icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Johans blogg

Medelhavskost 92 kg 86.1 kg 1162793
Jag heter Johan Tenfalk och det är jag som är grundare av Matdagboken.se. Jag är kostrådgivare, Coach, Hälsocoach och hälsoprofilsbedömmare, utbildad på Paulúns Näringscenter, Idrottsfolkhögskolan Lillsved samt HPI Nordic. Är född och bor i Malmö.

Bloggar här då och då mest om uppdateringar och händelser här på Matdagboken.
27 February 2024 11:59
14

Vad äter ni till frukost?

Hej Vänner!

Sitter och spånar på lite nya menyer och undrar lite vad ni har för favoritfrukost? Om ni nu äter frukost alls dvs. Vad är det bästa med den?

Själv äter jag nästan alltid samma frukost, Havregrynsgröt toppad med färska bär, valnötter och pumpafrön. Slår öven en skvätt havremjölk eller vanlig mjölk och äter ett kokt ägg till.

Några tips? smiley

b5a9bb21-bdf7-4d41-a779-e563c2ef3509.jpg

Gillar

Kommentarer

 • 27 Feb 2024 13:43
  TheDress

  Nu äter jag sällan frukost, men tidigare har jag också varit väldigt såld på havregrynsgröt. Smaksatt kvarg med granola är också smidigt och gott. Gillar också att förbereda ägg- och baconmuffins och ha i kylen för att bara rycka med sig en på väg till jobbet. 

 • 27 Feb 2024 13:51
  LinusPL

  Min forsta frukost är numera svart kaffe. På så sätt förlänger jag nattfastan.

  Min "second breakfast" bygger på ägg: kokta ägg, stekta ägg eller omelett. Med eller utan bacon. Med eller utan en smörgås (vanligen en skiva proteinbröd eller egenbakat fröknäcke). 

  På senaste tiden har jag mumsat på en skål med grädde, vatten, linfrön, sesamfrön och vetegroddar.

  När jag är riktigt flitig gör jag smörgröt 😋

 • 27 Feb 2024 14:26
  seglar67

  Den här viktresan från 77 till 68 kg har jag lämnat 16-8 bakom mig efter flera år, nu äter jag en stadig grötfrukost. Samma varje morgon.

  1 dl Fiberhavregryn + Grynblandning, 1 tsk linfrön, 1 tsk chiafrön, 0,5 dl torkade äpplebitar, 3 hackade aprikoser, 6 hackade hasselnötter, kanel och salt. Sen värmer jag en skål oatley no sugar havremjölk i mikron innan jag lägger upp gröten, avskyr kall mjölk till varm gröt.smiley 

  Sen håller jag mig till lunchen. Ibland orkar jag inte hela grötportionen och sparar resten till ett litet kallt mellanmål. Kall gröt? Jättegott tack vare all frukt och kanel.

   

 • 27 Feb 2024 15:32
  paloma

  Jag äter också havregrynsgröt,  lite socker och kall mjölk på. Jag blir mätt och kan lätt hålla mig till lunch. Jag kan nästan ligga i sängen på morgonen och längta efter min morgongröt😀

 • 27 Feb 2024 16:43

  Det blir oftast kaffe och ett kokt ägg eller bara kaffe smiley

 • 27 Feb 2024 17:21
  gittan52

  Jag tar bara en kopp kaffe och en ostmacka till frukost med min laptop i knät.

  Det bästa med det är egentligen bara att jag får en lugn start på dagen för kaffet räcker minst en timme.

 • 27 Feb 2024 21:34

  Det enda jag klarar, om jag t ex ska tävla eller träna riktigt tidigt är äggröra i olika varianter. Inte mer än 3 ägg, redan 2 är mäktigt. Lite smör, stek hastigt och häll upp på ljummen tallrik. Strimla över lite basturökt skinka, eller om det saknas grillad kyckling (skivat smörgåspålägg, som på bilden). 

  I ett anfall av inspiration nöp jag ner lite färsk timjan i röran, det var faktiskt riktigt gott! Undrar just vilka fler färska örter man kan använda för att förhöja upplevelsen?

  1b8cc1dd-3f9c-4286-8781-b936e98679ed.jpg

   

 • 28 Feb 2024 07:53
  BirtheX

  a6c1184d-8991-4979-86af-2ce0faf75460.jpeg

  Om jag ska variera mig  (Från havregrynsgröten eller  2 äggs-omeletten med fräst bladspenat) så blir det mild grekiskt yoghurt med LCHF-müsli (säkert jessicas recept) och liten hallon. Också ganska bra och mättande.  Eller varför inte som på bilden: Åse Falkman Fredrikssons  pannkakor gjorda på lite grekisk yoghurt, litev ätska (jag tog vispgrädde och vatten), ägg och fiberhusk . 😋

  Senast uppdaterad 28 Feb 2024 07:59

 • 28 Feb 2024 09:11

  Hej😊

  Jag har ätit samma frukost sedan min nystart här på MD, i september förra året:

  eab5ab9a-5010-468e-8bcf-fcfcc87e0e4d.jpeg
  En god kopp kaffe, 1 skiva Wasa100 med Bregott och skivat ägg😋

 • 28 Feb 2024 09:42

  Vilket härligt gensvar, tack! smiley

  Blandat helt enkelt, det är det jag gillar att vi äter olika men vill åt samma mål. Kost är ju väldigt individuellt och vad som passar och är bra för mig kanske inte passar dig, just nu i alla fall. LadyG, gräslök borde funka bra eller kanske lite basilika?

  Fortsätt gärna fylla på med fler frukostar här, har precis ätit min vanliga gröt här. Ha en underbar dag alla!

   

 • 28 Feb 2024 10:06

  Åh, gräslök som är så gott!!! Tack Johan, det måste jag testa! Enda frukosten är ju också bästa mellanmålet i min värld laugh

   

 • 28 Feb 2024 10:13

  LadyG, stämmer bra! Frukostarna passar ofta bra som mellanmål, ofta halva portionen för egen del. Bra där! smiley

 • 28 Feb 2024 12:48

  Jag åt fram tills för ca en vecka sedan havregrynsgröt med blåbär i samt mjölk, skulle jag träna la jag till ett ägg.

  Numera äter jag äggröra på 3 ägg med rikliigt av hackad spenat samt bär med lite grekisk yoghurt som efterrätt (ska dock utvärdera efter någon månad då jag lagt om större delen av kosten för viktminskningen) vilket jag faktiskt står mig bättre på med träningen.

 • 28 Feb 2024 14:51

  Äter även jag havregrynsgröt, fiberhavregryn med osötad mandelsryck lite osötad äpplemos eller några solrosfrön. Eller havrevälling, grov smörgås med pålägg och ett ägg kaffe ☕️ 

Logga in för att skriva en kommentar.