare gånger lyckats gå ner med olika metoder ca 14 kg men alltid långsamt gått upp allt igen, Och det är troligen av samma anledning, detta unnande. Nu verkar det vara ännu svårare för mig att låta bli. 

 • 19 jun 2018 07:12

  klarelv, jag tar inte illa upp av dina förslagsmiley. Jag har läst dem flera gånger och förstår inte riktigt varför jag skulle ta illa upp. Att jag skriver här är ju just för att få olika infallsvinklar, sedan kan jag ju bestämma vad jag vill välja att ta till mig eller ej. Det är det som är så bra här på MD att det finns en bredd och acceptans.

  Tack alla för att ni finns heart

 • 19 jun 2018 07:48
  klaraelv

  Jag insåg att jag skrivit råd när jag skrivit allt, och 8veckor fick tidigare skit för det, hon kom med råd när det inte var efterfrågat. Så jag var i valet och kvalet om jag skulle radera inlägget eller inte, så jag la in att du kunde ignorera om det inte var önskvärt, det är den enkla förklaringen. Jag hade mina förhoppningar om att det skulle var ok för dig, men jag var feg och det blev en brasklapp.

 • 19 jun 2018 07:56

  klaraelv

  De flesta som skriver här vill ju ha råd och pepp , det är ju lite av upplägget med MD.

  Jag tycker( och det framförde jag också ) personligen att om man INTE vill ha råd så får man nog lov att skriva ut det - det är ju synd att man blir tveksam till om man ska / vågar skriva något för att inte råka på en utskällning .

  Alla råd man får kanske varken är bra eller passar just en själv men det är ändå någon som tagit sig tid att fundera och kommnentera och då tycker jag att lite vanligt enklet hyfs är på sin plats när och om man beöter en kommentar.

  Kommentera MERA säger jag laugh

   

   

 • 19 jun 2018 08:03
  Bella50

  Man kan lätt missuppfatta det skrivna ordet...men har man lite sunt förnuft fattar man ju att ingen är medvetet elak.

  Man läser kanske inte ordentligt ( det är just nu många långa inlägg) innan man svarar,  man utgår från sig själv eller vad det nu kan vara.

  Den som får kommentaren är kanske "extra känslig" just då...mår dåligt över nåt...eller vad vet jag .

  Alla vill nog varandra väl i grunden härinne.

  Själv har jag aldrig uppfattat det på annat sätt.

   

  Senast uppdaterad 19 jun 2018 08:05

 • 19 jun 2018 08:09

  Klaraelv, jag tycker det var bra råd du gav. Storkok lyckas jag aldrig få till då vi i vår familj inte gärna äter sammma mat flera dagar i rad. Proteinpulver har jag kört tidigare när jag följde en PTs upplägg, kanske jag skulle försöka hans upplägg igen? Funderar på att ta några PT- timmar i höst om mitt ben är helt ok igen.

Logga in för att skriva en kommentar.