icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Mirabellas livspussel
14 September 2014 10:56
3

Sötningsmedel - vad tror ni?

Jag har funderat på det här med sötningsmedel. Att de inte gör någon skada är väl mer eller mindre bevisat vid det här laget - men hur påverkar de oss?

Vissa säger att äter man LCHF går det utmärkt att dricka lightläsk och äta kakor med sötningsmedel i och andra säger att det kan man inte, för sötningsmedlet triggar sötsuget och gör oss benägna att vilja äta ännu mer vanligt socker.

Jag dricker lightläsk (men sällan) och äter bakverk med sötningsmedel (fast bara på helgen). Jag tror inte att det påverkar mig negativt. När det blir vardag igen äter jag inte sötningsmedel.

Min hemsnickrade teori är att sötningsmedel inte har någon påverkan på sötsuget rent biokemiskt men att det påverkar vår stora och komplexa hjärna genom att vi, om vi äter kakor med sötningsmedel i tid och otid, vänjer oss vid att alltid ha någonting till kaffet. Och rätt vad det är väljer vi vanliga sockriga alternativ igen.

Jag tror inte att det behöver vara fel att välja sötningsmedel ibland på helgerna, snarare tror jag att det hjälper till att hålla kosten varierad och göra så att vi orkar fortsätta med LCHF år ut och år in. Till vardags äter jag gärna enformigt - ägg och bacon till frukost, fettkaffe på förmiddagen, grönsaker och protein till lunch, fettkaffe igen och kolhydratfattigmiddag med familjen.

Vad tror ni? Hur påverkas vi av sötningsmedel?

Kommentarer

 • 14 Sep 2014 18:07

  Forskning har upprepade gånger visat att konstgjorda sötningsmedel med lågt eller inget alls kaloriinnehåll kan stimulera aptiten, öka suget efter kolhydrater, och stimulera fettlagring och viktökning.

  Jag kommer att undvika all konstgjord sötning så långt det är möjligt. Fetstilen är kopierad ur en artikel om sötningsmedel, som jag länkat till nedan. Har läst flera olika källor som avråder från dessa på grund av samma rön. Jag vet inte var du fått din info ifrån, men det har ju gång på gång visat sig att tillsatser i livsmedel efter många års användning, ibland varit rent skadliga. 

  http://www.kostdemokrati.se/health/2012/12/04/konstgjorda-sotningsmedel-orsakar-storre-viktokning-an-socker/

 • 15 Sep 2014 08:37

  Intressanta tankar - det här tål nog att funderas mer på.

 • 15 Sep 2014 12:32

  @LCHFtjej

  Det är naturligtvis inte lätt om man har stort sötsug. Ett beroende. Och som du funderar att bara äta saker med sötningsmedel under helger till exempel, kanske inte skadar. Själva varningen för dessa medel skulle ju vara att dels är det lätt tro att jag kan stoppa i mig mer av detta för det innehåller inte socker, men dels att insulinpåslaget ökar när vi får känning av sött och att man därmed blir hungrig/sugen på mer då inget socker finns att bryta ner.

  Vad du än väljer, lycka till med fortsättningen.

Logga in för att skriva en kommentar.