icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Försöker hitta balansen när det gäller sömnen, kosten och träningen.
3 november 2019 09:39
12

Dags för rannsakan

Jag kan inte låta bli att fundera hur jag kan ha låtit mig själv gå upp i vikt. Förra hösten lyckades jag komma ner en bit och var nära att hamna under 70 kg strax efter nyår. Sedan hände något, och jag är inte exakt säker på vad som gjorde att jag tappade all kontroll. För tyvärr när det gäller vad jag stoppar i mig så måste jag ha en viss kontroll. Det här året har jag efter flera års uppehåll börja sätta i mig tårta, fikabröd och godis. Samtidigt har jag varit tvungen att minska min träning som jag gillar på grund av muskelbesvär och kristallsjuka. Minskad mängd träning och ökad mängd godsaker - ingen bra kombination.

Kristallsjukan lyckades jag bota när jag efter flera månader lyckades få en diagnos. Många sade att det kunde inte vara kristallsjukan eftersom jag inte var ”tillräckligt” dålig. Nu vet jag att det går att ha kristaller som bara märks av om man har huvudet vridet åt bara det ena hållet. Jag var hos specialist i veckan för att utesluta Méniers eftersom jag har haft öronsus också en längre tid. Nu fick jag veta att troligen när jag fick kristallsjukan så försökte musklerna i nacken kompensera genom att spänna sig och det kan ge öronsus. Yrseln är borta men suset är kvar. Det blir nästa att jobba med, få bort spänning i käke och nacke.

Muskelbesvären, trochanterit, känns bättre idag men jag vet inte om det är för att jag inte tränar? Just nu njuter jag bara av att inte ha värk om nätterna.

Det är tydligt att när jag inte mår riktigt bra att jag tröstar mig med godsaker. Men att stoppa i sig godsaker gör ju inget bättre. Med fler kilon på kroppen mår ju jag inte bättre. 

Jag vet inte hur många böcker jag läst i ämnet eller hur många ”dieter” jag testat och ändå går det åt fel håll. Gissa om jag ofta känner för att ge upp, och det kanske jag gjorde ett tag. Men någonstans finns en lite gnutta vilja att göra en förändring. Nu ska jag bara fundera hur jag ska göra för att klara av så att det fungerar i längden och inte blir ytterligare ett varv i min berg- och dalbana.

Gillar

Kommentarer

 • 3 nov 2019 10:05
  gittan52

  Kanske sitter vi alltid i en berg- och dalbana, men förhoppningsvis blir svängningarna mindre och mindre varefter tiden går och vi lär oss hur vi fungerar.

  Många kraftigt överviktiga ställer sig ofta frågan ”hur lät jag det gå så långt?!”, men dit ska du väl inte?

  Den bok som fick mig att tänka till och ta vissa beslut (som jag fortfarande håller) har jag skrivit om tidigare heter ”Tio i tolv”   https://www.matdagboken.se/blogg/gittan52/vaaga-vaega-under-80-kg

  De senaste dagarna har jag varit otroligt godissugen och hade vi haft något hemma så tror jag nog att jag slukat det. Men jag vet ju att det inte för något gott med sig mer än en ytterst kort tillfredställelse.

  Hoppas att bergen inte blir så höga framöver men dalarna (viktmässigt) blir lägre  yes

 • 3 nov 2019 10:22
  Foxy

  Känner igen mycket av det här. Har kämpat hela livet. Vet så väl hur jag ska göra, ändå hamnar jag fel. 

  Hoppas du kommer rätt igen. Lycka till! yes

 • 3 nov 2019 10:42
  paloma

  Här har du en till som har hamnat i uppförsbacke, min vändning kom när jag fick mina extraslag och inte kunde gå lika raska promenader. Att jag sedan fick börja ta betablocerare som gjorde det svårare att gå ner semesterkilona gjorde inte saken bättre, något har hänt i kroppen

  Jag vantrivs med mina extrakilo, men vill heller inte gå runt och vara missnöjd varje dag. Jag försöker äta rätt de flesta dagarna i veckan och rör på mig efter dagsform, och det gör i alla fall att jag fortfarande håller mig mellan 1-2 kg över målvikt.

  Det är aldrig försent att börja om igen, det är när man ger upp som problemen blir värre för då blir det svårare att ta ta i det igen.

  Hoppas du får mer dal än berg när du kommit på hur du ska göra🙂👍

  Senast uppdaterad 3 nov 2019 10:43

 • 3 nov 2019 11:09
  Bella50

  Kloka ord...jag instämmer i dom. Skickar pepp.👍

 • 3 nov 2019 11:19

  Gittan52, det är lite så jag har hoppats att med mer kunskap få mindre svängningar, och helst svänga åt rätt håll. Men med åren verkar det för mig bli svårare och svårare. Tack för tipset på bok, jag försökte beställa den som e-bok men den verkar ha fastnat på vägen 😒. Godis har vi haft gott om här hemma då jag har gjort misstaget att köpa hem till sönerna. Jag köpte en del lakrits trots att de inte gillar lakrits...

  Tack Foxy, jag vet att vi är fler. Jag har ofta tänkt att om jag en dag knäcker koden för mig själv så kanske jag kan hjälpa andra. Lycka till du också att hitta rätt.

  paloma, mycket bra att du trots allt kan hålla dig så nära din målvikt. Det visar att du har hittat ett sätt som fungerar så länge du inte gör alltför långa utflykter. Jag ligger nog idag ca 12 kilo över min målvikt och då har jag ändå justerat den uppåt ett antal kilo. Det är nog det där för mig att kunna stoppa i tid.

 • 3 nov 2019 11:19

  Bella, tack för pepp😘

 • 3 nov 2019 12:27
  gasten

  Det är så lätt att ta till godis när man inte mår bra!

  Själv har jag avhållit mig från sötsaker i 9 veckor nu!

  Är inte sugen längre, men så har man ju julen framför sig och det är alltid en stor utmaning!

  Hoppas att du hittar rätt väg!

  Försöker själv att ta tag i vikten på allvar nu sedan 9 veckor tillbaka.

  Lycka till!!

 • 3 nov 2019 13:11

  Känner så väl igen mig i det du skriver. Jag gick ner till 70 och talade om det för en vän på Insta. Kände på mig att jag inte skulle ha gjort det, men jag var så glad och mådde bra. Dagen efter vände det uppåt och den veckan blev det 3 kg plus, Det är som att så fort jag delar med mig av mina  framgångar så skiter det sig. Jag är ständigt hungrig nu och fuskar stort. Näe, det är inte roligt.

 • 3 nov 2019 13:45

  Kristallsjuka är vidrigt, har haft besvär med det periodvis sedan tonåren. Min är nog mer traditionell, vaknar en morgon och allt snurrar och där blir jag liggande några dagar. Men sedan gradvis bättre och periodvis helt utan yrsel. Men känner mig ofta som en gammal yr tant. 

  Jag ligger också några kilo över min målvikt. Har gjort det i princip hela året, några månader som var bättre men berodde nog mer på magsjuka än god planering. Kilomässigt är det ren prestige att jag vill ner till målvikt, men trivselmässigt vill jag bli av med något kg runt buken. Hoppas att vi alla får ny kraft och energi snart!

 • 3 nov 2019 14:02

  Tack gasten. Det är väl kicken som hjärnan får när man äter sött som gör att det är så lätt att ta till godis. Bra jobbat att hålla dig ifrån så länge som 9 veckor💪


  San, ibland när jag har lyckats så blir jag lite "övermodig" och tänker att nu när jag har varit duktig så kan jag fuska lite. Det är nog då det vänder för mig. Och  går vikten uppåt så tröstar jag mig för det. Håller med, det är inte roligt.

  Medlem16. Det var första gången för mig med kristallsjukan och eftersom alla andra beskrev det du beskriver så trodde jag inte det var det. Därför tog det flera månader innan jag ens sökte för det, Läkaren sade till mig att kolla på youtube hur man gör Epleys manöver och då lyckades jag bota mig själv.

  Vi får alla hoppas att vi trots novembermörkret kan hitta ny energi och ta nya tag. Men sedan var det där med Lucia, jul och nyår också 😉

 • 3 nov 2019 20:15

  Oj oj vad detta känns igen.. Jag tittade in här på "Matdagboken" för att få lite pep då jag helt flippat ut igen.. Samma sak med mig så har jag mått dåligt ett tag med värk och har kliakteriehäxan till bästa vän så jag har unnat mig allt jag kommit över.. Dövat mig med det som jag vet är dåligt och sådant som jag vet jag går upp i vikt av. Bara för att jag tycker att lite kul i livet ska man väl få ha när man mår skit.. Kontentan bli ju att man mår ännu sämre när man inte komer i sina kläder och värken blir knappast bättre av att lägga på fler kilo, då man redan är för stor.. Nä nu måste jag med ta tag i detta och det är aldrig för sent att sätta ner foten och säga att nu får det vara nog. Jag har gjort det innan så många gånger och lyckats rätt bra ibland.. Men trillar dit igen tyvärr när kroppen ballar ut så ballar hela jag ur..  att börja nu mitt inför storhelgerna som kommer är ju lite tufft men sammtidigt så är det ju jul och nyår och det där varje år..  :) Man får tänka efter lite innan vad man vill satsa på och ta av och skippa det man vet trigga mest..  Jag har en hel del kg jag vill ner men tänker ett kilo i taget och varje kilo är en vins..t Nu kör vi :)

 • 4 nov 2019 06:37

  OmeLÄTT. Nu kör vi yes

Logga in för att skriva en kommentar.