icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Johans blogg

Medelhavskost 92 kg 86.1 kg 1190489
Jag heter Johan Tenfalk och det är jag som är grundare av Matdagboken.se. Jag är kostrådgivare, Coach, Hälsocoach och hälsoprofilsbedömmare, utbildad på Paulúns Näringscenter, Idrottsfolkhögskolan Lillsved samt HPI Nordic. Är född och bor i Malmö.

Bloggar här då och då mest om uppdateringar och händelser här på Matdagboken.
21 februari 2018 15:49
15

Jag behöver din hjälp med nya receptsidan

Hej Vänner!

Som ni kanske vet har vi hållit på i ett halvår med Matdagbokens nya receptsida, nu börjar det stora jobbet med att tagga upp alla recept med de rätta taggarna. Jag kommer strax börja på att ta mig igenom våra 2500 olika recept och tagga upp dem med de rätta taggarna. Allt för att det ska gå lättare att hitta och därmed lättare att äta just den maten man vill. Ett recept kan ju passa in på många olika kostmetoder. Så nu till min fråga; Är det någon speciell typ av kost / diet du skulle vilja ha med?

Det som finns just nu är:

5ccf5fa5-ff33-4e83-8075-f2f9c5c38973.png

 

Det kommer även gå att söka genom att ange kalorier, kolh, fett och protein i vissa intervall. Exempel:

e5c0031e-fb66-4e69-b862-b4db892e609f.png

 

Tack för din hjälp! smiley

 

Gillar

Kommentarer

 • 21 februari 2018 16:00

  Low carb high protein  (LCHP)

  Högproteinkost som tillåter vissa processade råvaror, ris m.m. så länge det inte överskrider dagsbehovet och budget. 😀

 • 21 februari 2018 16:16
  gittan52

  Hoppsan, vilken jättejobb!

  Vet inte om jag förstår det hela rätt, men menar du hur ni ska kategorisera dem på receptsidan, eller har taggarna en särskild funktion?

  Om det handlar om enskilda recept så ser jag ingen funktion för 16:8 för det handlar ju inte om maten i sig utan under vilken tid vi äter. Men du kanske menar något helt annat med taggarna?

  Jag äter i stort sett Lågkolhydratkost  (LC) och det vore ju bra att ha som kategori.

  Innebär det sedan att vi ska tagga de recept vi själva lägger in sedan?

  Spännande att se hur den nya receptsidan blir smiley

 • 21 februari 2018 16:54
  Alzarin

  Jättebra att man sen kan sortera utifrån kolhydratinnehåll!  

  Jag skriver ibland in en ingrediens som jag söker på, som inspiration i receptletandet, därför viktigt med titel och beskrivning på recepten

 • 21 februari 2018 17:34

  Kalorisnål vegansk.

 • 21 februari 2018 18:10
  Emmi11

  håller med LissaLo, strikt LCHF, keto

 • 21 februari 2018 19:05

  Strikt LCHF/Keto

 • 21 februari 2018 19:29
  ulla165

  Det där låter som ett jättejobb!  Lycka till!

  Jag tar tex LCHF. Söker jag det så får jag tag på alla lchf recepten.

  Vill man sedan göra sökandet mer specifikt,

  1)  så kan man lägga till typ kolhydrater upp till 20 g, osv inom LCHF (strikt, måttligt, liberalt, osv). Det var väl tänkt så? 

  2) eller söka en viss ingrediens (men inom LCHF också) som Alzarin föreslår.

  En sak som varit jobbig... Säg att receptet hette "Johans pannkaka". Söker man receptet senare, så måste man veta bokstav för bokstav vad rätten hette annars får man tji. Skriver jag "Johans pannakaka" så har jag fått veta att rätten inte finns. (Nu var det ett simpel ex...) Det blir ju lättare att hitta om man vet att receptet finns under LCHF och typ kyckling...

 • 21 februari 2018 19:54
  aregnisw

  Det låter bra som det är tycker jag och man komponerar nog ihop det själv förhoppningsvis. Jag kör något mellanting med Lchf och Lc lite mer fritt. Lycka till med det stora arbetet.

 • 21 februari 2018 20:14
  Alzarin

  Kom på en sak till som jag stötte på alldeles nyss. Har fröknäcke i ugnen just nu. Blir nog mumsigt!  

  Hittade receptet som verkade bra. Klickade i så att det blev favoritrecept och la en portion i matdagboken.  Sedan när jag ville tillbaka till receptet så går det inte via mina favoritrecept eller via matdagboken. Det har retat mej många gånger och det tar tid att gå upp till recept och söka, då har jag ofta glömt hela namnet och måste tillbaka till dagboken igen för att läsa namnet. Skulle vara jättebra om man kan komma till receptet från matdagboken. 

  Eller har jag missat någon funktion?

 • 21 februari 2018 20:15
  klaraelv

  vet inte hur sökningen fungerat tidigare, men ett tips kan vara att sökningen går mot %(söksträng)%, så får man träff oavsett var i rubriken/texten man har matchande mönster. Kanske redan fungerar så, bortse då från min kommentar. 

 • 22 februari 2018 07:27
  Arrietty

  Jag borde ha synpunkter efteersom jag knappast använder recepten eftersom det är svårt att hitta rätt i dem.  Men jag vet inte riktigt hur det sklle vara för att jag skulel använda dem. Inte heller förstår jag mig inte riktigt på det här med "favoritmåltider", det är omständligt att använda den funktionen.

  ... nu kom jag på hur jag gör, jag är nog lite mer "vad finns i kylskåpet"-typen. Det eller att jag sett att det är superextrapris på någon form av protein, säg kyckling. Och så har jag ex äpplen som håller på att bli trötta – då googlar jag på ex "kyckling, äpple, wok" eller kyckling, äpple, ädelost" elelr "kyckling, äpple, asiatisk" eller "kyckling, äpple, lågkalori" eller bara "kyckling, äpple" – och då får jag en massa förslag som jag går igenom, med tiden lär jag vilka reeceptsidor som anger kalorier och dessutom de där det går att välja antal portioner.

  Ett otroligt ambitiöst arbete du lägger ner!

 • 22 februari 2018 10:51
  Tita

  Det jag har undrat över är .... och saknat...

  i receptet finns angivet ex antal portioner, då jag för över till MD är det alltid en portion det är ok men varför går det inte att  föra in 0,5 portion???

  Det blir inte alltid rester över så mycket så att det räcker till en portion dagen efter och då vill jag inte sitta och dela hela receptet manuellt. 

  Sen håller jag med Ulla om hur vi oftast söker!

  Jag kan t ex skriva köttfärs och förväntar mig olika förslag men det går inte det måste vara så exakt för annars finns det inte. Fast jag vet att det finns.

  Tack för allt arbete du lägger ned, Johan!!!

   

 • 22 februari 2018 12:17

  Äggfasta skulle vara bra

  Mejerifritt

  Andra allergier också kanske.

 • 22 februari 2018 23:12

  Hej alla! Tack för bra feedback och återkom gärna om ni kommer på fler kategorier / taggar, börjar med detta jobbet på måndag så fram tills dess går det att åtgärda. smiley

   

 • 25 februari 2018 17:21
  Emmi11

  Kommer vi att kunna ordna och sortera i "min kokbok" och "mina recept" efter den här uppdateringen? Det vore jättebra. Nu måste man bläddra igenom alltsammans.

  Sortering efter kategori: kött, fisk, fågel, vegetarisk t. ex. Vi kan säkert göra sorteringen själva där om bara möjligheten finns.

Logga in för att skriva en kommentar.