icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Många vägval, många berg och ännu fler dalar har lett mig hit, igen. Att ha en kropp som jag trivs i, som visar den jag är på insidan, har visat sig vara svårt och en livsuppgift. Varje gång tänker jag att nu jäklar kommer det att fungera, bara jag tar mig upp för det här jäkla berget så kommer jag att lyckas! Insida och utsida kommer att mötas, den jag är och så som jag tror mig se ut kommer speglas på min utsida och visa sig i spegelns reflektion. Och för en allt för kort tid uppfylls min önskan och tro. Det hårda arbetet och den stränga disciplinen ger resultat och vi möts, där i spegeln. Men...så händer något, livet ger mig en hård knuff och jag faller. Faller för frestelsen och utför bergets kant. Det är så lätt att gå nedför, så enkelt och jag märker inget först, tror det är OK, jag kan hantera det. Tills jag landar vid bergets fot, hårt, hårt. Orkar inte klättra igen, fastnar ett tag. Finner så styrkan i att jag inte uthärdar skillnaden, skillnaden mellan utsida och i sida. Drivs av önskan att få mötas. Reser mig upp igen och tar sats. Tar sats för att återigen klättra upp mot toppen.
20 mars 2018 20:18
4

Livsandarna återvänder...

... så sakteliga. Men världen snurrar fortfarande på i mycket hög fart.

Det är vår, även om det inte ser ut så utomhus så är det vår på så sätt att vi i skolan nu kör Nationella prov. Jag har ju en åk 3 och de har nu sitt första möte med dessa prov. För mig är det viktigt att detta möte blir ett positivt sådant. Det är andra gången jag har gjort dem och förra gången jublade eleverna när jag sa "Idag ska vi göra Nationella Prov" de gillade det och tyckte att det var kul laugh

Denna gång känner jag att jag har lyckats igen... eller kanske är det proven som har lyckats. Idag sa en kille: "Har vi börjat med de riktigta Nationella Proven än eller är det här bara typ som de?" Jag svarade att detta var de riktiga och undrade om han tyckte att de var konstiga. "Ja, de är helkonstiga tycker jag" Nu blev jag lite orolig för grabben såg väldigt allvarlig ut men jag frågade på vilket sätt de var konstiga. "De är för lätta ju" var svaret och hans klasskompisar instämde i detta. Phust! Vilken tur laugh

Att eleverna ska uppleva proven som roliga och spännande kräver lite extra av mig som fröken. Presentationen av uppgifterna, hur jag förklarar de olika proven och hur vi pratar om dem har jättestor betydelse. Det har varit elever i tidigare år 3 som har gråtit över proven och det vill jag aldrig vara med om. Så för att eleverna ska må bra och känna sig trygga samt lyckas bra på proven så får jag kämpa lite extra. Men det är det värt. Svårast blir när elever är frånvarande på grund av sjukdom. Då måste de, förutom att göra de ordinarie proven, också göra de som de har missat. Och när det gäller svenskan så hänger vissa prov ihop med andra... tja, det är ett hisklans pusslande för att det ska bli bra.

Idag har jag sprungit runt som en räv med eld i svansen mellan olika grupprum och elever för att se till att de får det stöd de behöver och samtidigt har jag råddat resten av klassen... det blir lite mycket ibland wink

Men nu är jag hemma, får mysa i min sköna fåtölj och spendera en stund med er mina vänner. Det känns härligt.

Ha en skön tisdagskväll mina vänner heart

Gillar

Kommentarer

 • 20 mar 2018 20:28

  Oj vad jag beundrar dig och alla andra som är mitt uppe i yrkeslivet och ändå hinner med MatDagboken! Jag fattar det inte! Du får mig att verkligen förstå hur priviligierad jag är som är pensionär. All styrka till dig!

  Du har fått höra det förut, och jag säger det igen, du måste vara världens bästa lärare. heart

 • 20 mar 2018 20:30

  Vad är poängen med nationella proven egentligen? Skulle gärna få veta vad du som lärare tycker att de tillför? Som förälder har jag mest upplevt det som ett ytterligare stressmoment, då precis som du skriver är det mycket som ska tas igen vid sjukdom. Plus att det är stört omöjligt att kunna ta ledigt under pågående nationella prov.

 • 20 mar 2018 21:11

  Seglar67 För mig är MD en avslappning och ett sätt att släppa tankarna på jobbet ett tag. Det är så otroligt skönt att komma ifrån och fokusera på annat. Tack för dina ord, jag gör så gott jag kan för mina elever, det underlättar att bli bra på något när man älskar vad man gör heart

  Medlem16 Poängen med Nationella Prov, ja den frågan har nog dryftats sen jag gick i skolan, fast då hette det Centrala Prov, förkortningen vet jag att vi elever använde för att uttrycka vår åsikte om dem. Men själva tanken med dem är att man ska kunna jämföra över landet och se så att inte några skolor hamnar på efterkälken. För mig som lärare är de också en avstämning för att se att eleverna ligger till så som de ska när de slutar trean. Eftersom de är väldigt heltäckande är det mindre risk för någon elev att falla mellan stolarna än med de olika bedömningstillfällen vi har under resten av tiden. 

  Stressmomentet vid sjukdom är inte mycket vi kan göra åt, vi försöker naturligtvis att sprida ut det, så att de inte sitter med prov hela tiden. Vi har ju några veckor på oss att lägga proven. Vi pusslar och trixar så mycket vi kan för att eleverna ska må bra. Min upplevelse när det gäller just stress vid Nationella prov är att vi lärare och föräldrar är mer stressade än vad eleverna är. De tar det som en vanlig dag, med kanske mer arbetsro eftersom många uppgifter är enskilda. De tycker det är kul.

  Sen det där med ledigt ... beklagar men jag är av gamla skolan där. Jag tycker att när det är skola så ska man vara i skolan, inte vara ledig. Ledig kan man vara på alla de lov och klämdagar och studiedagar vi har. Tyvärr så är inte resebolagen med i vår tanke där utan ser till att pressa priserna när det inte är lov och höjer dem när det är lov. Det är trist och riktigt dumt tycker jag, men inget jag kan påverka. Men skolan är inte anpassad för att man ska kunna vara ledig. Visst kan eleverna jobba ikapp men det är ju också ett stressmoment och undervisningen förlorar de, den kan de aldrig få med sig i läxa eller jobba ikapp, den är förlorad för dem.

 • 20 mar 2018 21:47

  Kicki47: tack för ditt svar! Det är ungefär så jag uppfattat poängen med proven också, att de tillför något då skolorna jämför sig emellan, men att de inte tillför så mycket för den individuella eleven då dessa prov ändå inte är betygsgrundande om jag fattat det rätt. 

   

  När det gäller ledigt i skolan så förstår jag din poäng, samtidigt som man ibland vill fira något när det är födelsedag och inte två månader senare för att vänta in ett lov. Och jag som jobbar inom vården har extremt svårt att få godkänt semester i god tid för ledigheter under sommarperioden eftersom det är kaos i vården då. Julen kan man glömma, max en dag semester får tas ut under hela jul och nyårsperioden så jullovet är inte att tänka på. Och sportlov och andra lov brukar vara blockerade av kollegor med yngre barn som tar ut föräldraledigt. Så det är tyvärr inte så lätt att få till gemensam ledig tid.

Logga in för att skriva en kommentar.