icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Många vägval, många berg och ännu fler dalar har lett mig hit, igen. Att ha en kropp som jag trivs i, som visar den jag är på insidan, har visat sig vara svårt och en livsuppgift. Varje gång tänker jag att nu jäklar kommer det att fungera, bara jag tar mig upp för det här jäkla berget så kommer jag att lyckas! Insida och utsida kommer att mötas, den jag är och så som jag tror mig se ut kommer speglas på min utsida och visa sig i spegelns reflektion. Och för en allt för kort tid uppfylls min önskan och tro. Det hårda arbetet och den stränga disciplinen ger resultat och vi möts, där i spegeln. Men...så händer något, livet ger mig en hård knuff och jag faller. Faller för frestelsen och utför bergets kant. Det är så lätt att gå nedför, så enkelt och jag märker inget först, tror det är OK, jag kan hantera det. Tills jag landar vid bergets fot, hårt, hårt. Orkar inte klättra igen, fastnar ett tag. Finner så styrkan i att jag inte uthärdar skillnaden, skillnaden mellan utsida och i sida. Drivs av önskan att få mötas. Reser mig upp igen och tar sats. Tar sats för att återigen klättra upp mot toppen.
21 juli 2018 21:47
16

Träningsfunderingar

I morse när jag vaknade vid 7-tiden var det “bara” 20 grader så då skuttade jag upp ur sängen, slängde på mig mina träningskläder och högg stavarna för att bege mig ut på min promenad.

Förra veckan nådde jag ett av mina mål. Vi har en grusväg som startar precis vid vårt hus, den leder ut till en lite större asfaltsväg. Mitt mål var att gå hela grusvägen ut till den större vägen, vända där och gå hem igen. Totalt ca 5,5 km. Jag var mäkta stolt när jag orkade gå dit, där tog jag en vilopaus och sen gick hem igen, förra veckan alltså.

Idag bestämde jag mig för att inte vila halvvägs, utan bara köra på. Sagt och gjort, jag knallade iväg och hade inga problem att nå den större vägen, och väl där var det heller inga problem att bara vända och knalla hem igen. Förra gången tog det 1 timme och 6 minuter, idag 1 timme och 5 minuter. Så en liten vinst iallafall 😃

När jag går där på grusvägen så passerar jag olika milstolpar. Olika ställen där jag, tidigare, varit tvungen att vända för att orka hem. När jag nu går mina 5,5 km så inser jag hur skrämmande kort jag orkade gå förr. När de var som värst var det knappa kilometern 😢 Jag inser att kombinationen av viktminskning, styrketräning och konditionsträning i form av promenader eller motionscykel verkligen har haft effekt. Det var länge sedan jag var i så bra form som jag är nu, och då har jag ändå problem med ett knä… Häftigt!

 

I 8 veckors inlägg om träning och hjärnan “Länk” diskuterades det här med puls, maxpuls och vilopuls. Jag insåg då hur enormt lite jag vet om sådana här saker. T.ex det här med att om man är vältränad så har man lägre vilopuls. Men hur hänger pulsen ihop med blodtrycket? Jag är vad som brukar kallas en “lågtryckare” och har därför problem med att det svartnar lite om jag reser mig för fort eller har druckit för lite vatten o.s.v. Men betyder det att jag har en lägre vilopuls också?

Det är mycket med detta som jag inte förstår. Hur mycket behöver jag förstå för att få en bra träning? För att göra rätt?

 

Ha en skön helg mina vänner!

Gillar

Kommentarer

 • 21 jul 2018 22:27
  Bella50

  Det är inte mycket sånt jag förstår heller...så vi kan ta varann i hand.

  All motion som blir av är den bästa, anser jag.

  Jag har inte fått gjort lika mycket i motionsväg nu när jag har öppet min loppis så fort jag är hemma...och så denna värme som satt krokben på orken och motivationen.

  Jag har alltid varit den som målat och klippt gräs ( främst för motionen) men inte i sommar.

  Maken har haft mer ork och tid med det än jag.

  Det kommer väl fler dagar...

 • 21 jul 2018 22:33
  chicha

  Grattis till en bra stavpromenad - och lång sådan också, med mina mått mätt! Härligt att du märker skillnad i orken. Tror inte man behöver veta så mycket om puls och sånt när det handlar om denna typ av motion. Så vida man inte är särskilt intresserad förstås"

   

 • 21 jul 2018 22:40

  Jag förstår inte heller, Kicki47. Det enda jag verkligen vet är att man får olika svar beroende på vem man frågar. Till exempel det där med låg vilopuls. Den person jag har bestämt mig för att lita på, gym-Håkan, säger att man visst kan ha låg vilopuls utan att vara vältränad. Det enda som säger något om hur bra kondition man har (hjärtats förmåga att syresätta blodet) är hur fort pulsen går ner igen efter att ha varit på topp. Säger han. Ordet vätränad är väl också diskutabelt. Någon menar kanske styrka och muskler, en annan uthållghet. Gläd dig åt dina framsteg, du har ju jättebra, konkreta sätt att mäta din förbättrade kondition. Jag tänker: Maxpuls- Bah! Den kommer jag aldrig att plåga mig för att ta reda på. Man får göra som du gör, glädja sig åt sina personliga små framgångar och bara jämföra med sig själv.heart

 • 21 jul 2018 23:29

  Jag tänker så här

  Jag ska mäta /jämföra mig med mig själv

  Mina mått om det är cm runt midjan eller kg på vågen eller vilopuls så är det mig och mig själv jag ska utgå ifrån.

  Att det sedan finns vissa riktlinjer / normaliteter  att utgå ifrån är bra , det är bra att googla 

  ( KAN AV NÅGON ANLEDNING INTE LÄNKA EN ARTIKEL JAG VILL FRÅN ACTIC.SE  ) MEN DEN HETER VAD SÄGER VILOPULSEN OM DIN HÄLSA 

   

  Jag har text mina mått sparade (i cm och kg )samt pulsmått när jag  både var 25 år och enbart "smal " och 30  i toppform och vältränad att jämföra med.

   

  Så glad för din skull Kicki att det går åt rätt håll , att du både ser och känner resultat som går i den riktningen du vill och önskar 

  Kramheart

   

   

  Senast uppdaterad 22 jul 2018 08:03

 • 22 jul 2018 08:21
  paloma

  Jag vet att sjukvården rekommenderar motion vid högt blodtryck, och idrottsmän har oftast låg puls. Men lågt blodtryck och låg puls brukar sjukvården kolla upp, dom hade reagerat om det hade varit onormalt hos dig.

  Men du verkar ha fått bättre kondis, och det är ju jättebra👍🙂

 • 22 jul 2018 09:40
  dastyr

  Som det mesta är det en kombination mellan arv och miljö, dvs genetik och din egen livsstil. Om du vill veta mer så leta reda på seriösa sidor/källor. Annars är all träning som blir av bra träning. Kämpa på. 

 • 22 jul 2018 11:52

  Maxpuls, det vill säga så fort hjärtat alls kan slå, är genetiskt betingat och går inte att påverka speciellt mycket. Antalet slag per minut sjunker något/några slag per år med åldern. Man kan bromsa sänkningen något med träning.

  Vilopuls är också genetiskt betingat, men den kan du påverka mer. Det som är relevant är dock inte siffrorna som sådana, utan om vilopulsen sjunker eller stiger över tid. Om vilopulsen ökar sett över längre tid kan det betyda att du fått sämre kondition av någon anledning (vätskebrist, sjukdom, oro, stress), om vilopulsen visar en sjunkande trend kan det betyda att du för tillfället är formtoppad eller att kroppen helt enkelt mår bra och är redo för bus.

  Blodtryck och puls har mig veterligen väldigt lite relation till varandra. Pulsen är bara "tryckvågen" och ska inte förväxlas med blodflödet genom de stora kärlen. Man kan ha alla möjliga kombinationer högt/lågt blodtryck och hög/låg vilopuls och fortfarande vara vältränad/otränad. Bara siffrorna i sig säger väldigt lite. Det är förändringarna som är intressanta, både över längre tid och kortsiktigt.

  Om du i normala fall har runt 60 i vilopuls och vaknar en morgon med över 80 i bpm kan det vara någon sorts sjukdom på gång, stress, dålig sömn. Kroppen är stresad redan när du vaknar. Om detta sker regelbundet kan det vara en bra idé att se över sin livsstil.

  Om du börjar träna och märker att din vilopuls plötsligt stadigt ligger runt 55 istället har du sannolikt fått bättre kondition. Hjärtat har blivit starkare och behöver färre slag för att pumpa ut samma mängd blod helt enkelt.

  Det längsta blodtryck jag uppmätt på VC vad jag minns är 109/71 (idag hade jag 110/75), maken brukar ha ännu lägre tryck utan att varken blodcentralen (vi är blodgivare) eller VC reagerat. De brukar fråga om vi besväras av det, på något annat sätt än att det är lite riskabelt att resa sig fort, och eftersom vi inte har besvär i övrigt låter de det vara med det antar jag. Jag vet bara att sen jag började träna så svartnar det mindre för ögonen än förr, och de gånger det händer hämtar jag mig fortare än tidigare.

  Att jämföra puls, blodtryck och sådana siffror är helt meningslöst eftersom det är extremt individuellt. Det är förändringarna som är intressanta, och de är personliga. smiley

  Men, för att få till bra träning behöver man inte förstå nånting av allt det där. Det går alldeles utmärkt att köra på känsla, lust och glädje. Det blir bra träning det med bevisligen - många gamla löparrekord har satts av löpare som sprungit på känn, utan varken klockor eller andra hjälpmedel. Vissa, som Abebe Bikila, sprang t om utan skor (marathon, OS-guld 1960 på 2h 15 minuter) så man gör precis hur man vill faktiskt, det blir bra ändå i slutänden. laugh

  Förlåt för långt inlägg, jag kanske skulle lagt det som eget bloginlägg?

 • 22 jul 2018 12:06
  chicha

  Intressant Lady G, tänkte väl att du skulle kunna förklara det här.

 • 22 jul 2018 14:43
  gittan52

  Grattis till dina framsteg med orken och konditionen! yes

  Förr, när jag joggade, följde jag olika program som min Polarpuls-klocka föreslog. Jag hade lagt in önskemål om att förbättre konditionen och då skulle jag ligga på ett visst antal bpm under en viss tid för att nå det.

  Nu använder jag mig av min Garmin-klocka, men följer inget program utan njuter bara av mina promenader, med eller utan stavar.

  Däremot hittade jag en sida där jag kan lägga in egna utmaningar och det har jag gjort för kommande vecka.  smiley

 • 23 jul 2018 09:53

  Det är underbart hur mycket kunskap som finns här på MD. Tack allihop för bra svar och härligt pepp! heart

  Bella50 Jag känner också att värmen tar på orken nu när det varit varmt en lång tid. Kvällar eller tidig morgon fungar bäst så då passar jag på.

  Chicha den var lång med mina mått mätt också. Det var läääänge sedan som jag orkade något liknande. En härlig känsla.

  dastyr Sant, och jag är verkligen glad varje gång träningen blir av, även om det känns motigt ibland.

  Seglar67 du har rätt, det finns olika uttryck och tolkningar av allt. Jag tänker mig vältränad som... vid god hälsa, mår bra, orkar ... men vad är då god hälsa wink så här kan vi hålla på länge. Men det är väl som flera av er skriver här, man måste jämföra med sig själv.

  8veckor Jag känner verkligen att det går åt rätt håll, kul! Sen är det som du och flera säger, man ska jämföra med sig själv. Kul att du har sparat värden från tidigare... när jag tänker på det så kanske jag har det också i gömmorna... måste kolla 

  Paloma jag tror inte att jag har onormalt lågt av något men det är kluriga saker sånt här och jag är ju ganska nyfiken av mig..

  LadyG, jättebra förklarat, gör ingenting att en kommentar är lång är så tacksam att du förklarar så jag förstår smiley

  Gittan52 tack, ja det verkar ha lossnat. Det var nog Tiveden som gjorde det laugh Det känns som en vändpunkt mot ljusare tider.

 • 23 jul 2018 10:41

  Skönt att höra, jag vill inte pladdra sönder din blogg laugh

 • 23 jul 2018 10:43

  Tack LadyG 

  Tack att Du tar dig tid att svara så långt och informativtheart

 • 23 jul 2018 11:18

  Varsågod, jag var mest fundersam om jag bredde ut mig för långt. Alla gillar inte att man gör textväggar i deras blogg smiley

 • 23 jul 2018 11:44

  Jag är bara glad att du skriver LadyG för du förklarar så bra! (Tänkte när jag skrev inlägget att nu kommer det en bra förklaring från LadyG wink) Dessutom blir jag, som jag sagt förut, så himla inspirerad när du skriver. Träningssugen direkt! laugh

 • 23 jul 2018 11:59

  Vad snällt sagt Kicki47 heart

Logga in för att skriva en kommentar.