icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Johans blogg

Medelhavskost 92 kg 86,1 kg 1057172
Jag heter Johan Tenfalk och det är jag som är grundare av Matdagboken.se. Jag är kostrådgivare, Coach, Hälsocoach och hälsoprofilsbedömmare, utbildad på Paulúns Näringscenter, Idrottsfolkhögskolan Lillsved samt HPI Nordic. Är född och bor i Malmö.

Bloggar här då och då mest om uppdateringar och händelser här på Matdagboken.
3 mars 2019 18:46
10

Periodisk fasta?

Hej Vänner!

Fler och fler kör periodisk fasta i någon form, tog fram en liten artikel om detta. Hur många av er här inne i bloggen kör eller har kört någon variant på periodisk fasta? Vad gillar ni respektive inte gillar med periodisk fasta?

9e858328-41f6-4ce5-b666-403bc0224d71.jpg

Lycka till i veckan! smiley

/ Johan

Gillar

Kommentarer

 • 3 mar 2019 19:14

  Efterson jag sällan äter frukost blir det i princip 16:8 varje dag. Då och då lägger jag in 1 eller 2 "5:2-dagar" i veckan. Blir oftast efter semesterresor och liknande då man kanske lägger på dig några kilon. Hjälper till att komma tbx till rätt vikt igen. Äter LCHF sen 10 år :-) 

  16:8 är ju vardag men 5:2 dagar är ofta lite jobbiga för då äter jag bara lunch och blir lite rastlös på kvällen.

 • 3 mar 2019 21:09
  seglar67

  Hej Johan! Jag började med 5:2 efter att min doktor tipsade om Mosley, precis när hans första teveprogram sänts. (4 år sen?)  Både min man och jag tyckte det var ett jättebra upplägg som passade oss perfekt. Min man gick snabbt ner sina 4-5 extra kilo, men min övervikt på 20 satt fast. Alla kalorier jag sparade in på 2-dagarna tog jag igen med råge på ätdagarna.

  Eftef tre år med 5-2 sa min mage stopp, en gastroskopi visade på hela fem magsår. Och vikten gick upp lite till.

  Sen hittade jag Matdagboken och läste om medlemmar som praktiserade 16-8. Det var i december 2017. Sen dess har jag hållit fast vid 16-8 och mår toppen. Övervikten är borta och alla värden är bra. Jag startar dagen med en stor kopp kaffe med grädde eller havremjölk, äter lunch 12 - 13, mellanmål vid 16 och middag vid 19.

  Jag nådde min målvikt midsommar 2018 och har inga problem alls att hålla den. Det beror förstås på flera nya vanor än 16-8. Inget socker, vitt mjöl, pasta, chips eller andra snabba kolhydrater. Ingen varm kokt potatis ( men gärna kalla, ugnsstekta, förkokta klyftor), väldigt mycket mer grönsaker varje dag. Bara helfeta mejerivaror. Olivolja, nötter varje dag.

  Tack för hjälpen!👍

   

   

   

 • 4 mar 2019 07:11
  aregnisw

  Hej Johan!

  Jag har kört 5:2 under en viss period o visst gick jag ner ganska mycket just under den tiden men jag tror det berodde på mycket annat också för jag tränade då på ett annat sätt samt hade ett förhållande o var lite förälskad den gången wink och hade inte min då onda rygg m m på samma sätt. Annars tyckte jag den metoden var bra.

  Har också kört 16:8 men det fixade inte jag för jag fullkomligt älskar min frukost så den slutade jag med ganska så snart för den stressade mig mer än den gav mig någon fördel.

  Jag är däremot väldigt nyfiken på 8/800 men just nu kan jag inte det p g a mycket annat.

  Alla har vi nog provat med något o en del hittar något toppenbra och då ska dom ju fortsätta med det.

  Ha en bra vecka du med smiley

   

 • 4 mar 2019 07:25
  Bella50

  Hej där...

  Jag hittade till MD av en slump i sökandet efter ”vägledning” på min allra sista viktresa. Detta var i Dec-14.

  Då slutade jag röka och ville inte gå upp i vikt av det också.

  Det räckte nu !

  Vägde då  93kg till mina 162 cm och hade prövat allt i dietväg... men det fanns något nytt kvar att testa....5:2 och efter att ha läst på ordentligt, startade jag denna resa i jan-15 ...med  en kombo av liberal LCHF, som jag kände till innan.

  Jag tappade 10 kg men kände mig ”styrd” av mina fastedagar...och var hungrig ( sugen) hela tiden på de vanliga ätdagarna...och tyckte det tog för lång tid att gå ner resterande kilon. 

  Efter 5mån bytte jag därför tlll16:8 och kaloriräkning ( som var första gången) och som gav en rejäl skjuts.

  Inspirationen fick jag av en annan MD- medlem ( Opnol )

  Jag gick i mål ( -25 kg) efter 11mån.

  Då bytte jag igen till LCLC ( med högre E% kh ) och 16:8.

  Detta koncept håller jag än..och vikten ligger på en acceptabel nivå.

  Fastan är numera så normalt och inarbetat att jag aldrig funderar över det.

  När /om jag frångår dessa rutiner på t.ex resa  ”strejkar”  kroppen direkt och vikten ökar. 

  Absolut inte värt det. 

  Att hitta sin egen modell i denna djungel av möljligheter är A & O anser jag.

  Att inte jämföra sig med någon annan...men gärna ta inspiration från andras viktresor, tips och råd.

  Vi är alla olika och unika.

  Senast uppdaterad 4 mar 2019 07:40

 • 4 mar 2019 08:17
  Arrietty

  5:2 fungerar dåligt för mig eftersom pga min ätstörning - jag behöver en stadig rutin som följer samma mönster.

  16:8 fungerar därför betydligt bättre, att skippa frukosten är på sätt och vis dumt eftersom det är det mål som alltid fungerat väldigt bra, men det fungerar ju lika bra att strunta i det. Det kanske helt enkelt är så att mat inte är ett problem för mig under förmiddagar...

  Fast så bra att jag går ner stadigt i vikt fungerar det inte, snarare är det nog så att jag slipper gå upp...

 • 4 mar 2019 08:58
  gittan52

  Jag har, genom åren, kommit fram till att jag har en matrutin som skulle kunna kallas för 14:10  smiley

  Magen får vila mellan klockan 17-7, på ett ungefär.

  Oftast blir det frukost, lunch och middag där det går ca 5 timmar mellan varje. Väldigt sällan mellanmål.

  Efter alla år med att ha koll på kalorier, kolhydrater, tider mm så inser jag att jag mår bäst av att inte krångla till det.

 • 4 mar 2019 09:32
  ulla165

  Jag blev uppmuntrad av min doktor på VC att börja med 16:8 och i samma veva hittade jag MD och började min viktresa här i början av 2016. Jag hade dess förinnan kört med LCHF och fått allting om bakfoten, konsumerade massor med fett och gick upp i vikt - rejält dessutom. På MD fick jag lära mig att kalorierna in och ut visst spelade en viktig roll👍. Det blev LCHF liberal + 16:8 + kalorireducering.

  Nu råkar jag ha riktigt envisa fettceller och svårt att röra på mig, så vikten har rört sig neråt i snigelfart. Det finns alltid hinder på vägen i form av födelsedagar, möte/middagar med kära och nära, mm. Då tar min våg alltid ett skutt uppåt.

  Sedan två veckor tillbaka kör jag LCHF + 16:8 + 5:2 + kalorikontroll. Jag har samlat och samlar på mig "godkända recept", så jag slipper räkna på kalorier. Är jag upptagen en 5:2 dag, väljer jag en annan dag i veckan. Så nu kör jag på detta viset så länge tyget håller...

  👍Äntligen händer det saker på vågen👍  Detta hade inte varit möjligt utan MD och all uppmuntran från viktvännerna här. Tack!

 • 4 mar 2019 11:28

  16:8 är min melodi kombinerat med LCHP och träning. Tanken är att bränna fett och bygga muskler, inte bara banta bort mig och riskera att förlora muskler istället. Musklerna behövs, inte bara för att orka lyfta saker utan för att förbränna fett även i framtiden. 

  LCHP innebär i grova drag att man försöker äta mer än 1,6g protein per kilo man väger (jag försöker ligga närmare 2g), 1g fett per kilo man väger och sedan fyller man på med kolhydrater tills man når sitt dagliga intag. Det går utmärkt att kombinera med vegetarisk kost också, det har jag testat det med.

  Med min melodi gick jag ner från nånstans runt 90kg (på den tiden vägde jag mig inte) till 63-65kg, och höll formen ända tills vi fick barn. Då vågade jag inte behålla fastan, då den inte är dokumenterad i samband med graviditet eller ammning. Då smög sig kilona på igen, varenda ett så nu är jag på gång att göra mig av med kilona igen. För andra gången.

  Samma melodi fortfarande, samma stadiga lugna resultat.

  Eftersom det inte är en diet eller en snabbfix. Det är en livsstil.

 • 7 mar 2019 01:16
  EO1964

  Är snart tillbaka och på banan igen. ❤

 • 25 mar 2019 09:26

  Fantastiska resultat och intressanta funderingar, stort tack för att ni delar med er! heart

Logga in för att skriva en kommentar.