icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Försöker hitta balansen när det gäller sömnen, kosten och träningen.
4 januari 2020 11:16
12

En längre promenad

Idag lyckades jag gå 40 minuter i sträck. Det låter inte så mycket men i somras lyckades jag knappt gå i 10 minuter innan jag fick stanna upp på grund av värk. Det känns fortfarande lite i musklerna men inte så att jag börjar halta eller behöver stanna upp. Den sträckan som jag gick idag brukade jag jogga för ett antal år sedan, ibland flera varv när jag löptränade för milen. Vi får se om jag en dag kan komma tillbaka dit. Först behöver jag nog gå ner så att jag ligger närmare den vikten som jag hade då. Hur jag ska komma dit är en annan fråga jag måste jobba mer med. Där räcker det inte enbart med mina promenader.

Senast tiden har jag varit en hoppjerka mellan dieter. Jag börjar med en men känner efter ett tag att det av olika anledningar inte fungerar. Sedan provar jag nästa. Däremellan blir det en del fusk med saker som jag absolut inte ska äta. Jag behöver bestämma mig för något som jag känner kan fungera på flera plan. Det är nu MD kan komma till nytta. Jag har under åren bitvis loggat här. Nu ska jag se om jag kan hitta vid vilka tillfällen det har fungerat att gå ner i vikt och också om jag har skrivit varför jag gav upp.

Jag kan börja med det senaste jag testade, det var Annas Lepin Protokoll (ALP). Där ska man en dag i veckan enbart äta grönsaker, mest som råkost. Jag har inget emot grönsaker men när jag testade en hel dag med enbart grönskaer (inget fett, inga proteiner) så blev jag väldigt illamående. Dessutom tyckte jag det var svårt att komma på vilka grönsaker jag skulle ha på tallriken. Jag får jobba vidare på det där med grönsaker men gärna i kombination med annat. Däremot fettluncherna som man hade fungerade bra på mig. Många andra verkar ha svårt just för dessa. Så nu funderar jag på keto igen. Som sagt, svårt att bestämma mig.

Ha en härlig helg.

 

Gillar

Kommentarer

 • 4 jan 2020 12:52
  gittan52

  Vad härligt att du kan gå längre sträckor nu!

  När det gäller kosten tänker jag att det väl inte är värre än att du provar dig fram?  Om du håller dig till det antal kalorier du bör äta när du når din målvikt så borde vikten sakta minska, oavsett om du är Ketos, LCHF eller annan kost. Viktigast är nog att du mår bra av det du äter och att du inte behöver göra alltför många förändringar på en gång.

  Genom åren så har jag slutat hoppa på alla olika trender om vad, när och hur man ska äta. Jag vet nu att max 2000 kcal och helst en fettkvot på minst 1,0 är mitt bästa recept.

 • 4 jan 2020 13:03

  Tack gittan. Då verkar det som jag skulle ligga på ca 1350 kcal enligt MD (med 500kcal avdrag). Jag får kolla på lämpliga veckomatsedlar. Hur räknar du ut din fettkvot?

 • 4 jan 2020 13:22
  paloma

  Vad skönt att du kan promenera igen, jag använder mig bara av raska promenader som motionsform. Det bränner lite kalorier i alla fall...

  Jag gick ner i vikt bra på det och att äta helt vanlig mat fast med mindre portioner, och det har hållit rätt bra under åren.

  Tack detsatsamma!

 • 4 jan 2020 20:43
  Tita

  Jag tror också på att äta vanligt och hålla koll på kalorierna! Utelämna de värst kolhydratstinna ingredienserna.

  Jag har svårt att följa nån diet för det finns alltid nåt som vi inte gillar och så utgår jag alltid från det jag har hemma. I frysen finns det en massa vilt så det blir ofta basen. 

  Jag följer ofta recept från Medelhavskosten de passar in på oss!

  Hoppas att du hittar nåt du gillar att följa!

 • 5 jan 2020 07:27
  Bella50

  Att hitta min egen modell och hålla koll på kcal och E%- balansen är min grej.

  Håller fortfarande periodisk fasta 16:8 och LCLC med fördelningen 60/20/20

  De' ska va' gött å leva..... 

  Lycka till 👍

 • 5 jan 2020 09:04
  gittan52

  Fettkvoten räknas ut genom att ta antal gram fett och dividera det med summan av gram protein och kolhydrater.

  Intressant det där med vad vi menar med ”dieter” och ”vanlig mat”.

  Jag föredrar att kalla det jag äter bara för ”kost”, eftersom det är det jag äter fortfarande efter att ha gått ner 25 kg. Men om jag ska hamna i något fack så blir det LC och ungefär som för Bella 60/20/20.

  Något jag har försökt hålla mig till är det antal kalorier jag behöver när jag är i mål. Jag har aldrig dragit av några ”standardkalorier” t.ex. 500. Om jag hade gjort det skulle jag ha tröttnat för länge sedan.

  När jag startade min viktresa ”på allvar”, hade jag ett kaloribehov (lätt motion) på ca 2350 för att behålla min vikt på 104 kg. När jag var i mål skulle jag behöva runt 1950. Det var om jag hade varit lika ung, men ytterligare 50 kcal ryker eftersom jag är 10 år äldre idag.

  Men jag har, i stort sett hela tiden, från början, försökt hålla mig så nära 1900 kcal som möjligt. Kanske är det därför jag aldrig upplevat att jag kämpat med vikten, som många annars skriver om.

 • 5 jan 2020 09:40

  Paloma, det märks att du har lyckats hitta ditt eftersom du har klarat av att ligga kvar vid din målvikt i flera år, beundransvärt. Raska promenader är en utmärkt motionsform. Du har ju dessutom härlig natur att gå ut till.

  Tita, jag förstår vad du menar med recept som man inte gillar. Igår testade vi ett recept från MD för medelhavskost, den var inte god. Jag gillar inte att laga mat så jag behöver hjälp med idéer det är nog därför jag gillar att följa kostplaner.  Att registrera har heller inte fungerat för mig, jag fuskar ändå 😉. Bra att du har tillgång till vilt, det är bra mat. Vi brukar köpa från en viltbutik vid lantstället men det blir för oss lyxmat.

  Bella50, jag håller med att det ska vara gött å leva. För min del kanske det blir för ofta att jag unnar mig genom att stoppa något i munnen. Det är alltid lätt att hitta något här hemma när man har tre familjemedlemmar som inte behöver tänka på vad de äter. 

  Tack gittan52, om jag orkar registrera så ska jag titta på det. Känner igen att jag gjorde något liknande efter att jag läst Skaldemans bok många år sedan. 

  Ordet diet kan nog tolkas olika, för många brukar det betyda bantning men det kan även betyda att man utesluter till exempel socker. Jag brukar också använda ordet kostplan i vissa sammanhang för att det egentligen handlar om att äta naturlig mat. 

  En undran från mig ni som räknar kalorier, hur gör ni när ni inte själva fixar maten? Höftar ni vad ni tror ingår? Det är ofta där jag tycker det blir jobbigt. Hur gör ni på jobbet med luncherna? Tar ni med matlådor, handlar i närmsta livsmedelsbutik?

   

   

 • 9 jan 2020 21:46
  aregnisw

  Jag håller med dig LUAL det är svårt med dieter innan man hittar rätt jag vet inte heller var jag ska börja just nu, jag kör lite blandat men det blir också lite konstigt i längden, när jag körde 8/800 kcal/dag ca då gick det bra men det höll inte i längden tyvärr trillar man dit när storhelgerna kommer. Lycka till med att hitta din grej kram 

 • 10 jan 2020 06:50

  aregnisw, lycka till du också att hitta det som fungerar i längden 💕

 • 10 jan 2020 07:23
  Bella50

  Som svar på din ?

  När jag äter ute blir " friflygning" med förnuftiga val ....helst🤪

  Nu är ju jag en " passa på-typ" så det blir som det blir den dagen.

  Dock inte för ofta numera.👍

 • 10 jan 2020 08:08
  Tita

  De dagar jag äter ute så hoppar jag över registrering. Ingen ide att räkna det blir bara fel ändå. Det är bäst att glömma den dagen och ta nästa på rätt sätt!! 🙃

 • 10 jan 2020 12:52

  Tack alla för era svar. Jag får försöka att bli bättre med matlådor så jag inte behöver handla på lunchen. Något som jag har kämpat länge med att få ordning på men ännu inte lyckats med. Jag kan aldrig lita på att få rester från middagen kvällen innan 😄

Logga in för att skriva en kommentar.