Resistent stärkelse
För några månader sedan läste jag om resistent stärkelse - det var en artikel om sådana som jag som äter LCHF och mår fint men så fort vi stoppar i oss ris, potatis eller mjöl så strejkar magen.
Artikeln menade att det kunde bero på att man hade för dålig tarmflora, ex för att man ätit antibiotikakurer, och jag kände mig rätt träffad. I artikeln föreslogs att man skulle äta nyttiga bakterier, tex i form av mjölksyrade grönsaker, och göda dessa bakterier med resistent stärkelse - det vi brukar kalla fibrer.
Det som gjorde mig sugen på att prova var bla att resistent stärkelse finns i broccoli, nötter och rotsaker - dvs sådant jag redan äter i mindre mängd. Jag skulle alltså inte behöva göra särskilt stora förändringar för att göda dessa nyttiga bakterier.
Nu orkade jag inte riktigt hålla på med mjölksyrade grönsaker utan började istället äta probiotika (ProbiMage) i form av tabletter som både innehöll nyttiga bakterier och lite potatisstärkelse. OBS! Att tabletterna ska tas på fastande mage - annars stannar de i magsäcken och pengarna är helt bortkastade.
Nu har jag ätit Promage i nästan ett år och märker stor skillnad. Bröd kan jag fortfarande inte äta men i måndags när sonen och jag åt kinamat och jag åt ris för först gången sedan 2010 hände:
ingenting!
Hur lugn mage som helst (men ganska rund dagen efter) men naturligtvis kom jag ur ketosen. Nu är jag tillbaka igen - men det tog ett par kvällar av frysande innan allt stabiliserade sig igen.
Visst är det intressant hur vi med kosten kan påverka vårt mående - och ganska läskigt, det förplikar ju...
Gillar
Kommentarer
-
Jag testar också resistent stärkelse just nu genom att ta potatismjöl. En del säger att de brukar få mycket gaser och annat men jag känner inte så mycket skillnad. Kanske har jag min mikroflora i balans? Min främsta anledning att jag testar är för att se om magnesiumupptaget kan bli bättre.
-
Per W på kostdoktorn.se har skrivit mycket om RS (resistent stärkelse) se t ex
http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx
och
Korta sammanfattningen är att potatismjöl utrört i lite vatten är effektivaste sättet att få i sig det. Mellan 1 till 4 msk per dag är rekommendationen. Själv tar jag en matsked och tycker att det fungerar bra. Jag rekommenderar att läsa det Per har skrivit.
Logga in för att skriva en kommentar.