icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Många vägval, många berg och ännu fler dalar har lett mig hit, igen. Att ha en kropp som jag trivs i, som visar den jag är på insidan, har visat sig vara svårt och en livsuppgift. Varje gång tänker jag att nu jäklar kommer det att fungera, bara jag tar mig upp för det här jäkla berget så kommer jag att lyckas! Insida och utsida kommer att mötas, den jag är och så som jag tror mig se ut kommer speglas på min utsida och visa sig i spegelns reflektion. Och för en allt för kort tid uppfylls min önskan och tro. Det hårda arbetet och den stränga disciplinen ger resultat och vi möts, där i spegeln. Men...så händer något, livet ger mig en hård knuff och jag faller. Faller för frestelsen och utför bergets kant. Det är så lätt att gå nedför, så enkelt och jag märker inget först, tror det är OK, jag kan hantera det. Tills jag landar vid bergets fot, hårt, hårt. Orkar inte klättra igen, fastnar ett tag. Finner så styrkan i att jag inte uthärdar skillnaden, skillnaden mellan utsida och i sida. Drivs av önskan att få mötas. Reser mig upp igen och tar sats. Tar sats för att återigen klättra upp mot toppen.
5 mars 2018 21:06
10

Motgift mot nedstämdhet

Vinter, kyla, långa dagar, mörker

Sådana saker påverkar mig negativt, har jag nu upptäckt. Jo, jag vet att det bara blir ljusare och ljusare nu, det är UNDERBART! men för mig går det inte riktigt tillräckligt snabbt. Sommaren som gick var inte tillräckligt varm... på något sätt känns det som om jag inte tinade upp riktigt. 

Så hur gör jag för att hålla "ångan" uppe? Tja, hade det varit i mitt tidgare liv så hade jag ätit något kolhydratrikt och gott. Det dövade ju alla trista känslor ett tag. Tyvärr gav de ännu mera negativitet efteråt. Så det är ju himla skönt att jag lagt av med dom dumheterna i mitt nya liv, det som jag lever nu wink

Tja, en stor del av att må bra är mitt jobb, samtidigt som det är en stor del till att må dåligt. (Japp, du har rätt, nu ska hon krångla till hjärnvindlingarna igen wink)

Mitt jobb, som är att vara lärare åt ett gäng galna och underbara 9-10-åringar gör att jag får så oändligt mycket god, skön, varm och positiv energi. Det är helt otroligt så mycket energi de ger, hela tiden! Ärligt talat, har någon funderat på att uppfinna något som samlar in all denna positiva energi? Den skulle kunna bota ett helt lands deppressioner! Varje dag, i alla möten med dessa barn, delar de med sig av god energi. Även när de är ledsna, arga eller tjuriga (nej inte kan mina små troll vara tjuriga!! surprise eller, jo lite ibland kanske wink) men de sprider ändå så underbart mycket klokhet och värme.

Har ni suttit med ett gäng 9-10-åringar och diskuterat världsproblem? Om inte, gör det! Det är helt underbart!

Ok ok, nu ska jag hämta in mig igen, jag skulle kunna prata om mina trollungar hur mycket som helst.  Men nu handlade det ju om jobbets positiva och negativa sidor. De negativa är den höga arbetstakten, den enorma högen med "Gör snarast" saker som alltid fylls på av någon tomte eller nåt. Mest är det nog frustration om mina elever behöver stöd och inte får det, på grund av pengar.

Just nu, har jag en lärarstudent hos mig. För att hon ska bli en riktigt bra lärare behöver hon känna på hur det är att vara klasslärare. Därför har hon fått mina trollungar den här veckan. Jag får liksom hänga i lärarrummet och kopiera papper, göra allt det där tråkiga arbetet som man aaaaldrig hinner annars. Beta av "Gör snarast"-högen.

Men ärligt, fy vad tråkigt mitt jobb är när jag inte får umgås med eleverna! Jag menar, det är ju därför jag har det här jobbet, för att jag älskar mina elever. Därför känner jag att just nu är det extra tungt. 

Så för att lösa detta får jag hälsa på hos paralellklassen eller småprata i kapprummet. Det fungera.

Här hemma är mitt motgift till deppression och negativa tankar att helt enkelt utnyttja kylan och mörkret. Jag har skaffat mig en extra len, gosig och värmande filt (dyr men oj så välanvända pengar) Jag har määäääängder med ljuslyktor och värmeljus. Ibland frågar gubben om det är hallelulja möte och då stämmer jag upp i första bästa gospelsång jag kommer på wink Jag ser till att jag har mysigt omkring mig.

Och så har jag nu börjat dricka te. Örtte, rooiboste, grönt te eller gammalt hederligt svart. Eftersom jag nu inte äter kolhydratbomber och dessutom fastar del av dygnet så har jag börjat med att ta en kopp örtte på kvällen eller värmande kopp rooibos te på eftermiddagen.

Små nöjen, små saker som gör så stor skillnad.

Ha nu en skön måndag mina vänner så ses vi imorgon igen heart

Gillar

Kommentarer

 • 5 mar 2018 21:16
  dollster

  Åh vad det låter härligt!
  Just att tända ljus och ha det mysigt är något som jag också försöker göra för att må bättre och jag tycker att det hjälper.

  Jag ska ut på VFU efter sommaren nästa gång. Hoppas på att komma till ett bra ställe då, då det är min sista praktik och min förra, tyvärr, var helt katastrofal.

 • 5 mar 2018 21:26
  seglar67

  Min äldsta dotter är specialpedagog på högstadiet, och jag har många gånger undrat hur hon kunde välja det yrket. Jag begriper inte hur hon orkar, eller hur hon gör, eller hur hon kan älska ett så svårt och otacksamt jobb. Hon hade själv en strulig skolgång och det är för mig ofattbart att hon sökte sig till läraryrket. Själv skulle jag inte klara två timmar med hennes elever. Eller alla hennes möten med föräldrar och soc och polis mm för den delen.

  En gång frågade jag min dotter hur det kunde komma sig att hon trivs så bra med sitt yrke. Då svarade hon: "Mamma, om du visste vilken stor skillnad en enda bra lärare kan göra för en ung människa."

  Där fick jag så jag teg. Sån tur att det finns såna som ni!heartheart

  Sug på den när du känner dig lite deppig.

  Senast uppdaterad 5 mar 2018 21:27

 • 5 mar 2018 21:29

  UNDERBAR LÄSNING!!! Jag blir så lycklig av att det finns lärare som du! När man älskar sitt jobb med vår framtid(= våra barn) som du verkar göra , då blir man också väldigt bra! Ta till dig många lärarstudenter och sprid ditt sätt att se och vara! Nu kom din mörkerdeppighet i skymundan men den verkar du ha motmedel till: trollungar, mys, gott te och ”en gubbe” att sjunga för!

  Tack för att du fick mig att le ( har precis cyklat av mig ett berg av ilska)!

  Betalar så gärna hög skatt om vi får ha lärare som du i våra skolor.👏🏼👏🏼👏🏼

 • 5 mar 2018 21:35

  dollster du är välkommen till mig... fast du skulle bli mellanstadielärare va? Men vi har många bra mellanstadielärare här så vill du hälsa på i Smålandsskogarna och Astrid Lindgrens hembyggd så är du välkommen laugh

  Seglar67 jag tror inte man kan förstå om man inte är i det... det är ... magiskt att umgås med barn, för barn är magiska. Sen allt annat man gör, soc, ilskna föräldrar, barn som mår dåligt... allt det handlar ju om att se till att barnen mår bra och lär sig det de ska och får det stöd de behöver. 

  Jag hade själv ingen lätt skolgång, mobbing mm. Kanske därför som jag trivs, och kanske är det så med din dotter också. Hon vet vad en enda lärare kan göra för att stötta och hjälpa en elev, kanske hon mötte en sån lärare eller kanske inte. Men hon förstår vikten av att vuxna finns där i skolan och är stöd. 

 • 5 mar 2018 21:36

  Achks Tack så jättemycket! Vad härligt att jag fick dig att le heart 

 • 6 mar 2018 06:18

  Jag ville bli lärare en gång i tiden men kom inte in på lärarhögskolan så istället fick jag bli civilingenjör smiley

  Efter gymnasiet vikarierade jag som musiklärare som kompanjonlärare. Jag var anställd av kommunala musikskolan och gick då ut till olika klasser och hade musik tillsammans med klassläraren. Jag märkte tydligt hur stor skillnad det kunde vara mellan olika skolor beroende på upptagningsområde. 

  Precis som någon skrev kan en lärare göra stor skillnad. En lärare kan få en mycket intresserad  av ett ämne och göra att man söker vidare inom det, en annan kan förstöra intresset, 

   

 • 6 mar 2018 07:18
  Bella50

  Du är för härlig och underhållande här. Tack ✌️😄

 • 6 mar 2018 08:58
  aregnisw

  Säger som Achks härligt när det finns såna lärare som du det skulla alla elever behöva yessmiley

 • 6 mar 2018 18:48

  LUAL vad kul att du ville bli lärare och att du sen jobbade som musiklärare. Vi har fortfarande lärare som kommer från musikskolan och spelar med eleverna både enskilt och hela gruppen. Det är jättekul och så uppskattat av både mig och eleverna.

   

  Bella50 Tack vad kul att du tycker det heart

  aregnisw Det finns massor lärare som jag, men vi syns inte i media så mycket. Det är synd kanske... wink

 • 6 mar 2018 22:26
  dollster

  Kicki47: Det låter helt klart lockande och idylliskt att komma på besök i Smålandsskogarna. Jag kanske kommer förbi och hälsar på någon av dina kollegor som är mellanstadielärare en vacker dag 😊

Logga in för att skriva en kommentar.