icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Johans blogg

Medelhavskost 92 kg 86 kg 948769
Jag heter Johan Tenfalk och det är jag som är grundare av Matdagboken.se. Jag är kostrådgivare, Coach, Hälsocoach och hälsoprofilsbedömmare, utbildad på Paulúns Näringscenter, Idrottsfolkhögskolan Lillsved samt HPI Nordic. Är född och bor i Malmö.

Bloggar här då och då mest om uppdateringar och händelser här på Matdagboken.
28 februari 2016 10:22
3

LCHF – Räknas kalorierna eller inte?

God morgon vänner!

Vi får ofta frågan om man måste räkna kalorier när man kör LCHF. Nej, alla behöver inte räkna men kalorierna har betydelse även på LCHF. Ordet "Kalori" är väldigt laddat och många föredrar handflatemetoden, mindra portioner etc. Men egentligen är det också kalorirestriktion.

Jag har roat mig i helgen med att skriva en artikel om ämnet här.

Trevlig söndag och lycka till i veckan alla - Oavsett om ni räknar eller ej :-)

Johan

Gillar

Kommentarer

 • 28 feb 2016 10:50
  Arrietty

  Ja, det var det som fick mig att tycka at LCHF-fantasterna var ena lögnhalsar, jag gjorde några försök med enbart protein och grlnsaker, inte en kolhydrat så långt ögat nådde. Jag gick raskt upp i vikt. Jag skulle vilja se faktiskt bevis på att någon äter fler kalorier än vederbörande förbränner och ändå går ner i vikt. För mig är förklaringen att det för väldigt många är mycket lättare att bli mätta och nöjda om de håller sig till LCHF = behöver inte överäta.

  Själv blev jag fet på grädde och smör, socker är inte min drog riktigt även om jag kan hetsäta glass - för mig är det fett och salt som är svårast att motstå.

  Jag har följt Skaldeman slaviskt och la till kalorireduktion - blev samma viktminskning som om jag bara ätit motsvarande mängd kalorier utan att bry mig om kolhydraterna. Skönt att det nu är mera nyanserat.

 • 28 feb 2016 19:48
  aregnisw

  Jag räknar alltid kalorier fast jag äter Lchf för det är ett måste om man ska gå ner i vikt anser jag och jag registrerar nästan allt ibland händer det att något extra slinker ner men då är det medvetet val. Och det kanske jag inte alltid registrerar men ser jag att vikten går neråt så vet jag ju att allt är rätt kollar alltid E % och den stämmerför det mesta för mig.

 • 29 feb 2016 07:49
  Bella50

  Åh, vilken bra artikel...👏👏 kunde nästan ha skrivit den själv , med mina erfarenheter.

  Dock äter jag dressing ute....men bara ibland 😬 Gillar att inte krångla till det...

  Gillar också det om nötterna och att skippa allt LCHF-bakande 👏👏 

  Det vidmakthåller ett osunt beteende , som ju redan renderat i viktökning.  

  Läser ofta hur det är just kakor och desserter som man vill fortsätta äta...😡👎 och ändå gå ner i vikt 😧

  Tack Johan . Detta hjälper många nybörjare att förstå att man inte kan både äta kakan och behålla den. Inte ens med LCHF 👏👏👍

Logga in för att skriva en kommentar.