icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Johans blogg

Medelhavskost 92 kg 86 kg 948997
Jag heter Johan Tenfalk och det är jag som är grundare av Matdagboken.se. Jag är kostrådgivare, Coach, Hälsocoach och hälsoprofilsbedömmare, utbildad på Paulúns Näringscenter, Idrottsfolkhögskolan Lillsved samt HPI Nordic. Är född och bor i Malmö.

Bloggar här då och då mest om uppdateringar och händelser här på Matdagboken.
24 september 2016 18:44
10

Skillnaden mellan bra och dåliga kalorier

Gång på gång hör och läser jag hur oviktigt det är med kalorier, nästan som om det skulle vara lite fult.

9b99542b-f04e-48c1-8e5d-f668e02b27fe.jpg

Ät fett så går du ner i vikt, det där gäller för många men långt ifrån alla och vad händer med alla dem som äter bra mat men inte går ner i vikt eller t.o.m går upp i vikt?

Missförstå mig inte nu, någon form av lågkolhydratkost är fortfarande den överlägset bästa metoden om man vill gå ner i vikt, men bara om man använder den på rätt sätt. Jag vet att många av er här inne har lyckats väldigt bra med lågkolhydratkost i kombination med kalorikoll. Vad säger ni?

Skillnaden mellan bra och dåliga kalorier, läs hela artikeln här..

 

Lycka till kommande vecka! smiley

Gillar

Kommentarer

 • 24 sep 2016 19:19
  aregnisw

  Intressant läsning Johan yes

 • 24 sep 2016 19:25
  gittan52

  Nu har jag bara ögnat igenom artikeln, men reagerar på

  ”Personligt energibehov. Få reda på hur mycket kalorier just du ska äta för att nå ditt mål”

  Jag upplever inte att detta finns idag. MD räknar ut hur många kalorier jag behöver äta för att behålla den vikt jag registrerat.

  Om jag skriver in en målvikt till ett visst datum så är det, i dagsläget, inget MD tar hänsyn till, vilken jag kan tycka att den borde göra. Det blir missvisande annars, åtminstone i mina ögon.

  Om påstående ovan ska gälla så bör MD alltså räkna ut hur många kalorier jag behöver/dag för att nå det mål jag skrivit in till det datum jag registrerat. Om detta inte går anser jag att påståendet är falskt.

 • 24 sep 2016 20:02

  Det går alldeles utmärkt att äta upp sig i vikt på bra mat också laugh
  Fråga varenda kroppsbyggare t ex, de lever verkligen inte på chips, läsk och friterat! Skillnaden är att de lever på mängder av bra mat, tränar hårt och försöker bygga muskler. Det är helt okej att gå upp i vikt, om man går upp i fettfri massa.

  Vilken metod man än väljer gäller det att man håller sig till den, så att man inte fuskar. Den enda man lurar när man fuskar är sig själv.

   

 • 24 sep 2016 21:08

  Gittan, när du blir medlem räknar MD ut ditt personliga energibehov samt att du får en fråga om du vill gå ner, behålla eller gå upp i vikt. Beroende på vad du svarat drar vi av, behåller eller lägger på kalorier. Jag har inte angivit någon tidsaspekt då det är jag tycker att det är missvisande. Som jag skriver i artikeln beror det på hur du äter, bra eller dåliga kalorier. Hur lång tid det tar att nå målet är också individuellt. Har man frågor om sitt energibehov eller om man vill ha en personlig prognos när man kan tänkas nå sitt mål är man välkommen att ställa dem till mig .

  Senast uppdaterad 24 sep 2016 21:10

 • 24 sep 2016 22:13
  Bella50

  Jag håller helt med vad som står i artikeln. För min del " krånglar jag inte till det" och lagar min vanliga mat med modifierat innehåll , så min E% fördelning blir som den önskade.

  Numera drar jag ner på och nästan halverar fettet i recepten , för att kunna äta mera av grönsaker. 

  Att hitta sin egen modell anser jag vara det allra hållbaraste sättet. Då ledsnar iaf inte jag lika lätt som att följa en diet . Det jag gör nu känns inte alls som det. Detta är mitt sätt.

 • 25 sep 2016 11:48
  gittan52

  Johan; var det så redan 2009? Jag kommer inte ihåg hur det såg ut då. Vad ser jag kalorierna som MD räknade ut i början?

  Energibehovet vi ser i vår profil är väl det kaloribehov vi har för vår nuvarande vikt, eller har jag missförstått? Den ändras inte om jag ändrar målvikt, bara om jag ändrar aktivitetsgrad

  Jag håller med om att man kan bortse från tidsaspekten, därför undrar jag vad ”Datum för målvikt” i medlemsinställningarna fyller för funktion.

  Det jag saknar är alltså det du skriver att MD gör, men inte bara för nya medlemmar utan då vi ”gamlingar” ändrar våra mål.  smiley

 • 25 sep 2016 14:39
  Bloody

  Väldigt bra skrivet! :)

 • 25 sep 2016 16:51
  ulla165

  Det har funkat för mig Gittan - om vi menar samma sak alltså. I Mat (däe man registrerar sin mat) finns ett litet rött fönster 'Dagens kalorikoll', i mitt fall är det idag 1940 kcal (om jag vill behålla min vikt). Jag ville gå ner i vikt, så MD har antecknat en kalorireduktion på 500 kcal på mig. Alltså får jag bara äta 1540 kcal om dagen.

  När jag startade här så var mitt kaloribehov lite högre. Det har minskat något och MD "snodde" tom lite kalorier från mig när jag fyllde år i våras. Detta måste ju betyda personligt energibehov? Så gott det nu går att göra/uppskatta det utan allehanda laboratorieprover etc.

  Senast uppdaterad 25 sep 2016 16:57

 • 26 sep 2016 09:18
  gittan52

  Det var inte meningen att starta en diskussion om hur MD tar hänsyn till önskad målvikt och reducerar kalorierna. Så sätt stopp för det om du inte tycker det är OK Johan.

  Ulla; kanske fick jag ett föreslaget kaloriavdrag när jag gick med i MD 2009, men det kan jag inte se idag. Möjligen raderade jag avdraget själv.

  Att kaloriantalet vi bör äta för att behålla nuvarande vikt ändras när vår vikt, och vår ålder, ändras det hänger jag med på. Det jag inte riktigt förstår är var jag ser det kaloriintag jag behöver äta för att nå mitt mål. För hur jag än ändrar mitt mål, i medlemsinställningar, så ändras inte kaloriantalet.

  Jag kanske petar i detaljer, men för mig skulle det bli tydligare om texten kompletterades med att det just gäller när man registrerar sig som ny medlem  wink

   

 • 26 sep 2016 11:53

  Hej Gittan! Det är lugnt smiley

  Det är bara att fortsätta med det, ordet är fritt. Du måste väl kunna få säga din åsikt smiley

  Det stämmer att det automatiska avdraget inte fanns 2009, mycket har hänt sen dess och mer kommer att hända. Ha nu en riktigt bra dag alla och tack för bra respons! smiley

   

Logga in för att skriva en kommentar.