icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Försöker hitta balansen när det gäller sömnen, kosten och träningen.
9 maj 2015 09:20
2

Dessa frågetecken????

Man kan ju undra varför jag går och testar en massa blodvärden när jag känner mig frisk? Det började våren 2011 efter att min far fick en kraftig stroke som slutligen tog hans liv. Året innan hade även min mor fått sin första stroke. Hennes stroke har dock inte varit lika illa så hon lever fortfarande, dock med nedsatt rörelseförmåga. Mina första prov togs i maj 2011, samma år då jag lyckats gå ner 14 kg. Detta med hjälp av pulverdiet och på slutet Dukan-dieten. Trots eller på grund av att jag knappt åt någon fett så hade jag enligt läkaren något förhöjda värden på totalkolesterol, 5,7. Läkaren tyckte att jag skull minska min äggkonsumtion och sedan fick jag ta nya prov efter några månader. Jag lydde väl inte direkt utan började istället använda lite mer fett men fortsatte med Dukan-dieten. Nya prover togs, ny läkare, ungefär samma värden, kanske någon decimal lägre. Det den läkaren sade då var att man behöver kolesterol, inget mer med det.

I slutet av 2011 bestämde jag mig för att växla över till LCHF. I januari 2012 tog jag ett antal prover eftersom jag ingår i Lifegene-projektet. Jag tror inte de tog någon kolesterol då utan istället bara apolipo. Jag var inte fastande den gången men fick ändå mycket bra värden (apokvot 0,52). Två år senare kör jag mina tester hos Werlabs av ren nyfikenhet. Eftersom jag känner mig hyggligt frisk kan jag inte motivera att jag ska ta prover på VC. Nu har totalkolesterolet ökat ytterligare till 7,3, samtidigt har mitt HDL ökat från 1,6 till 2,32. Där syns tydligt att det "goda kolesterolet" förbättras av att jag äter fett. Går jag och tittar i mina anteckningar den här tiden så är det här perioden efter jul/nyår med en massa avsteg.

Nu ett år senare har jag tagit fler prov, inte bara för blodfetterna utan också en massa andra. Totalkolesterol ligger nu på 8,3, LDL har stigit från 4,34 till 6.
Samtidigt testade jag för första gången mitt TSH (1,9) och fritt T3 (3,4) samt fritt T4 (10). Detta har aldrig testats förr så jag kan inte svara på om något har förändrats under de senaste åren. Jag har även tydlig brist på magnesium och zink trots försöker komma ihåg att ta kosttilskott eftersom jag ofta får kramp.

Lördagen innan jag tog proverna (på måndagen) hade jag migrän och gick loss på glass med mera när den hade släppt. Hjärnans skrik efter snabb energi? Kanske migränen och det häftiga avsteget en dag påverkade LDL? Eller är det som några bloggare påstår, att ligga länge på lågkolhydrat kan leda till sämre förbränning med lågt fritt T3, och det i sin tur leder till högra LDL? Många frågetecken blir det.

Ovanstående frågetecken har fått mig att söka vidare på nätet. Speciellt för vad de säger om man kör så kallad "ketogenic diet", det vill säga går på ketondrift. Tyvärr är det så att det inte finns några entydiga svar för vad som är optimalt. Man hittar alltid både för- och nackdelar med allt. Det finns starka förespråkare på båda sidor och alla kan plocka fram studier som bevisar deras åsikt.


Allt detta funderande gör dock att jag tappar fokus och får svårt att bestämma mig för vilken väg jag ska gå. Dessutom när jag inte planerar blir det lättare att gå och plocka av sådant som jag absolut inte borde äta, till exempel torkad frukt med tillsatt socker. Alla verkar ändå vara överens om sockrets skadliga effekt.  Måste dock erkänna att samtidigt som jag hade sötsug var detta ett sätt för mig att testa vad som händer om jag ökar sockret.

Nu har jag dock ätit enligt LCHF i flera år och det har blivit ett naturligt sätt för mig att äta. Dessutom mår min man så bra av LCHF och har vid sina hälsokontroller fått bättre blodvärden, blivit av med en jobbig huvudvärk samt minskat dosen för sin reumatism. Jag själv började enbart för viktproblem utan att ännu ha lyckats men det beror främst på att jag överäter. Jag jobbar ständigt på att lära mig äta tillräckligt mycket. Det går långsamt men hoppas jag ska få ordning på det någon gång.

De gånger jag har lyckats hålla mig till begränsande mängd har jag gått ner. Till exempel när jag körde Kickstart LCHF och började väga all mat och verkligen såg till att inte småäta, då fungerade det. Och det är just därför som jag ändå tycker att LCHF borde vara mitt val, detta eftersom jag egentligen inte blir hungrig mellan måltiderna. Men jag verkar ändå ha sockermonstret runt knuten som jag behöver hantera, samt att jag är känsloätare. Den biten verkar vara svårast.

Så nu sitter jag här och försöker bestämma väg. Fast egentligen kanske det vore mer sunt att inte tänka på detta och istället njuta av det vackra vädret? Ja, jag tror jag byter om och går ut jobbar i trädgården istället.

Ha en skön lördag.
 

Gillar

Kommentarer

  • 9 maj 2015 15:10

    Det är vädigt intressant det du skriver. Jag tror också på de positiva hälsoeffekterna av LCHF.  Märker själv att min migränliknande huvudvärk avtar och jag känner mig mer harmonisk. MIndre rastlös om jag inte äter socker. Tror som du det är viktigt att begränsa mänden. Denna vecka har jag dragit in på nötter som jag äter till mellammål för det kan bli en hel de och istället ätit en bit ost och skinka. Fungerat väldigt bra.  Önskar en fin lördag i det vackra vädret.

  • 9 maj 2015 16:07

    Eleganz, det där med nötter är inte lätt. När jag gck Anna Halléns viktkurs fick jag lära mig att nötter är bra för att få i sig mineraler. Det kan fungera bra ett tag att bara ta 1 dl per dag, som var rekommendationen, men helt plötsligt kan det sticka iväg och jag äter obehärskat, speciellt om jag ät trött eller stressad. Samma gäller choklad som säg vara så nyttigt tack vare antioxidanterna. Mitt mål får bli att skippa mellanmålwink. Ha en fortsatt solig lördag.

Logga in för att skriva en kommentar.