icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Försöker hitta balansen när det gäller sömnen, kosten och träningen.
7 oktober 2016 06:25
5

Filosofiska tankar på morgonkvisten

Igår fick vi beskedet att svärfar hade tagit sitt sista andentag, han skulle om några dagar fylla 92 år. Han hade verkligen levt ett rikt liv med många vänner och upplevelser. Många var historierna som berättades vid de gemensamma middagarna.

Jag kan inte låta bli att fundera över mitt eget liv när någon av ens föräldrar dör. Hur vill jag kunna tänka tillbaka när jag blir gammal? Kommer jag att kunna vara relativt frisk ända till slutet? När min far dog för 5 år sedan blev det nog en signal för mig att sätta igång att träna mer regelbundet. Han var 73 år när han drabbades av en rejäl stroke. Min far hade alltid varit kraftigt överviktig och var storrökare fram till sin 70 årsdag. Svärfar däremot var den där som alltid rörde på sig, löpning, styrkelyft, simning. Till och med när han hade rullatorn stack han iväg på långpromenader. 20 års skillnad i livstid. Vad kan man påverka själv?

Gillar

Kommentarer

 • 7 okt 2016 07:11
  aregnisw

  Jag både beklagar och tycker nog han fick leva ett väldigt bra liv ändå, inte alla som får så många år du LUAL.

  Men visst är det tråkigt man saknar ju människan alltid, och jag tror man kan hålla sig frisk längre om man håller igång jag tror inte man behöver träna speciellt mycket men att ta promenader och vara ute bland folk mycket förlänger nog livet också mycket. För det finns ju dom som toktränar och äter fel och både röker o dricker men dom blir mycket gamla ändå så det är nog olika på olika individer, gener m m. Finns ju renlevnadsmänniskor som dör väldigt unga med tyvärr ibland undrar man vad det beror på. Men man kan nog påverka mycket själv till måtta då. 

   

 • 7 okt 2016 07:18
  viljans

  Beklagar sorgen🌹💖

 • 7 okt 2016 07:19
  paloma

  Beklagar sorgen.

  För mig handlar det till viss del om livslängd, men mest handlar det om hur jag vill må resten av mitt liv. Man styr inte över allt man kan råka ut för, men att röra på sig, inte röka och dricka och äta någorlunda nyttigt hoppas jag ska bidra till att jag ska må bra så länge som möjligt.

  Tittar jag på mina föräldrar, så är dom ovanligt rörliga och friska trots att båda har genomgått cancer. Min mamma är 78 år och min pappa ska fylla 80 år, det är först nu som dom börjar tackla av lite. Båda är väldigt aktiva på olika sätt, mamma springer upp och ner i trappor i deras tvåplanshus, städar och tvättar allt själv, jobbar på röda korset, jobbar som tolk och syr både kläder och andra hantverk. Min pappa tränar på gym tre dagar i veckan, och promenerar, cyklar och simmar  flera timmar utöver detta. Jag kan tillägga att dom inte bor ihop, utan min mamma är gift med en annan man än min pappa.

  Jag tror man kan påverka mer än man tror genom att göra bra val i livetsmiley

  Senast uppdaterad 7 okt 2016 07:20

 • 7 okt 2016 07:33
  Bella50

  Håller med övriga här. Beklagar sorgen LUAL...men som sagts det är inte alla förunnat att leva gott tills man är över 90 år.

  Jag fick min "väckarklocka" efter min lillebror somnade in i mina armar. Överviktig rökare...mitt i egen sorg efter sin sambo i 43 år gick bort 15 mån innan.

  Åt ohälsosamt dessutom och rörde sig inte mycket.

  Idag är det 640 dagar sen jag bestämde mig att förändra mitt öde , så mycket jag  kan.

  Övrigt kan man bara hoppas på...

  Tänker på er 😥

   

   

  Senast uppdaterad 7 okt 2016 07:35

 • 9 okt 2016 10:09

  Jag beklagar sorgen. Ja, visst undrar man hur mycket man kan påverka själv och visst är det värt att försöka om det skulle kunna ge en extra år.

Logga in för att skriva en kommentar.