icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Många vägval, många berg och ännu fler dalar har lett mig hit, igen. Att ha en kropp som jag trivs i, som visar den jag är på insidan, har visat sig vara svårt och en livsuppgift. Varje gång tänker jag att nu jäklar kommer det att fungera, bara jag tar mig upp för det här jäkla berget så kommer jag att lyckas! Insida och utsida kommer att mötas, den jag är och så som jag tror mig se ut kommer speglas på min utsida och visa sig i spegelns reflektion. Och för en allt för kort tid uppfylls min önskan och tro. Det hårda arbetet och den stränga disciplinen ger resultat och vi möts, där i spegeln. Men...så händer något, livet ger mig en hård knuff och jag faller. Faller för frestelsen och utför bergets kant. Det är så lätt att gå nedför, så enkelt och jag märker inget först, tror det är OK, jag kan hantera det. Tills jag landar vid bergets fot, hårt, hårt. Orkar inte klättra igen, fastnar ett tag. Finner så styrkan i att jag inte uthärdar skillnaden, skillnaden mellan utsida och i sida. Drivs av önskan att få mötas. Reser mig upp igen och tar sats. Tar sats för att återigen klättra upp mot toppen.
3 mars 2018 09:31
16

från klass 3 till klass 2

Kollade upp det här med BMI. Inte rolig läsning och lite rolig ... eller positivt kanske jag ska säga. Sedan min viktnedgång nu så ligger jag ändå i nästa klass, vilket är bra. Förut låg jag i Överviktig, fetma klass 3 nu har jag lyckats kämpa mig ner till Övervktig, fetma klass 2. Helt klart positivt.

Det mindre roliga är att för att jag ska kunna vara Normal så måste jag ner till minst 80 helst... din idealvikt är 70,31 kg Herre min skapare! Det är många kilo som ska försvinna det... crying Om jag tuffar på med... säg... -0,3 i veckan (vilket ju helt och hållet är en utopi, jag kommer ju att stå still vissa veckor och säkert gå upp vissa) men för att veta vad man har att göra med och att jobba med så är det bra att veta fakta (även om den skärmmer livet ur mig) så då skulle det ta mig... 194.... veckor vilket är lika mycket som... 48,5 månader... vilket är lika mycket som ... drygt 4 år! 

OK, en skrämmande tanke först. Men ärligt talat var det mer skrämmande när jag inte visste hur långt tid det skulle kunna ta. Om vi räknar grovt, och med att livet kommer in och tar några krokben så skulle jag kunna nå min målvikt inom 5 år. 

NU kan jag måla bilden, jag kan förbereda mig mentalt och börja planera för detta. Förut var det bara... så fort som möjligt till målvikten och det vet vi ju allihop, att så fort går det inte, så som man skulle önska.

OK, var är jag i resten av mitt liv om 5 år? Tja, jag är 54 år gammal, ingen ålder på en häst (... eller jo det kanske det är förresten... vet ingenting om hästar). Jobbar fortfarande som lärare och om det blir som jag önskar så så har jag då haft en 3-års period med mina nya elever som börjar ettan i höst (om jag får som jag önskar alltså, man vet aldrig med ledningen var man hamnar) och så har jag börjat med ett gäng nya 7-åringar och ska släppa dem "nästa år". Just den jämförelsen är ganska skön. För 3 år rusar förbi på jobbet. 

Vad kan jag mer fylla på med under den här 5-års perioden, vad kommer att hända i mitt liv? Tyvärr kommer jag nog få uppleva sorg, har både gamla föräldrar och en gammal moster. Hoppas naturligtvis att de kommer att leva längre än så men livet är som det är. heart

Den här tanken ska jag bygga vidare på så att den blir verklig, så att jag kan se framför mig hur det kommer att vara. Genom att skapa en vision av mig, om 5 år så får jag lättare att nå detta. Det är jag helt övertygad om. 

Frågan är... ska jag ändra min målvikt? ... ... ... JA det ska jag, annars kommer inte min målbild/vision att fungera. 

Men OK, då har jag satt upp grunden för detta och det känns... bra laugh Eftersom hela tanken med detta är att skapa en livsstil så känns det inte jobbigt att tänka "Herre gud ska jag leva så här hela mitt liv!!" för det hade jag ändå tänkt wink

OK då kör vi då!

 

8a9f99b9-f25e-4535-9383-45153a38c4ae.PNG

 

e8204f58-6833-4432-b9e9-8e1cd7e337af.jpg

Ha en skön lördag mina vänner heart

Gillar

Kommentarer

 • 3 mar 2018 09:39
  Bella50

  Det är nog bra med både kort-och långsiktiga mål, tror jag. 

  Det peppar åtminstone mig. Lycka till på din resa. 👍✌️

  394b6452-4fcf-43d1-8eac-14ff94463ecf.jpeg

  för om man inte tar sig upp till toppen får man inte se utsikten. 

  Pepp i massor ✌️

  Senast uppdaterad 3 mar 2018 10:59

 • 3 mar 2018 09:40
  klaraelv

  Grattis till byttet av nivå på BMI skalan, tror och hoppas för din skull att det kan gå snabbare än 0,3 i veckan, i alla fall när vikten lossnar för dig. Bra kämpat.

 • 3 mar 2018 09:58
  pralin

  kämpa  på  du  är inte  ensamsmiley

 • 3 mar 2018 09:59
  Lovis

  99428b0d-f26a-4b0a-8943-43cebce590f1.png

 • 3 mar 2018 10:00
  dollster

  Härligt att ha en långsiktig plan, det tror jag är jätteviktigt.

  Sen är BMI ett ganska trubbigt verktyg som jag tycker att man kanske inte ska stirra sig blind på. 1998 ändrades hela skalan och folk som tidigare varit normalviktiga blev feta över en natt. Tidigare gick gränsen för övervikt vid BMI vi 27,8 för män och 27,3 för kvinnor och nu är det ju 25. Det är ganska stor skillnad däremellan.
  Varför den ändrades vet jag inte, och googlingar på det ger mest foliehattssvar, typ att forskningen kring det var beställd av läkemedelsbolag som producerar överviktsmedicin.

 • 3 mar 2018 10:28

  Mitt BMI var som högst 39 och nu är det runt 24 vilket är min målviktsBMI. Visst tar det tid när man har mycket att gå ner, men det är så värt det och skillnaden är stor både hälsomässigt men även utseendemässigt. Kör på!

 • 3 mar 2018 10:34
  ulla165

  Allra först vill jag gratulera dig till din viktminskning och önskar dig lycka till på din fortsatta resa👏👏❣❣❣

  Det är inte hälsosamt att vara alltför överviktig! Men för den sakens skull tror jag inte blint på BMI heller! Lagom är nog bäst här också! Vi vet också hur det blev med 8 skivor bröd om dagen...

  Det kan vara många lobbyister bakom denna ändrad siffra på BMI, de som tjänar på bantningshysterin t ex. Jag tror nämligen fullt och fast på att läkemedelsbolagen ligger bakom dom nya siffrorna på blodtrycket. Vår vän doktor berättade för så där 10-15 år sedan att bolagen lobbade för sänkta värden för att kunna sälja mer blodtrycksmedicin. Och det verkar som att dom har lyckats - idag hör man och speciellt från yngre vårdpersonal att blodtrycket borde ligga någonstans 130/80 och man behöver inte ens vila före provtagningen, som man gjorde när ett bra tryck var 140/90. 

 • 3 mar 2018 10:36

  Hej kollega. Matte och NO lärare här. Kosten är ju nyckeln till all viktnedgång. Jag skulle föreslå dig att köpa plusmedlemskap här och mata in allt du äter och även väga det. Fast det kanske du redan gör. Att ligga på ett underskott på ca 300 kcal anser jag vara för lite sikta på 500 kcal. Följ gärna menyerna för medelhavskost här. Motion ökar ju på förbränning och man får en massa andra positiva fördelar men det vet du ju säkert redan. Jag köpte mig en crosstrainer som jag kör ofta. Kämpa på med detta det är ju att hålla i som är svårt. Sedan ska man unna sig ibland. 

 • 3 mar 2018 12:09
  Arrietty

  Det är bara att gratulera till gruppbyte i BMI:n men jag vill samtdigt instämma med föregående inlägg om att BMI i sig är ett diskuterat mått, som individ behöver du ta in fler variabler i sammanhanget. Kanske just du ska ha ett BMI på "överviktig" (eller så ska du ner på "mager" surprise Du ska jämföra med dig själv och du ska hela tiden notera och glädja dig åt alla sorts livsvinster, inte bara vikten. Jag har ett vagt minne att jag sett ett BBC-program som talade om att människor är väldigt olika "kompakta", två personer som hade samma längd och samma klädstorlek kunde skilja i vikt på 5-10 kilo. Och ha alla andra värden hälsosamma.

 • 3 mar 2018 12:37

  Tack för alla kommentarer, lyckönskningar och pepp heart Om ni bara visste hur mycket det stöttar... fast det gör ni ju eller hur för det är ju därför vi är här och stannar kvar här laugh

  Som många skriver så är BMI trubbigt och som ordspråket säger, "Man ska inte dra alla löss över en kam" tja eller något sådant. Vi är alla olika och jag tror att om jag ska ner på  70 kg, så kommer det att skramla när jag går för då är jag nog mer lik ett benrangel än människa wink MEN, jag gillar att sätta målet lite högre än nödvändigt.. och vem vet, det kanske är 70 som blir min trivselvikt. Jag kan inte veta det för jag kan inte minnas när jag var där senast... högstadiet kanske... och det är ju några år sen wink

  Jag känner att detta med att räkna ut så jag kan planera, det är rätt för mig. Jag mår bättre när jag vet vad jag har att göra med. Det är som i mitt jobb. Om jag vet vad jag pratar om, inför eleverna så mår jag bra och de lär sig massor om jag dessutom vet vart vi är på väg med det jag pratar om just idag, ja då blir allt ännu bättre. Så jag gillar att vara påläst. Och nu, när jag har projektet "Välmående Kicki" så behöver även det planeras för att jag ska veta vad jag kan förvänta mig och vart jag är på väg.

  Nu kör vi detta tillsammans! Häääääng på! jag kan ta täten ett tag så turas vi om senare (egentligen är jag inte så sportig men den här sportreferensen, cykling eller skidor välj själv, kändes rätt laugh)

  Kram heart

 • 3 mar 2018 12:54
  klaraelv

  Jag tycker du är tuff (i positiv bemärkelse) som sätter din målvikt redan nu på idealvikten. Eloge till dig. Jag var feg och satte min vikt på den högsta vikten inom ett normalt BMI till att börja med. Men insåg när jag hade ca 7 kg kvar att det inte skulle räcka, så först då korrigerade jag till något som ligger ganska nära det ideala. Jag får kanske korrigera min målvikt när jag närmar mig den vikt jag satt nu, det var inspirerande att se din inställning.

  Jag tycker faktiskt att ett normalt BMI är ganska förlåtande, jag får väga mellan 48,6-65,6, det är ett spann på 17 kilo, så man ska ha ganska mycket muskler på sig innan det blir ett missvisande BMI. 

 • 3 mar 2018 13:13

  När jag körde Dukann-dieten en gång i tiden så ingår det att räkna ut "målvikten". Där tar de hänsyn till kön, högsta vikt man har haft, ålder, antal graviditeter och benstomme. Jag kom ihåg att det jag hade tänkt mig då som målvikt var lägre än vad de räknade ut skulle vara lämpligt. 
  Jag håller med att BMI är trubbigt. En vän till mig jobbar som tränare, hon kör bland annat BodyCombat. Hon fick veta att hon hade högt BMI men tittar man på henne ser man att det beror på muskler.
   

 • 3 mar 2018 13:50
  gasten

  Det är jobbigt att ha allt framför sig med viktminskning !

  Jag har också många kilo kvar att gå ner, det är ett evigt kämpande.Har hållit på hela mitt vuxna liv med olika dieter, men boven är ju kolhydrater.

  Det visste man nog inte så mycket om när man började med olika dieter för så där 30 år sedan.

  Lycka till, vi får kämpa på!

  Pepp,pepp !

 • 3 mar 2018 16:38

  ad43f874-58fd-4c6b-ac8f-8527c792f243.jpg

   

  Tänkte ofelbart på dig när jag såg den här bilden -

  Du är så jäkla inspirerande och lyckas "dansa" när många ser omöjligheter

  Skönt att ha dig som parhäst här inne 

  Kramheart

 • 3 mar 2018 16:46

  Tack 8veckor heartheart

Logga in för att skriva en kommentar.