icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Försöker hitta balansen när det gäller sömnen, kosten och träningen.
14 augusti 2017 12:14
10

Det där med syrade grönsaker

Jag testar just nu att äte lite syrade grönsaker till mina måltider. De ska vara opastöriserade för att ha kvar sina mjölksyrebakterier. Det går att syra själva men jag har hittat färdiga att köpa så nu har jag handlat hem både surkål och kimchi. Jag tycker att det inte alltid är lätt att äta syrade grönsaker precis som de är så nu testar jag olika förslag. Idag blev det kimchi med en klick majonnäs. Det blev genast mycket godare. Snart får jag väl testa olika recept med bönorna också men än så länge har jag inte tröttnat att äta som de är.

Gillar

Kommentarer

 • 14 aug 2017 17:12
  paloma

  Jag tycker om surkål, men får bara äta i begränsade mängder tyvärr. Men gott är detsmiley

 • 14 aug 2017 17:33

  JaninaE, precis det ska hjälpa en att få övertag av goda bakterier.

  paloma, jag tar inte mer än drygt en gaffel per måltid. Kanske det är en mängd du skulle klara av? Yoghurt/kefir fungerar också. 

 • 14 aug 2017 19:28
  Bella50

  Vi älskar norsk surkål till främst ugnstekta revben . Mums 😋

 • 14 aug 2017 20:13

  Bella, den norska surkålen jäser man inte eller? 

 • 14 aug 2017 22:49
  Bella50

  Tror inte det. Min norska väninna kokar den och tillsätter ättika och kummin...socker om jag minns rätt. Vi köper i Norge. 👍

 • 15 aug 2017 09:36
  aregnisw

  Jag åt surkål och tycker om det men magen tålde den inte så bra. Men nyttigt för tarmfloran är den säkert.

 • 15 aug 2017 12:16
  Donnina

  Var hittar du opastoriserade syrade grönsaker? Jo, jag vet att man kan syra själv men det är lite för mycket pyssel med det för min del och är rädd att det inte blir bra. Hur är det förresten med botulinum-bakterier i egensyrade grönsaker, nån som vet??

 • 15 aug 2017 12:42
  UlricaJ

  I utlandet påträffas botulism oftast i grönsaksinläggningar, här i Sverige är boven mestadels fisk, men antal fall är väldigt få.

  Gällande grönsaker så är det viktigt att mängden salt överensstämmer med mängden / vikten grönsaker,  1.5-2% salt. (Jag själv gör saltlag med 2%) Samma noggrannhet gäller sillinläggningar , gravning och när man rimmar fisk. Mät  och väg,  höfta inte.

  Senast uppdaterad 15 aug 2017 12:45

 • 15 aug 2017 14:15

  Donnina, jag köper av Tistelvinds sortiment. Hittar den i kyldisken på en ICA Maxi. De har på sin hemsida listat återförsäljare. Just för att den är opastöriserad gör att den hittas enbart i kyldisk. 

  UlricaJ, jag fick på mikrobiologikursen lära mig att inte ändra på gamla beprövade recept. Ett tag var det mode att byta ut det vanligs saltet mot exempelvis örtsalt eller minska mängden, ajabaja. De som överlevde sina inläggningar kunde föra receptet vidare. 

  Lax som inte förvarats rätt är nog idag vanligaste källan till botulinum.

 • 15 aug 2017 16:29
  UlricaJ

  LUAL: därför jag skrev mät och väg, höfta aldrig.  Gamla recept kan ju i vissa fall säga "en god nypa av ditten och datten" (Och att laxen är boven i de flesta fall påpekade jag i kommentaren :) En salthalt på 1.5 - 2 % borgar för rätt ph i fermenteringen. 

Logga in för att skriva en kommentar.