icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Många vägval, många berg och ännu fler dalar har lett mig hit, igen. Att ha en kropp som jag trivs i, som visar den jag är på insidan, har visat sig vara svårt och en livsuppgift. Varje gång tänker jag att nu jäklar kommer det att fungera, bara jag tar mig upp för det här jäkla berget så kommer jag att lyckas! Insida och utsida kommer att mötas, den jag är och så som jag tror mig se ut kommer speglas på min utsida och visa sig i spegelns reflektion. Och för en allt för kort tid uppfylls min önskan och tro. Det hårda arbetet och den stränga disciplinen ger resultat och vi möts, där i spegeln. Men...så händer något, livet ger mig en hård knuff och jag faller. Faller för frestelsen och utför bergets kant. Det är så lätt att gå nedför, så enkelt och jag märker inget först, tror det är OK, jag kan hantera det. Tills jag landar vid bergets fot, hårt, hårt. Orkar inte klättra igen, fastnar ett tag. Finner så styrkan i att jag inte uthärdar skillnaden, skillnaden mellan utsida och i sida. Drivs av önskan att få mötas. Reser mig upp igen och tar sats. Tar sats för att återigen klättra upp mot toppen.
13 juli 2018 11:37
5

Hur hanterar man semestern?

Som lärare har jag förmånen att få ha längre semester, de utökade timmarna varje vecka känns kanske jobbiga just då men när sommaren kommer känner jag att de verkligen behövs. Det tar tid att komma ur “arbetskroppen” och in i “ledigkroppen”. Huvudet vill liksom inte fatta. Nu har min kropp och hjärna börjat fatta att jag är ledig. Då kommer andra tankar och funderingar.

Det här med maten under ledighet, det är inte enkelt på något sätt. Snarare supersvårt! Jag kommer på mig själv att “unna” mig lite både då och då. Och ett glas vin på altanen en varm sommarkväll är ju suveränt gott. Till vinet passar ju lite jordnötter, de är ju så nyttiga… o.s.v Jag märker hur jag flyttar mina ramar och mina “förbjudet område” lite, lite, lite hela tiden. Igår tyckte jag till exempel att det var OK att äta två skivor rostat bröd med smör och ost till äggröran och kycklingen jag åt till lunch. BRÖD! Jag äter inte bröd!!!

Semestern är hela tiden en kamp, en kamp mot MIG. Eller om jag nu vill skylla på någon annan så är det väl min okompis Kolhydratdjävulen. Nu har ju jag tur i livet. För jag har en sambo (som ibland driver mig till vansinne, framförallt när han talar om vilken växel jag ska ha när jag kör) men som också får mig att tänka ett steg längre. Igår sa jag att jag tänkte ta lite färskpotatis till den saltbakade laxen. Då tittar han sådär på mig och säger “Är du säker på det? Du är farligt ute nu.” Det här är modigt av honom att säga, för man vet aldrig hur jag reagerar. En sån kommentar kan få mig att gå i taket och skälla på honom att jag bestämmer faktiskt själv. Men den här gången så tänkte jag efter vad jag ätit de senaste dagarna… OJ! Så det blev broccoli till laxen istället och det var supergott! Bästa sambon heart

Så, dags att tänka efter. Hur hanterar man semestern?

 1. Acceptera att jag kommer att gå över gränsen, men försök hejda mig så att jag inte ramlar av totalt.

 2. Rör på mig mer än vanligt, promenader, vandringar, styrketräning, cykling Då finns det mer utrymmer för det som jag eventuellt stoppar i mig över gränsen.

 3. Registrera allt jag äter! Även om det visar på skrämmande resultat så är det bättre att se sanningen i vitögat än att blunda och köra på.

 4. Väg mig varje dag. Inte alltid så kul upplevelse men håller mig på banan.

 5. Lägg in någon dag då och då med 8/16 eller 800kcal för att motverka viktuppgång.

 

Jag tror att de här strategierna kommer att hålla mig iallafall på banan och ändå hålla motivationen uppe. Jag tror att det är viktigt att inte avhålla mig från alla “unnanden” för då kommer motivationen att svikta med tankar om “varför är inte jag som alla andra” och, ja ni vet.. det där gamla snacket, sorgen av att vara annorlunda och inte kunna stoppa i mig som jag tror att alla andra kan utan att gå upp ett hekto. Motivationen är viktig!

Har du fler tips på strategier så mottages de tacksamt. Vi kan göra en liten "Motivationsbank för semester" laugh

Nu ska jag ringa HP-supporten om min dator och sedan är det styrketräningsdags.

Ha en skön fredag!!

Gillar

Kommentarer

 • 13 jul 2018 12:27
  Jessand

  Tänker nog lite samma strategi som du...är så lätt att unna sig mindre bra saker mest hela tiden...haft en ganska strikt vecka nu och kommer blanda utsvävande dagar med strikta och mycket aktivitet under semestern.Kommer nog inte väga mig varje dag...mitt humör blir inte kul av uppgång...utan nångång i veckan får räcka och är jag då nära 60 kg så måste det efterföljas av strikta dagar..

 • 13 jul 2018 13:04

  Min strategi blir att inte ta så mycket semester😜.

  Jag känner igen det där med unnandet på semestern. Det är ju lite så att man vill ta ledigt från allt, inklusive att hålla ordning på maten. Jag försöker sätta vissa regler för när jag får äta glass. Bland annat är det ok när jag är i Italien (vilket var en gång förra året) och när vi är på landet och köper lokalt producerad ( blir oftare).

   

 • 13 jul 2018 14:48
  LissaLo

  Jag tänker som så : Tag inte första snedsteget så tar man inte det andra! ..FÖR så fungerar jag - ger jag fan lillfingret tar han hela handen! Mina tankar - du gör som du vill!

  Senast uppdaterad 13 jul 2018 14:49

 • 13 jul 2018 16:22
  klaraelv

  Jag hade nog nöjt mig med två av dina fem punkter, tror det skulle räcka. Punkt 4 och 5 skulle det vara. Vägningen för att ha krontroll hela tiden och sedan så hade jag nog nöjt mig med kaloriräkning och att det ska ligga 500 kcal under det basala behovet. Inget konstigare än det hade jag satsat på.

 • 14 jul 2018 21:47
  chicha

  Jag tänker att punkt 2 och 3 är viktigast. Att registrera de allra flesta dagar även på sommarlovet. Nu är ju jag på målvikt sedan ett par år, men även första sommaren jag var det så reggade jag alla dagar jag var hemma. När man är borta är det inte alltid så lätt.

  Fast någon gång då man vet att man "festat" så kan man försöka regga med hjälp av uppskattning.

  Om inte så lär man sig hur mycket kalorier man kan få i sig på en sådan dag (kommer väl ihåg en gång då det blev 3500 kcal!😱) och hur ens kropp reagerar då. 

  Jag har aldrig vägt mig varje dag, en gång i veckan räcker för att ha koll på den långsiktiga trenden. 

  Nu under mitt sommarlov försöker jag ändå att skilja på helg och vardag, som under terminen. Strikt under veckorna och fritt ätande under helgerna, men det är som sagt för att hålla jämnvikt. 

  Lycka till!

Logga in för att skriva en kommentar.