icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Johans blogg

Medelhavskost 92 kg 86,1 kg 1041954
Jag heter Johan Tenfalk och det är jag som är grundare av Matdagboken.se. Jag är kostrådgivare, Coach, Hälsocoach och hälsoprofilsbedömmare, utbildad på Paulúns Näringscenter, Idrottsfolkhögskolan Lillsved samt HPI Nordic. Är född och bor i Malmö.

Bloggar här då och då mest om uppdateringar och händelser här på Matdagboken.
28 mars 2016 07:33
7

Vikten av att sätta mål

Hej vänner!

Vi har sett att de som är noga med att sätta realistiska mål och delmål mångdubblar sina chanser till att lyckas med sin hälso- eller viktresa. Det är också om mål som vår första video handlar om, där vår dietist Natalie berättar mer. Videon är först ut i en serie om våra 13 bästa pepp-tips för viktminskning, där vi samlat all vår gemensamma erfarenhet om vad det egentligen är som får dig att lyckas. Till videon, klicka här.

Om du inte redan är igång, är det bästa sättet att komma igång att faktiskt bestämma dig och göra något konkret direkt, idag. Inte imorgon. Det är där nyckeln finns, motiverad är inte något man bara blir, motivation kommer ur något man faktiskt gör, en handling av något slag. En väldigt bra början är att ta dig tid till att sätta ett realistiskt mål. Fyll i dina mål inne på matdagboken eller skriv ner dem någon annanstans, varför inte i ett blogginlägg?

Massor av pepp och lycka till kommande vecka!

Till videon, klicka här.

Gillar

Kommentarer

 • 28 mar 2016 07:39
  52Stinas

  Videon går inte igång? Varför?

 • 28 mar 2016 07:49
  Bella50

  Jag kunde titta på den.

  För min egen del gav jag mig ett tidsmål  på ett år...och ingen viktstress.

  Funkade för mig...

  Bra ide' med video. 👍

 • 28 mar 2016 08:56
  52Stinas

  Jag kom in på videon.

  - hade inte lagt  märke till länken i texten. Hur den fick att misea, stod ju på två ställen!

   

  jag har iof satt ett mål. Inte mkt alls. Men på rätt väg. Funderar på om jag ska ändra lite.

 • 28 mar 2016 08:59
  paloma

  Jag satte ett rimligt viktmål från början, och när jag väl kommit dit hade jag kommit in i så bra rutiner att jag tappade ca 7 kg till av bara fartensmiley

  Det jag ångrar allra mest är att jag inte gjorde detta tidigare, och jag tror att det fungerar bättre om man är aktiv här på Matdagboken. Allt stöd och gemenskap är en bra motivation, och framför allt att fortsätta hänga kvar så man inte tror att stödet inte behövs när man är i mål.

 • 28 mar 2016 09:07
  aregnisw

  Det är alltid bra att ha ett mål och även om jag nu inte kommit till min målvikt ännu så tar jag det lugnt för att stressa fram något är inte min grej men viktigt med mål. Bra video. yes

 • 28 mar 2016 12:13
  gittan52

  Intressant det där med mål, medel och resultat.

  Jag kan nog inte räkna alla exempel där personer säger sig ha ett mål, som egentligen bara är ett önsketänkande.

  I slutet på förra året blev jag ju ett ”praktexempel” på det för egen del när jag åskådliggjorde mitt mål med en Sverigeresa. Målet var att komma till Jokkmokk (från Stockholm), men jag hamnade i Östersjön på väg mot Polen…

  Det fick mig att tänka till lite extra och nu har jag ruskat av mig det kalla vattnet och är på väg igen, men på ett annat sätt.

  Jag provar mig fram, månad för månad, med små utmaningar. På sikt så hittar jag förmodligen ett förhållningssätt till mat/dryck/motion som får mig att fortsätta må bra och känna mig lättare i kroppen och knoppen.

  Påskutmaningen bestod i att inte överstiga 70 gr kolhydrater/dag. Nu blev ju snittet strax under 30 gr/dag och vågen visade -1,6 kg.

  Utmaningen för mig fram till Valborg är att hålla mig till strikt LCHF-kost och nolltolerans vad gäller alkohol. Målet är alltså inte att gå ner x antal kilo under denna period utan att hålla mig till den kost jag bestämt mig för. Resultatet kommer förhoppningsvis att bli ett minus på vågen.

  För mig är analysen minst lika viktig som själv målet/utmaningen.  Nu vet jag resultatet av påskutmaningen och om en månad vet jag hur nuvarande utmaning faller ut.
  Även om jag följer upp per dag så drar jag inga förhastade slutsatser av det, utan ser det hela mer långsiktigt.

  Jag håller med paloma om att stödet vi får här på MD är guld värt!

  Ett bra sätt att fundera om ett viktmål är realistiskt kan vara att dividera med olika antal månader.

  Om jag t.ex. vill gå ner 15 kilo så innebär det att jag behöver gå ner 2,5 kg/månad under ett halvår eller 1,25 kg/månaden under ett år. Är det realistiskt? Vilka förändringar behöver jag göra, etc?

  Att sätta realistiska mål kräver en del eftertänksamhet, tycker jag  wink

 • 29 mar 2016 18:34

  Tack för era reflexioner och input! Ja, det krävs en del av en redan i början, gör man grunden bra står man stabilare när det börjar blåsa..

  Trevlig kväll!

Logga in för att skriva en kommentar.