icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Många vägval, många berg och ännu fler dalar har lett mig hit, igen. Att ha en kropp som jag trivs i, som visar den jag är på insidan, har visat sig vara svårt och en livsuppgift. Varje gång tänker jag att nu jäklar kommer det att fungera, bara jag tar mig upp för det här jäkla berget så kommer jag att lyckas! Insida och utsida kommer att mötas, den jag är och så som jag tror mig se ut kommer speglas på min utsida och visa sig i spegelns reflektion. Och för en allt för kort tid uppfylls min önskan och tro. Det hårda arbetet och den stränga disciplinen ger resultat och vi möts, där i spegeln. Men...så händer något, livet ger mig en hård knuff och jag faller. Faller för frestelsen och utför bergets kant. Det är så lätt att gå nedför, så enkelt och jag märker inget först, tror det är OK, jag kan hantera det. Tills jag landar vid bergets fot, hårt, hårt. Orkar inte klättra igen, fastnar ett tag. Finner så styrkan i att jag inte uthärdar skillnaden, skillnaden mellan utsida och i sida. Drivs av önskan att få mötas. Reser mig upp igen och tar sats. Tar sats för att återigen klättra upp mot toppen.
11 mars 2018 08:47
10

Kaloriunderskott...

... ligger ju automatiskt på -500...

och det har funkat fint, jag går ner ca 0,4 kg /vecka. Men vikten pendlar så under veckan, hekton flyger uppåt och neråt och det svajar för mycket för att jag ska vara nöjd. Så nu ska jag testa med mindre kalorier, tänker att från idag köra med -700 och se vad som händer.

Mycket kan ju också förstås bero på att jag inte känner att jag har riktigt koll på hur jag ska planera min mat för att det ska bli bra.

Det är spännande egentligen när man tänker på det... jag ÄLSKAR att planera, det är min grej! laugh Vad vi /jag än ska göra så planerar jag det. Har ju också då förstås kontrollbehov (det har alla lärare, ingår i lärarutbildningen tror jag wink) och det är väl därför jag gillar att planera. Men just det där med att strukturera, organsisera och få ihop en bra plan, det gillar jag skarpt. Det började nog när jag var liten, älskade att sortera kortlekar. Vi hade 4 stycken, två röda och två blå. De kunde jag blanda och sortera upp, blanda och sortera upp, det fanns mängder med sätt att sortera dem. Så skojigt och tillfredsställande laugh

Men, hur kommer det sig då att jag inte klarar av att planera vår mat??? Jag har provat och försökt, mängder med gånger och om någon tvingar mig så fixar jag att sätta ihop en veckoplan, eller längre om det behövs, men .. det kommer inte naturligt. Om raringen frågar "Vad tycker du vi ska äta i veckan?" så sitter jag där som ett fån, med munnen öppen och tom hjärna. Samma sak det här med näringsinnehåll. Jag menar så enormt mycket tips som jag får här, av er! Det borde inte vara så svårt för Planeringsfreaket Kicki att se till att jag får i mig rätt mängd proteiner mm.

Ibland skyller jag på min utbrändet, den har gjort hjärnan lite...seg, som kola... men det hjälper ju inte att skylla på något... det är ju verkligen inte problemlösande, snarare bakåtsträvande.

Kan det bero på att jag nu även ska tänka på kalorier och att det snurrar till det (värre än vanligt) i huvudet på mig? Ja, så är det nog... förut har jag bara tänkt LCHF, bort med kolhydraterna, ät dig mätt på fett. Nu... nu är det mer ät dig mätt på protein, håll koll på kalorierna och bort med kolhydraterna....

Jag får fundera på det här och läsa på lite om just bra sammansatta måltider med tanke på lågt kolhydratinnehåll, lågt kaloriinnehåll och högt proteininnehåll. Blir att plugga lite alltså laugh

Ha en skön söndag mina vänner heart

Gillar

Kommentarer

 • 11 mar 2018 09:03

  Håller med dig..svårt att hålla kolla på allt även om man är en bra planerare i vanliga fall 😊

  Men det här klarar vi av i slutändan 💪😄

 • 11 mar 2018 09:16

  Jag tycker det är så tråkigt att planera mat för en hel vecka, gillar att laga mat lite spontant med det som finns hemma. Då dottern inte tål gluten så bra så är utmaningen att hitta god och nyttig vegansk glutenfri kost, det är lättare än vad jag trodde. Lärt mig mycket nytt om livsmedel som jag inte ens visste fanns. Fast oftast är det dottern som lagar mat, hon är mycket bättre på det än vad jag är. Idag ska jag dock slänga ihop en vegansk lasagne som även får bli lunchlådor. Kanske att jag även kör en sats med Jack fruit om andan faller på. Här snöar ju ändå.

 • 11 mar 2018 09:18
  klaraelv

  Blir mycket kött från ko, ren, lamm och fågel och muminfärs (keso) plus grönsaker, tur att jag tycker det är gott.

 • 11 mar 2018 09:26
  paloma

  Jag som inte ens räknar kalorier har svårt att hitta på vad vi ska äta till middag varje dag, ännu svårare borde det bli om det ska tas hänsyn till hur många kalorier, protein och fett du får äta. 

  Men planerar man bara så blir det säkert lättare☺

  Tack detsamma❤

   

 • 11 mar 2018 09:52
  Bella50

  Kan du inte gå in och kolla på de olika menyerna hur dom är upplagda ? 

  Bara en tanke...🤔

  Som inloggad plusmedlem kan du Klicka på Matdagboken...scrolla ner till veckomenyer...Voila´ ✌️😄

   

  Senast uppdaterad 11 mar 2018 10:41

 • 11 mar 2018 10:28
  Flisan57

  jag utgår efter de färdiga 4 veckors palanerna som finns under "färdiga menyer" för att få ett hum om vad jag kan äta, där får man ju helt färdigplanerade dagar. Jag planerar oftast min matdag kvällen före och skriver redan då in i min matdagbok vad jag ska äta till frukost och lunch nästa dag, sen går jag in och korrigerar om jag ändrar mig eller om det blir något mer. Jag tycker det är ett jättebra hjälpmedel. Om jag inte gillar just den föreslagna rätten eller vill ha något annat en dag, söker jag i receptbanken och för in det i matdagboken för att se hur utfallet passar in i min dag- man kan ju radera och ändra om det inte funkar...

 • 11 mar 2018 10:36
  aregnisw

  Jag planerar alltid mina måltider för jag vill inte stå där och inte veta vad jag ska äta, jag lagar alltd flera potioner av allt så jag har då får jag tid till annat som känns roligare. Ha en trevlig Söndag nu smiley

 • 11 mar 2018 11:14
  liliten

  Hoppas du får en härlig söndag! Jag planrar och skriver ner ett måltidsschema varje söndag. För har jag det nerskrivet är det lättare för mej att följa det. Sedan skriver jag inköpslistan utifrån det så får jag lite pejling på det också. Jag är annars en som bara stoppar ner vad jag ser i affären som jag tycker verkar gott...inte alls bra för mej! Typiskt tråkigt men Så fungerar jag. alla fungerar olika!

 • 11 mar 2018 12:27
  ulla165

  Här finns en till både Kontroll- och Planeringsfreak - i kvadrat!cool TIPS till en annan freak???

  Jag skriver Veckans meny och skriver ut en köplista. Vi handlar på måndagarna enl denna köplista.
  Frukost är en kopp svart kaffe (16:8),Lunch är alltid den samma varje dag (just nu Kesoägg med 3 ägg)
  Middag då?       8b8011ec-12cd-44c4-912a-24f33166683b.jpg

  MÅNDAG        KYCKLING
  TISDAG          FISK/SKALDJUR
  ONSDAG        FÄRS/CHARK
  TORSDAG       SOPPA/GRYTA
  FREDAG         FISK/KYCKLING
  LÖRDAG         KÖTT/CHARK
  SÖNDAG        VECKANS RESTER e VALFRITT

  Kommer vi till tex fredag och jag inte ha lust att laga just den planerade rätten så försöker jag använda fantasin och  skapa nytt av de befintliga ingredienserna jag har hemma. Likaså kan jag ta soppan på en tisdag och köttet på en fredag. Osv. Inget är skrivet i cement!

  Kvällis blir det ca kl 20. Det har jag svårigheter att klara mig utan, men då brukar det finnas plats för något gott och samtidigt kan jag rätta till dagens fettkvot i gram 1>F/(P+K) ~ detsamma nästan som E%.

  Jag har tidigare sparat sex veckors menyer med alla våra Favvo-recept. Bra att ta till många gånger. En regel är dock att prova en ny rätt under den veckan.

  Allt detta planerande har tagit sin tid, men det har betalat sig - idag funkar allt smidigt och lätt och jag spar tid och slipper bekymret vad-ska-vi-äta-ikväll.

 • 11 mar 2018 20:48

  Många bra tips och idéer, Tack! heart

  Ulla165 vi har något liknande men det fungerade inte riktigt året runt, vi grillar mycket på sommaren och så. Men vi har en plan nu, den innebär att vi skriver in varje månad vad vi äter och sen sparar jag det. Då har vi till ett helt år sen laugh I min värld skulle jag kunna äta samma hela tiden, men, tja det blir kanske trist efter ett tag wink

  Jag ska plugga lite recpet och matvaror så får vi se om jag kan klura ut detta yes

Logga in för att skriva en kommentar.