icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Många vägval, många berg och ännu fler dalar har lett mig hit, igen. Att ha en kropp som jag trivs i, som visar den jag är på insidan, har visat sig vara svårt och en livsuppgift. Varje gång tänker jag att nu jäklar kommer det att fungera, bara jag tar mig upp för det här jäkla berget så kommer jag att lyckas! Insida och utsida kommer att mötas, den jag är och så som jag tror mig se ut kommer speglas på min utsida och visa sig i spegelns reflektion. Och för en allt för kort tid uppfylls min önskan och tro. Det hårda arbetet och den stränga disciplinen ger resultat och vi möts, där i spegeln. Men...så händer något, livet ger mig en hård knuff och jag faller. Faller för frestelsen och utför bergets kant. Det är så lätt att gå nedför, så enkelt och jag märker inget först, tror det är OK, jag kan hantera det. Tills jag landar vid bergets fot, hårt, hårt. Orkar inte klättra igen, fastnar ett tag. Finner så styrkan i att jag inte uthärdar skillnaden, skillnaden mellan utsida och i sida. Drivs av önskan att få mötas. Reser mig upp igen och tar sats. Tar sats för att återigen klättra upp mot toppen.
6 mars 2018 19:53
22

Funderingar...

...dyker upp när man surfar runt bland allas bloggar.

En sak som har grott lite i min hjärna är det här med E% balansen. Eftersom jag har registrerat min kost som LCHF så har E% balansen satts till mycket fett, ganska mycket protein och lite kolhydrater. Det jag insett under dessa två månader som jag varit med (herre min skapare!! det har gått 2 månader!)  är att om man ska äta traditionell LCHF ( så lite kolhydrater du kan och ös på med fett... en förenklad och icke vetenskaplig förklaring helt min egen tolkning!! ) fungerar inte så bra när man samtidigt ska räkna kalorier.... för fett är ju liksom fullt av kalorier.

Det har blivit att jag äter mer grönsaker istället, vilket ju är OK men då får jag passa mig för kolhydratern... mycket passande hitan och ditan. Men, så är det ju viktminskning det handlar om, inte viktstabilitet så då måste det ju bli lite meckande och räknande. 

Det jag märker är att många har börjat fokusera mer på protein, framförallt de som tränar, eftersom det bygger muskler. Jag surfade runt lite då jag funderade på om det kanske inte var bättre att skippa högt intag av fett och öka på intaget av protein istället, det håller jag mig kanske mer mätt av och jag får lättare att hålla ner kalorierna. Jag hittade något som hette LCHP men det verkade vara ett "bantningsbolags" eget namn på en diet. Hittade det bara där så de har nog sökt patent eller något.

Alltså, detta är helt en fundering jag har. Jag är inte alls, ett endaste litet dugg, insatt i detta med mängden proteiner och vad de gör och vad olika ämnen bygger eller inte bygger och vilka som behöver hjälp av vilka för att bygga osv. osv. osv. (Är inte hemkunskapslärare, som tur är wink) Jag har bara tagit till mig något som jag märker att min kropp gillar, och sen har jag provat mig fram och lyssnat till kroppen vad den säger till mig. Från början så kunde jag detta med kolhydrater och glukos till hjärnan o.s.v men nu, tja, nu har det liksom fallit bort lite.

Vad säger ni? Hur tänker ni om det här med kosten? Vore det bra att öka på proteinintaget och minska fettintaget? Alla kommentarer mottages tacksam för det här är verkligen en snårig skog... för mig iallafall.

God tisdagskväll på er mina vänner heart

 

Gillar

Kommentarer

 • 6 mar 2018 20:03

  Den här artikeln summerar det rätt bra, tycker jag: 

  "Summering

  Det här var en väldigt intressant studie och nu väntar vi bara på att man genomför en liknande studie med bättre upplägg på styrketräningen. 🙂 Fram tills dess så skulle jag säga att om du inte styrketränar regelbundet när du vill gå ner i vikt så bör du se till att få i dig omkring 1,6 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Det finns ingen fara med att ligga högre än så och upp till hela 3 gram per kilo kroppsvikt och dag är helt lugnt om du är frisk men det där extra proteinet blir nog mest bara dyrare mat.

  Om du däremot styrketränar regelbundet och verkligen försöker bli starkare under tiden du går ner i vikt så finns möjligheten att 1,6 g/kg/dag inte är fullt tillräckligt. Det är fullt möjligt att 1,6 g/kg/dag är mer än du behöver men jag ser personligen ingen anledning till att inte ligga på den säkra sidan och kanske sikta upp emot 2 g/kg/dag istället."

  https://traningslara.se/proteinintag-vid-viktnedgang/

   

 • 6 mar 2018 21:15

  "De tog ett gäng unga friska militärer, 39 stycken totalt, och delade in dem i tre olika grupper. En grupp som fick en diet med en proteinmängd motsvarande RDI, alltså 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. En andra grupp fick den dubbla mängden RDI och den tredje gruppen fick tre gånger så mycket protein per dag.

  Innan man påbörjade själva viktnedgången fick alla deltagarna i studien leva på en avdelning där de fick all maten serverad och forskarna ställde in deras kaloriintag så deras vikt låg stabilt. Den här perioden pågick i totalt tio dagar.

  Efter detta fortsatte studien i ytterligare 21 dagar där deltagarna fick fortsätta att leva på avdelningen men under den här perioden fick de klart mindre kalorier. Hur mycket mindre var beroende på deras tidigare diet men man siktade på ett underskott på 40 procent av energin. Detta uppnådde man dels med mindre kalorier i kosten men också med lite ökad fysisk aktivitet. Totalt nåddes underskottet med 30 procent mindre kalorier och 10 procent ökning i energiförbrukning.

  Själva träningen bestod mestadels av lättare fysisk aktivitet men tre gånger i veckan var det styrketräning med tre set och femton repetitioner för större muskelgrupper. Man förändrade inte någonting med träningen under den månad som studien pågick.

  Det extra proteinintaget i studien fick deltagarna i sig på bekostnad av kolhydrater. Mängden fett hölls hela tiden konstant och låg omkring 1 g/kg/dag.

  Förändringen i kroppsvikt och kroppssammansättning mättes med hjälp av en digital våg och DXA-mätningar. DXA är en av de bästa metoderna som finns för att mäta mängder fett och fettfri massa hos människor.

  Deltagarna som åt antingen dubbelt eller trippelt så mycket protein än det rekommenderade intaget fick en signifikant bättre viktnedgång än deltagarna som endast fick det rekommenderade intaget." (Ur länken ovan)

  Protein är alltså gynnsamt för viktnedgång laugh

   

 • 6 mar 2018 21:17

  Tack LadyG, jag läste hela artikeln nu. Jätteintressant laugh Ska nog testa att öka på protein i kosten. Måste bara klura lite på det och och på recept mm. Får ta det i helgen då jag hinner klura lite.

 • 6 mar 2018 21:19

  Jag tror Johan jobbar på att tagga upp alla recept så att även LCHP (Low Carb High Protein) finns med, det är inte bara du och jag som är intresserade av träningsvänlig kost laugh

 • 6 mar 2018 21:21

  Ja, jag har blivit mer och mer intresserad av träning. Mycket är nog tackvare dina inspirerande blogginlägg LadyG men också för att det är skönt, roligt och bra endorfinkälla. Jag blir helt enkelt glad och lycklig av att träna laugh

 • 6 mar 2018 21:23

  Roligt att höra! Det finns nästan inget bättre sätt att göra sig av med stress på tycker jag, är det en skitdag blir det nästan alltid bättre om man får träna lite smiley
  Och då drar det med sig kosten, nästan av sig själv smiley

 • 6 mar 2018 21:36
  seglar67

  116 gram protein per dag skulle det betyda för mig. Det låter väldigt mycket! Jag äter 15 gr chokladproteinpulver varje dag till mellanmål, utrört i kvarg. Om jag ökar till 30 gram pulver kommer jag ändå bara upp i 107 gr totalt protein en vanlig dag (1261 kalorier), men E% cirkeln blir ju helt förryckt då. Spännande inlägg, Kicki47!

   1a417958-23ab-4b66-a0bc-b5a4cad2af28.JPG

  Senast uppdaterad 6 mar 2018 21:40

 • 6 mar 2018 21:52
  paloma

  Jag äter allt, så jag har inget råd tyvärr😞

  Tack detsamma❤

 • 6 mar 2018 22:08
  ulla165

  Seglar67, hur gör du? Jag kan inte kopiera mina cirklar hit?!?

  Kicki47, här är mitt recept. Den önskade E% fördelningen är ju 70% fett, 20% proteiner och 10% kolisar. Idag lyckades jag över förväntan bra med mitt matintag, det blev 69% fett, 19% proteiner och 12% kolisar. En helt perfekt dag således! För mig! Vi är ju alla olika!

  Jag vet att jag måste hålla denna fördelning annars går jag upp i vikt, det är en sak som är säkert som amen i kyrkan! Jag kan räkna ut denna fördelning själv i maträtter med hjälp av MåBras kaloritabell - då skall

                            antalet fett i gram > antalet proteiner i gram + antalet kolisar i gram

  Nu är det väl nästan dags att gå och knyta sig. Go'natt!

 • 6 mar 2018 22:26
  seglar67

  ulla165, så här gör jag (lärde mig av någon annan här på Matdagboken smiley ): Längst ner på min skärm ligger en rad ikoner för olika program. Den med saxen är skärmklippsverktyget. Den klickar jag på, och sen kan jag ringa in det jag vill klippa ut på skärmen, och spara som en bild. Om du inte har saxikonen på din skärm finns nog programmet ändå någonstans i din dator, prova att använda Sök-funktionen!

  ef8dfa76-95e2-4bc7-a31f-982353ef2fce.JPG

  Senast uppdaterad 6 mar 2018 22:27

 • 6 mar 2018 22:50
  Bella50

  Jag äter efter LCLC ( low carb low calori) med en E%-fördelning / fett 60%, prot 20% och Kh 20%.  Jag brukar  ”få till det” utan större bekymmer...men antalet kalorier kan tyvärr bli lite högt för mig...men jag håller vikten ganska stabil på detta sätt. 

  Om jag vill gå ner måste jag dra ner på kalorierna självklart...men just nu gör jag på detta sätt.

  Vad gäller högt fettinnehåll i LCHF- recepten , kan jag säga att jag för längesen dragit ner det till mindre än hälften. Går lika bra...bara E% är ok. Det funkar för mig.

 • 7 mar 2018 03:27
  klaraelv

  Jag får de flesta kcal från proteiner och från grönsaker och frukt. Äter så lite kolhydrater som möjligt förutom från grönsaker o frukt. Det fett jag får i mig kommer från stekning, olivolja eller smör, eller från keson eller cream fraiche eller det kött/fisk som jag äter. Inget extra fett tillsätts här.

  Så min viktigaste källa är proteiner och helst upp mot 120-140 g per dag

 • 7 mar 2018 06:31

  Mer i detta ämne angående proteinnivåer https://examine.com/nutrition/how-much-protein-do-i-need/

  Nedan en snabb översättning:

  • Om du är av hälsosam vikt och stillasittande, sikta på   1,2-1,8 g / kg .
  • Om du är överviktig eller kraftigt överviktig, sikta på   1,2-1,5 g / kg
  • Om du har en hälsosam vikt, aktiv och vill hålla din vikt, sikta på   1,4-2,2 g / kg . Försök nå den högre delen av detta intervall, om du är en idrottsman.
  • Om du har en hälsosam vikt, aktiv och vill bygga muskler, sikta på   1,4-3,3 g / kg .Att äta mer än 2,6 g / kg kommer antagligen inte att leda till större muskelvinster, men det kan minimera fettvinster vid "bulking" - dvs när man äter över underhållsnivå för att få (muskel) vikt.
  •  Om du har en hälsosam vikt, aktiv och vill förlora fett, sikta på   2,2-3,3 g / kg , gå  mot den högre delen av detta intervall när du blir smalare eller om du ökar ditt kaloriunderskott (hypokalorisk diet).
  •  Om du är gravid, sikta på   1,66-1,77 g / kg
 • 7 mar 2018 07:12
  seglar67

  Väldigt intressant! Men jag undrar: är det möjligt att få i sig så mycket protein utan tillskott i form av pulver? Hur gör ni?

 • 7 mar 2018 08:02
  gittan52

  Min tanke om den kost jag äter idag är att jag fortsätter med den så länge jag mår bra och inte går upp i vikt

  Jag är nog så inkört på den och hittills i år så ligger jag på en E% 61/13/23/2 och vikten håller sig rätt stabil. Men jag är nog mer noga men antal kalorier in och ut för tillfället.

  Vet inte om du har testat ”fettkvoten” dvs antag gram fett/(protein+kolhydrater). När jag följde upp den gick jag ner i vikt om den låg på minst 1,2.

Logga in för att skriva en kommentar.