icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Mirabellas livspussel
17 september 2015 06:32

reduce-reuse-recycle

Det där med att återvinna (recycle) är vi väldigt bra på i Sverigee. Inte minst i min kommun där man investerat stort i ett färgsorteringssystem som fått oss att ha färgglada påsar under diskbänken att sortera olika förpackningsmaterial i. Påsarna slängs sedan i samma tunna och skiljs ut optiskt på återvinningsstationen. Smart och enkelt efter att man vant sig.

Men tyvärr räcker det inte att återvinna - så länge vi konsumerar mer än vad jorden förmår att producera står kontot hela tiden på minus. Vi måste hela tiden minska (reuduce) vår konsumtion tex genom att inte slänga mat, välja att köpa saker med hög kvalitet som håller länge osv.

Det var min mening för två månader sedan att ta hårda tag med detta för min egen räkning. Helst inte handla några kläder och prylar alls under ett år. Och det går väl så där...

Visst har jag hållit hårdare i plånboken och försökt tänka ett varv extra men det är ju också mycket som är nödvändigt. Växande ungdomar behöver naturligtvis nya kläder att slita på. Och med min egen krympande kropp upptäckte jag när jag tog fram höstkläderna att alla byxor var för stora samt att det saknades bla tights.

Så gjorde jag då fantastiska hållbara val med miljögodkända jeans och klädval helt skilda från modets växlingar?

Nej.

För det första finns ju den ekonomiska aspekten - det är så jättemycket billigare att köpa kläder ex på postorder än i köpcentret. För det andra är det svårt att hitta sådant som inte blir omodernt över tid - det mesta som säljs just nu är ju just modernt nu. Och för det tredje började jag dra öronen åt mig och undra om jag inte ändå kan gå ner ett par stoelekar till - och vill jag i så fall stå där med dyra klassiska kläder som inte längre passar?!

Däremot känner jag mig väldigt nöjd med att ha fyndat en fin - och hållbar- vinterjacka på sommarrea. Den är av sorten som kommer att hålla minst fem år framöver. Och i dagarna blev jag tvungen att byta ut mitt gamla seglarställ (väldigt dyrt i inköp men höll i närmare tio år)  och då satsade jag återigen på kvalitet som kommer att hålla länge.

Inte är det lätt inte att försöka leva miljövänligt.

Fortsättning följer.

Gillar

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.