icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Mirabellas livspussel
12 augusti 2014 07:41
3

Resisitent stärkelse

Jag läste ut LCHFmagasinet nu i dagarna. Den kom redan i juni men en härlig sommar kom emellan och tidningen blev liggande uppslagen på nattduksbordet i nästan två månader.

Det börjar komma allt fler medicinska studier på LCHF-kost och dess verkningar. Vi är många som vet att det fungerar men nu äntligen börjar allt fler studier bli till vetenskapliga belägg. Undrar om vi får se en ändring av livsmedelsverkets rekommendationer under min livstid?!

Läser Per Wikholms intressanta artikel om betydelsen av resistent stärkelse - eller fibrer som det nog borde heta i vanliga ordalag. För den som vill veta mer så relaterar han till; Sylvia H. Duncan et al. Reduced Dietary intakre of Carbohydrates by Obese Subjects Results in Decreaced Concentrations of Buturate and Buturate-producing Bacteria in Feces. (2007) Ja, kära nån men nu hette studien faktiskt så...

Hur som helst så handlar det hela mycket om såna som jag som blir friska ed LCHF-kost men ändå inte mår riktigt bra. jag får ju tex väldans magknip och diaréer om jag råkar äta något socker eller stärkelserikt som en fruktyoghurt eller en bulle.

Studien berättar att LCHF visserligen lugnar en orolig mage men att en störd bakterieflora i tarmarna fortsätter att vara störd och att tillsättandet av resistent stärkele i kosten kan göra magen bra igen. Jag har bestämt mig för att experimentera på mig själv under hösten.

Mitt mål är egentligen inte att kunnaäta en enstaka bulle ibland (även om det vore praktiskt när man är bortbjuden) utan att se om min hälsa i stort blir bättre. Jag vistas i en arbetsmiljö med riktiga bakteriehärdar i form av små barn hela dagarna och vet redan nu att med handsprit före lunch minskade min sjukfrånvaro och med kokosfett i kaffet minskade den ännu mer. vad händer då om jag får ordning på min mage och mina tarmbakterier?! Spännande.

Hur göra:

1) Äta en kur probiotika i kapselform för att öka mängden goda bakterier i tarmen. OBS! Tex yoghurt gör ingen nytta alls - de bakterierna smälts redan i magsäcken och kommer aldrig att nå ut i tarmen. Nej, kapsel och på fastande mage är det som gäller. (Beställde kapslar igår.)

2) Göda ge goda bakterierna i tarmen med resistent stärkelse i form av ett par matskedar potatismjöl utrört i kallt vatten under några veckors tid.

3) Fortsätta som vanligt med LCHF men med inslag av resistent stärkelse - vilket jag gör redan nu eftersom jag nprmalt sett äter både fibrex, fiberhusk, nötter och olika grönsaker som tex broccoli regelbundet.

Väntar med spänning på resultatet - men tyvärr tar väl själva kuren till framåt jul innan den är genomförd så det blir väl i vår som jag eventuellt kan märka någon skillnad.

Jag har skrivit det förr men; Sjukvård ska man baa ta till i nödfall - friskvård kan ändra hela ens liv...

Gillar

Kommentarer

 • 12 augusti 2014 09:41

  Spännande! Får man fråga om den där kapseln, vad exakt det är kanske skulle prova. Min mage lever sitt eget liv men mår bättre efter 8 dagar med LCHF för mig. Kanske skulle kunna optimera som du gör...

 • 12 augusti 2014 08:30
  utter

  Friskvård är överlägset! :-)

 • 13 augusti 2014 15:45

  Jag köpte en sorts kapslar som heter Probi Mage på en hälsokost på nätet - säkert finns det många fler likvärdiga produkter.

Logga in för att skriva en kommentar.