icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Försöker hitta balansen när det gäller sömnen, kosten och träningen.
7 november 2016 07:19
7

Det där med sömnen

Jag har inte enbart kosten som jag behöver få ordning på utan också min sömn. Det är oftast inga problem för mig att somna, det gör jag varje kväll framför TVn utan det är att jag vaknar ett antal gånger per natt. Och just nu beror det på att jag skämt bort grannens katt.
Jag sover numera sällan i min egen säng och en av anledningarna är att vi har sovrummet ovanför äldsta sonens rum. Han har sedan lång tid tillbaka som han påstår sömnstörningar, det innebär bland annat när han är vaken att han sitter vid sin dator om nätterna och snackar med kompisar. När de spelar kan det bli också rätt intensivt så det blir högljutt. Vi har försökt att få honom att få ordning på detta men har ännu inte lyckats. Han gick på sömnundersökning hos läkare och fick veta att han har en förlängd dyngsrytm och tar nu det som anledning till att inte få ordning på sin sömn. Fast jag köper inte riktigt det....

Nu tillbaka till katten. För att kunna sova mer ostört började jag att sova i TV-soffan. I samma rum har vi även kattluckan. Våra egna katter är microchippade så de kan gå in och ut som de själva vill men det kan inte grannens katt som har adopterat oss. Han brukar sova med mig i soffan men vaknar upp ibland av att han är hungrig eller vill gå ut eller komma in igen. Jag vet, jag borde nonchalera honom men har väldigt lätt för att vakna för minsta ljud och faller lätt för katternas vilja. 

Bäst att komma iväg till jobbet, nu är det slut på ledigheten. 

Ha en trevlig vecka.

 

Gillar

Kommentarer

 • 7 nov 2016 07:44
  paloma

  Nu vet jag inte hur gammal din son är, men vi införde en regel här när alla barnen bodde hemma. Vi stänger av bredbandet när vi vuxna går och lägger oss, och det brukar bli senast vid midnatt.

  Bara för att man inte kan sova behöver man inte spela, det om något gör ju inte en tröttare.

  Man kan läsa eller ägna sig åt andra aktiviteter, som inte kräver uppkoppling på nätet och stör andra.

  Vår 23 åriga dotter har också svårt att somna, men nu när hon är arbetslös väcker jag henne senast kl 9.00 oavsett när hon lägger sig. Hade hon fått välja själv, hade hon vänt på dygnet helt.

  Jag somnar också i soffan, men när jag lagt mig så läser jag 20 minuter innan jag släcker lampan. Egentligen borde jag lagt mig tidigare, men jag tycker det är mysigt att halvsova i soffan. Jag brukar lägga mellan 23.30-24.00 och vakna mellan halv 6 och halv 7 på morgonen.

  Ha en trevlig vecka du medsmiley

 • 7 nov 2016 07:59

  Paloma, sonen är 21. Jag önskar att jag kunde stänga av bredbandet men vi har även telefon och TV kopplad till fiber. Sonen är den som kan hantera vår server och han kan gladeligen stänga av för lillebror om vi säger till. 

  Jag ska försöka igen att ta ett samtal med sonen om hans sömn. Han ska egentligen plugga men har svårt att komma upp när det är morgonföreläsning. Dessutom mår han dåligt när han inte får sova. Samtidigt är han nu vuxen och borde inse att han måste börja ta hand om sig....

  Små barn små bekymmer .....

 • 7 nov 2016 08:17
  paloma

  Vi har också TV kopplad till bredbandet, men vi har telefon i telefonjack fortfarande. Vi har alla mobiltelefoner här, så vill någon nå oss kan dom ringa på den.

  Bor man hemma trots att man är vuxen, då får man acceptera regler. Det är klart att spelar han halva nätterna, då är han trött när han sovit för lite.

  Jag och dottern brukar diskutera om hennes sömnvanor, hon brukar säga att hon inte kan sova för tidigt. Det konstigaste är att när vi är på semester och hon inte kan vara på nätet, då somnar hon betydligt tidigare på kvällen.

  Jag tror att ungdomarnas nätvanor stör nattsömnen, sedan tror jag också att om man stänger ner allt på kvällen så skulle dom somna tidigare.

  När dom har ett jobb att sköta, så kan dom inte skylla på att dom var tvungna att spela till dom somnade.

  Det komiska är att vår son som är 28 år protesterade när vi införde bredbandsavstängnig nattetid, nu när han har eget hushåll och ett barn på 13 månader frivilligt lägger sig innan 22 för det mesta.

   

 • 7 nov 2016 08:39

  Jag är helt på din linje paloma. Ska se om jag kan lära mig att hantera vår router. Det ska gå att stänga av vissa enheter vissa tider. Tyvärr är det sonen som är administratör. Jag får ta en diskussion med honom. Fast han kan alltid surfa via mobilen....

  Har haft vissa funderingar att tvinga honom att flytta men tanken var att han skulle bo hemma så länge han pluggar. Men studierna går inget vidare just nu.

  Och jag får också offra mitt TV-tittande när jag vaknar mitt i natten. När jag delade hotellrum med yngsta sonen kunde jag inte titta och det gick att somna om även om det tog längre tid. 

 • 7 nov 2016 09:08
  Arrietty

  Jag har ännu inte ritkigt tagit tag i problemet - vi fick fiber för en månad sedan och jag får nog ta ett resonemang med dottern om när man ska koppla ifrån kompisarna på kvällen, i morse klagade hon över att hon var så väldigt trött och då får jag ett härligt incitament för att ta upp det här med onlinetid... stängde jag av fibern skulle hon förstås fortfarande hålla på med sin telefon men jag tänkte mig att ta det den frivilliga vägen - är det något din som kan tänkas fundera över? Om du kör "coach-metoden" med öppna frågor: "Hue tänker du om det här med sömnsvårigheterna?" "Vad vet du om hur det fungerar?" (Det finns rätt omfattande forskning på hur man jobbar med sömn utan mediciner och jag kan ju säga att datorspel är INGEN bra metod wink http://www1.psykiatristod.se/Global/Psykiatristod/Bilagor/Soemnhygieniska%20rad.pdf

  I min erfarenhet är det inte så bra att skicka länken till den man vill påverka - men man kan be honom ta reda på "sömnhygiensiska åtgärder" och så diskutera utifrån det. 

  Jag försöker numera föra en diskussion (där jag inte säger vad jag tycker först och sen får hon protestera, jag säger inte ens att det är ett problem, utan inleder med att låta henne beskriva situationen) istället för att bestämma, i slutänden kan jag väl göra det men det är mycket intressantare att försöka lösa det på ett sätt som får de små liven att växa. Min dotter är ju bara 16 förstås, men det funkar bra att låte henne "leda" för hon vill ju ha ett bra liv.

  Katten – hehe. Min katt brukade gå upp och spela piano när han ville gå ut, han visste att jag blev förbannad efter ett tag och slängde ut honom... nu har han lärt sig att "knacka" på rutan på mtt sovrum, han sitter och slår med tassen när han vill in. Vill han ut, kliver han helt enkelt runt och river ner saker i sovrummet (pianot är för långt bort nu) tills jag ger upp. Jag har iaf lärt honom att det inte hjälper att knacka på rutan när jag släckt ljuset. Sommartid är han ute hela nätterna, vintertid brukar jag passa på att stänga in honom i grovköket på kvällen. Det går ju inte om du har egna mikrochippade katter så du får hitta en annan strategi. De lär sig ganska snabbt, så du behöver bara förhärda ditt hjärta en vecka eller så när du vill förändra beteendet. Om du inte vill slänga ut honom kanske du kan stänga in honom i ett annat rum över natten, typ tvättstuga... med mat, vatten, kattlåda och en kudde blir det jättemyyyysigt....

 • 7 nov 2016 09:15
  paloma

  Vi klickar av strömmen på hela routern via kontakten, det är bara vår huvud TV som är kopplad till bredband. KöksTV:n och sovrumsTV: har bara grundpaket via marknätet.

  Surfa kan han, men inte spela...och surf via telefon kostar.

  Jag vet att det är svårt att sätta gränser när dom är 21 år.

  Våra barn fick bo hemma när dom studerade, och ett betalningsfritt år när dom fick jobb. Äldsta dottern valde att flytta tidigare, men sonen och yngsta dottern valde att stanna till studietiden var över. Att han sköter studierna är det minsta ni kan kräva när han bor hemma just däför, annars slösar han bara tid

  Yngsta bor fortfarande hemma, men har precis avslutat ett 9 månaders jobb. Hon ska flytta hemifrån till våren.

  Lycka till, och stå på dig. Det är för hans skull du bryr digsmiley

 • 10 nov 2016 12:12
  gittan52

  Trist att du ska behöva få dålig sömn på natten för att din son inte kan ta hänsyn, tycker jag.

  OK om han har annan dygnsrytm, men det ska inte behöva innebära att han är högljudd. Kan han inte sova har han ju möjlighet att plugga istället smiley

  Även om han är myndig och bestämmer över sig själv så tycker jag nog att det är ni som bestämmer vad som är OK och inte i ert eget hem.

   

Logga in för att skriva en kommentar.