icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Försöker hitta balansen när det gäller sömnen, kosten och träningen.
13 augusti 2018 23:50
8

Inte riktigt som planerat

Idag har jag spenderat ca 7 timmar på att söka vård till min äldsta son.

Det som hade hänt var att han hade gäspat stort och i det öppna läget hade käken sedan fastnat. Jag drabbades av något liknande i min ungdom när jag åt ett äpple. Den gången fick jag panik eftersom jag var ensam hemma och gav mig själv en smocka. Sedan dess har jag haft problem med en knakande käke trots bettskena och övningar från tandkirurgen. Sonen kände till detta så istället skickar han ett meddelande till mig när jag är ute att han kanske behöver åka till akuten. 
Sedan börjar vår resa, först ringer jag Vårdguiden. De föreslår att vi åker till närkauten. Läkaren gör där ett mindre försök att få käken på plats. Det får bli en remiss. Frågan är vart? I systemen syns det inte tydligt var specialisten finns. Sedan Nya Karolinska blev klar så verkar det vara en röra. Läkaren tycker att vi testar Danderyd, så in i bilen och färd dit. Framme där blir det att leta parkeringsplats. Fram med remissen när vi till slut kommer fram tills sköterskan. Nej Danderyd har inte någon öra, näsa, halsspecialist för den här typen av besvär, det är bara Karolinska som har...

In i bilen igen och nu in till Karolinska. Vi har tur att vi åker inåt sta'n nu när köerna börjar.

Framme på Karolinska försöker vi förstå vart vi ska. Vi hittar bara en "Intenstivakuten", och så dramatisk kände vi inte att det skulle vara. Vi går till den närliggande närakuten och frågar. Jo, det är till Intensivakuten vi ska.

Vid halv-fem är vi där och får att vi ska sätta oss i väntrummet och vänta på läkaren. Ungefär vid 21 kommer vi in till den enda jourhavande öra-, näsa-,halsspecialisten i Stockholm. Att vi fick vänta var på grund av akuta operationer av några barn. Klart de måste få gå före. 

Till slut inne hod läkaren får sonen avslappnande medel så att de ska kunna trycka käken rätt. Men det visade sig inte vara lätt. Trots alla försök så lyckades hon inte få den på plats. Hon känner sig alltför svag i tummarna trots att hon använde hela kroppen för att få kraft. Sonen fick till och med sätta sig på golvet. Nu fick hon kalla på den jourhavande käkkirurgen och hoppas att denne hade starkare nypor.

Efter en kort stund kom käkkirurgen in till akuten. Mera avslappnande till sonen och ett antal försök av käkkirurgen innan det med ett knäpp kom på plats. Den första läkaren stod med för att titta på och lära sig. Stor lättnad hos sonen, mig  och även hos läkarna, för den satt visst fast mer än vad de brukar vara med om.

Nu fick vi veta att om vi hade kommit till käkkirurgen med en gång under vanlig tid så hade de kunnat ta det ganska direkt.  Om det skulle hända någon mer gång vet vi nu vart vi ska åka direkt men synd att inte vårdguiden eller systemet som läkarna på närakuten har att söka i kunde tala om det med en gång. Nu hade vi tur att jag hade semester och bil så att vi kunde fara omkring mellan vårdinrättningarna. Men tänk den som inte har det och måste ta taxi. 

Nu har jag i alla fall fått lite mat i mig och snart kan jag gå och lägga mig.

God natt.

Gillar

Kommentarer

 • 14 aug 2018 08:11
  gittan52

  Får nästan ont i käken bara av att läsa detta!

  Inte lätt att veta var olika specialister finns, men skönt att det ordnade sig till slut.

 • 14 aug 2018 08:19

  gittan52, ja att det skulle ta så lång tid att få det åtgärdat var det jobbigaste. Det går inte att äta eller att dricka heller när käken är låst så där.
  Nu så här efterår kan vi skämta om det och vi sade igår att han riskerar att få namnet "Fågelholken". Han tog till och med bild på sig själv till kompisarna efter att han såg sig själv i spegeln. 

 • 14 aug 2018 10:33
  seglar67

  Usch vilken läsning! Antar att det gjorde väldigt ont dessutom hela tiden? Vilken tur för din son att han hade dig i närheten, och så skönt för dig att kunna göra en insats. Nu får du pusta ut idag och ge dig själv en ordentlg återhämtning. Ditt system var nog uppskruvat på max hela dagen igår.

 • 14 aug 2018 11:45

  seglar67, turligt nog verkade han inte ha riktigt ont. Vet inte om det var för att båda käkbenen hade hoppat ur. Vi får se idag när han vaknar hur öm han är. Han fick ju lite Stesolid injecerat innan de gjorde ingreppet så när vi kom hem kände sig han riktigt bra. Tyvärr missar han idag sitt teoretiska körkortsprov.

  Idag fortsätter jag med ungsrengöring, det som jag skulle ha gjort klart igår. Bra att göra något praktiskt.

 • 14 aug 2018 12:08
  BirtheX

  Men kära hjärtaness, vilken historia!  Att det ska vara så rörigt i svensk sjukvård idag och att ska ta sån tid att få hjälp för ”fågelholken”. Härligt att kunna skämta åt det i allt det besvärliga men semesterdagar önskar man använda till att  göra något annat.

 • 14 aug 2018 17:07
  Tita

  Usch fyyy huvvaligen vilken historia tur att du var ledig och kunde fixa honom från det ena till det andra stället. I fortsättningen får han tänka sig för då han ska gäspa!

  Gott slut i alla fall!

 • 14 aug 2018 17:56

  Tita, det kommer han garanterat att göra. Jag visade min teknik eftersom jag själv inte kan öppna fullt längre utan viss uppvärmning.

 • 14 aug 2018 18:36

  Maire, även sjukvårdspersonalen verkar trötta på nuvarande system som inte riktigt fungerar idag. Läkarna och sköterskorna var mycket bra men tyvärr har politikerna fått sina idéer.

Logga in för att skriva en kommentar.