icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
18 april 2018 14:20
4

Min övervikt - lika mycket i huvudet som på kroppen!

Har efter det vanliga googlandet efter förklaringar till varför jag inte lyckas bli av med mitt småätandet och mitt eviga nedklankande på mig själv för att jag är misslyckad (för att jag misslyckas) så snubblade jag in här! Verkar ju vara ett trevligt ställe att hänga på om man har sin (över-)vikt i huvudet dygnet runt. För jag lider inte bara av övervikt på kroppen, utan minst lika mycket i huvudet. Minst.

Det jag tänker mest på i livet är utan tvekan mat, vikt, hur jag ska gå ner i vikt (och bli sååå lycklig) och hur jag ska sluta småäta. Hur misslyckad jag är för att jag inte lyckas, och hur jag nog får äta lite nu för att det är så synd om mig. Det där sista tänker jag inte ens, det är liksom ett normaltillstånd. Mången kbt-terapeut har ställt frågan: vad TÄNKER du när du vill småäta. Vad KÄNNER du? Ja du, jag vet inte, jag bara gör det. Jag gör det för att jag vill, och antagligen för att jag inte vill/kan vara snäll mot mig själv. För ointelligent, det är jag inte. Snarare förbannat taskig mot mig själv.

Jag småäter när jag är nere, när jag är uttråkad, när jag är hemma själv (ojojoj), när jag känner mig ensam, när jag är mätt, när jag är understimulerad och hundra andra gånger. Funderade på när jag inte småäter. Det är när jag har mycket att göra, när jag är kär (typ 100 år sen sist) och när jag är inne i någon av mina otaliga svältkurer. Som håller den där lilla stunden, innan jag börjar äta igen och gå upp igen. Jojo, det är jag det. Jojo-bantande alltså.

Min stora undran i livet är nog hur man kan komma ifrån fixeringen utan att tappa kontrollen helt. Och faktiskt på sikt komma ner till någon slags normal vikt (där borta ca 20 kg ner) utan att svälta sig eller ha för bråttom. För någonstans är det rätt så skrattretande att en 41-årig tvåbarnsmamma som har stenkoll på varenda aspekt av livet (nåja, för det mesta i alla fall) bara inte KAN se och åtgärda detta på ett vuxet och sunt sett. Snacka om akilleshäl!

 

 

Kommentarer

 • 18 april 2018 15:46

  Hej och välkommen till MD !

  Här har jag hängt sedan början av året och det finns en massa härliga nya bekantskapera att göra här inne, en massa klokskap och en massa annt trevligt och " nyttigt"

  Jojo - det känner jag igen . Har massa lyckade viktnedgångar bakom mig men lika många uppgångar.

  Denna gång är sista gången - jag varken orkar , vill eller vågar utsätta mig för 20 kilos övervikt eller mer igen.

  Planering och struktuering för vad och när du ska äta , en vettig tidsram och delmål är sådant som kan hjälpa till.

  Jag har varit rätt radikal och ätit 800 kcal ( enligt Mosely )

  13452200-1a59-4de3-8a40-ccb7b0bb7162.jpg

  Framförallt har jag valt livsmedel som inte triggar och får mig sugen varken via smak , doft eller koncistens, jag har gjort mat "ointressant" som belöning eller tidsfördriv ehlt enkelt.

   

  Lycka till !

   

   

 • 18 april 2018 16:07

  Precis som 8 veckor skriver finns det mycket bra hjälp och stöd här på Matdagboken. De flesta av oss med flera viktnedgångar och viktuppgångar bakom oss, men nu med mål att nå målvikt och sedan hålla den. Det är roligt att det finns så många olika metoder att nå samma mål - det gäller att hitta det som passar dig!

  Själv har jag ätit mig ner i vikt genom att hitta nya recept på nyttig och god mat som jag njuter av och ser fram emot, hålla blodsockernivån jämn genom regelbundna måltider och så promenerat en himla massa. Lycka till!

 • 18 april 2018 20:01

  Riktigt varmt välkommen! Här kan du vara dig själv i med- och motgång.

  Känner så väl igen mig i din beskrivning. Det känns nästan overkligt att den mentala biten är så grundläggande. Men efter ny läsning finns vetenskapliga samband där sättet att äta ( långsamt ) kan påverka beteendet på sikt... 

  Mitt mantra är att jag inte ska vara deppig ( går ju inte alltid vara positiv) och tjock! Ska komma kännas bättre att vara låg och smal 😉😉😉. Gör övrigt är jag egentligen en ganska ” glad lax”. 

  Vi hörs - välkommen igen!

 • 18 april 2018 23:06
  gittan52

  Välkommen!

  Du kan säkert få mängder med tips om hur du kan komma tillrätta med dina problem, men du själv väljer ju vilket som passar dig.

  Spontant tänker jag, när jag läser om dina svältkurer, att det kanske vore bra att försöka dig på det Medlem16 skriver, att äta dig ner i vikt.

  Du har ett toppenbra verktyg i form av matdagboken där du kan registrera det du äter. Ganska snart kommer du att upptäcka vad som fungerar bra och vad som kan bli bättre. Själv har jag upptäckt att jag hellre avstår en del småätande bara för att jag tycker det är jobbigt att väga det och sedan skriva in det.

Logga in för att skriva en kommentar.