icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Johans blogg

Medelhavskost 92 kg 86 kg 948774
Jag heter Johan Tenfalk och det är jag som är grundare av Matdagboken.se. Jag är kostrådgivare, Coach, Hälsocoach och hälsoprofilsbedömmare, utbildad på Paulúns Näringscenter, Idrottsfolkhögskolan Lillsved samt HPI Nordic. Är född och bor i Malmö.

Bloggar här då och då mest om uppdateringar och händelser här på Matdagboken.
17 februari 2019 13:38
5

Hur ofta ska man väga sig?

Hej Vänner!

Vi får ofta den frågan, därför har vi tagit fram en artikel om ämnet. Hur gör du och vad är dina bästa tips?

Passar på att önska er alla en härlig vecka! smiley

Gillar

Kommentarer

 • 17 feb 2019 14:12
  Bjarki

  Det här med vikt kan vara sjukt lurigt. Första veckan med kickstart gick jag ner 2 kg. Sen har det knappt hänt ett jota på vågen i två veckor. Men!! Jag har trots det minskat några centimeter runt min plufsiga mage och fått upp flåset lite under mina promenader smiley Det är såååå frustrerande att jag inte ser mer resultat på vågen, men ser alltså resultat på annat sätt. Så att "mäta" sig med andra alternativ än bara vågen tror jag är superviktigt för att hålla kämparglöden uppe. Imorgon går jag in på vecka fyra här på MD. Wish me luck! wink

  Ha de fint!

 • 17 feb 2019 14:37
  gittan52

  Lustigt, jag började fila på ett blogginlägg om detta för några veckor sedan, men har avvaktat så jag kan lägga till lite grafer. smiley
  Då kommer de här istället.

  Att sucka, eller glädjas, över ett dagligt viktresultat är inget jag ägnar mig åt. Men när jag summerar veckan tycker jag att det kan vara intressant att se hur vikten varierat på dagsnivå. Jag tror att det är en berg- och dalbana för de flesta av oss, beroende på diverse saker.

  Nu har jag börjat inse att jag ”släpper efter” lite om jag har ett minus på vågen respektive ”skärper mig” om jag gått upp.
  Därför tittar jag inte på resultatet varje dag utan väntar, helst hela veckan, med att titta på hur det gick (har en Withingsvåg).

  Genom daglig vägning har jag lärt mig att en viktökning efter ”fusk” kommer dag 2 eller 3 och inte dagen direkt efter.

  Så länge jag registrerar matintaget så kan jag sedan se ett samband om jag tittar på snittet över veckan, men det enskilda dagsresultatet säger egentligen ingenting för mig.
  750ca299-5eca-4943-90e4-46edc349c3cd.PNG

  97b7fa73-d4d3-461d-995d-3498232b26e3.PNG

 • 17 feb 2019 15:19

  För mig är vägning en gång i veckan ganska lagom, oavsett om det gällt viktminskning eller behålla målvikten. Skulle veckovägningen visa något väldigt konstigt kan jag kontrollväga mig dagen efter och kan då se ifall det var något tillfälligt eller inte. Det viktigaste för mig är att inte sluta väga mig även om jag kan ana att veckans matintag inte varit optimalt.

 • 17 feb 2019 17:08

  Min ena katt tycker om rutiner så nu vi väger oss varje dag, han ligger rätt så stadigt på 7kg medans min vikt hoppar omkring. Tycker det är okey att väga sig varje dag, bara man inte blir stressad över det eller mår dåligt. Lite intressant som gittan52 skriver, man lär sig hur ens kropp funkar, blev så glad vid fusk i början för dagen efter går jag nästan alltid ned i kg men sen ett par dagar efteråt då pekar nålen uppåt igen....Om jag åker bort är jag däremot inte stressad över att inte kunna väga mig, eller om det skulle vara stress här hemma och jag inte hinner så tar jag bara en annan dag trots kattens protester :) Tror det beror på syftet. Om man bara vill se resultat nedåt så är nog 1gång i veckan bra tror jag.

 • 18 feb 2019 08:52
  Molnbär

  Jag har precis börjat med veckosnitt, inspirerad av LadyG. Jag väger mig varje dag, och en gång i veckan delar jag med 7 och får ett veckosnitt.  Detta känns klokt och bra för mig, då min vikt ofta diffar rätt mycket under en vecka. 

Logga in för att skriva en kommentar.