icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Johans blogg

Medelhavskost 92 kg 86.1 kg 1190513
Jag heter Johan Tenfalk och det är jag som är grundare av Matdagboken.se. Jag är kostrådgivare, Coach, Hälsocoach och hälsoprofilsbedömmare, utbildad på Paulúns Näringscenter, Idrottsfolkhögskolan Lillsved samt HPI Nordic. Är född och bor i Malmö.

Bloggar här då och då mest om uppdateringar och händelser här på Matdagboken.
18 mars 2010 09:05
6

Känslor styr matintag.

Känslorna, vårt belöningssystem och vårt tänkande styr ibland våra matval åt fel håll. Det går att ända på detta genom att lära sig tänka annorlunda och vara vaksam på dessa tankar och känslor. Lägger man ner lite tid på detta kan man själv ända sitt beteende och lära sig av vad som gick fel och hur kan jag handla annorlunda nästa gång.

Tror du att du är en av de många som ofta trillar dit på känslotätande och belöningsätande? Prova att registrera dina tankar före måltiden i matdagboken. Det finns ett fält där du väljer vilken tankta du kännde innan du åt. Det finns även ett fält för vilken tankte du hade efter att du ätit. Registrera detta under en tid och på så sätt kan du kanske kanske se ett möntser av känsloätande. Om du nu märker att du äter på dina känslor kan du nästa gång ta ett beslut att INTE göra samma sak, men bara om du lärt dig känna igen ditt mönster av ätande. Matdagboken kan vara till dtor nytta här...

Vill du gå ännu längre finns det ett enkelt Tanke-Känsla-Handlig schema som du kan fylla i: http://www.kbtterapi.se/arbetsmaterial/arbetsmaterial_s65.pdf med det kommer du en bra bit på vägen.

Vill du fördjupa dig ännu mer läser du boken av Lisbeth Stahre, "Gå ner i vikt med KBT": http://www.bokia.se/bok/9789185675043/ga-ner-i-vikt-med-kbt-lisbeth-stahre/

Läs även i gårdagens SVD "Lär dig tänka smalspårigt" Det är del 5 i en mycket intressant artikelserie som handlar om just detta: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/lar-dig-tanka-smalsparigt_4432893.svd

Kommentarer

 • 18 mars 2010 10:14
  Elka
  Intressant det där med känslor och matintag….men jag har märkt ett annat fenomen…..När jag är trött och/eller stressad så sätts mättnadskänslorna helt ur spel. Även om jag äter regelbundet och varierat med bra mat så känner jag ingen mättnad då, utan kan äta nästan hur mycket som helst. Och det är inget vanligt sug eller småhunger….jag känner mig hysteriskt hungrig! I sådana lägen är det ju lätt hänt att det åker med en chokladkaka eller annat dumt i farten….men jag har nu nolltolerans mot allt godis/kaffebröd sedan ett och ett halvt år tillbaka…..det skapar ju bara ett sug efter mer sött….och det kan jag vara utan :). Visst är våra kroppar för underliga manicker :)?!
 • 18 mars 2010 10:17
  Ja, det har med hormonerna att göra. Stress/lite sömn/trötthet ökar produktionen av aptitstimulerande homoner samt minskar de aptitreglerande homonerna.
 • 18 mars 2010 10:28
  pralin
  de var bra tips johan, tack för de.ha de bra
 • 18 mars 2010 10:28
  pralin
  de var bra tips johan, tack för de.ha de bra
 • 18 mars 2010 11:20
  Ska kanske pröva det eftersom det är ganska stillastående med viktnedgången nu. Kanske man kan se något feltecken genom att notera känslorna vid varje måltid. Hoppas kan man ju alltid Ha det gott Johan:)
 • 21 mars 2010 07:20
  Sedan kan det ju gå åt andra hållet också. Tankarna och känslorna gör så att man låter bli att äta. Där ser jag ett mönster i mitt ätbeteende iaf. Men jag är medveten om det och jobbar på att få bort de "dumma" tankarna. Ska ta mig en titt på länkarna, tack Johan!

Logga in för att skriva en kommentar.