icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Försöker hitta balansen när det gäller sömnen, kosten och träningen.
18 oktober 2018 07:13
7

Aphantasia

Igår fick jag lära mig något nytt av min son, det verkar som jag och mina söner har aphantasia. Det är ingen konstig sjukdom utan oförmågan att visualisera bilder i sitt inre. På yogan brukar de säga att man ska blunda och se ett ljus framför sig. Jag har blundat och blundat med det går aldrig upp något ljus. Inget som jag egentligen har funderat vidare på men nu till slut fick sig en förklaring. Många när de läser böcker brukar kunna se figurerna framför sig och sedan när det kommer upp på bio så kan man höra att det inte stämmer. Det problemet har jag inte haft för jag kan förstå på beskrivningarna hur de har sett ut men jag ser aldrig varken miljöer eller figurer. 

Jag kollade just med min man och han kan visualisera det han läser eller om man ber honom blunda och se det där ljuset eller att han sitter vid en strand. 

Eftersom jag aldrig har haft denna förmåga så saknar jag den inte men nu när jag hör talas om den så blir jag lite nyfiken på hur det skulle vara att ha den förmågan.

Kan du visualisera bilder när du blundar?

Kommentarer

 • 18 okt 2018 07:18
  chicha

  Nej, jag har också svårt för det. År också mycket på yoga och läser mycket, men några inre bilder ser jag inte. 

  Däremot drömmer jag mycket i bilder. Gör du det? 

 • 18 okt 2018 07:29

  Chica, jag tror jag kan se bilder i sömnen men de är nog inte så tydliga vad jag minns, oftast kommer de mer som en känsla. På något sätt kan jag få fram minnsebilder för vissa händelser men det är mer som en film som rullar och det kan jag förnimma även med öppna ögon. Svårt att förklara. Hjärnan är verkligen intressant.

 • 18 okt 2018 07:42
  paloma

  Jag vet inte om det är samma sak, men jag ser allt i bilder. Ska jag resa t.e.x så har jag redan sett hur det ser ut i bilder dit jag ska, hotellrum och omgivning m.m.

  Jag har kanske bra fantasi men jag tänker mest i bilder, även när det gäller personer i verkligheten som jag inte träffat eller i böcker.

  Spännande🙂

 • 18 okt 2018 07:53
  gittan52

  Då lärde jag mig något nytt även idag smiley

  Hittade bl.a. detta 

  När jag tränade avslappning så befann jag mig mentalt på en strand och både såg och upplevde hur vågorna sakta slog mot stranden. Kan ni få fram känslorna även om bilderna inte finns med?

 • 18 okt 2018 08:16

  Paloma, med andra ord lider du inte av aphantsia.  Hur blir det när du kommer fram? Stämmer dina bilder?

  gittan52, på något sätt kan jag ändå få fram känslan även om jag inte kan visualisera platsen. 

   

 • 18 okt 2018 11:17
  Mabban

  Ja, man lär sig något nytt varje dag, även om man är uppe i åldernwink Jag har inget problem med att visualisera!!  Var intressant och läsa det inlägg, du gav oss,Gittan!!

   

 • 18 okt 2018 15:27
  Lovis

  Är jag en drömmare? Kan väldigt lätt leva mig in i bilder och inga problem att visualisera sådant. Därför gillar jag att läsa böcker först, blir ofta besviken på film efter bokmanuset för det motsvarar inte alls min egen bild av det. Kanske beror det också mycket på den som beskriver saken. smiley

Logga in för att skriva en kommentar.