icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Johans blogg

Medelhavskost 92 kg 86 kg 948773
Jag heter Johan Tenfalk och det är jag som är grundare av Matdagboken.se. Jag är kostrådgivare, Coach, Hälsocoach och hälsoprofilsbedömmare, utbildad på Paulúns Näringscenter, Idrottsfolkhögskolan Lillsved samt HPI Nordic. Är född och bor i Malmö.

Bloggar här då och då mest om uppdateringar och händelser här på Matdagboken.
5 december 2016 08:40
16

Hur klarar ni juletiderna?

Hej Vänner!

Jag har ändrat mig lite vad gäller storhelger som t.ex jul och ätande. Vi har sett att ni som klarar hålla er plan på ett okej sätt även under storhelger lyckas många gånger bättre, naturligtvis på kort sikt men framförallt på lång sikt.

Varför? Jo, det handlar om livsstilen. Ska man göra en livsstilförändring, som ofta krävs för långvarig viktminskning, så ska man inte bara göra det när det känns enkelt. Utan även kanske lite tuffare perioder ska klaras av. Just därför är julen en bra utmaning.

Följ inte stömmen - Gå din egna väg
Det här gäller i högsta grad frosserierna under december månad. Varför ska du som skött dig så bra tidigare plötsligt släppa allt för att sedan ta tag i det i januari igen? För att de flesta andra gör det eller?

Stort grattis till dig är inloggad på Matdagboken även under december månad, du är en vinnare! smiley

Jag har skrivit en artikel där jag tipsar om hur man kan hålla sin diet även i dessa juletider. Läs mer här..

Dela gärna med dig med dina bästa tips eller hur du gör för att klara utmaningen nu i dessa juletider.

Lycka till i veckan!

/ Johan.

Gillar

Kommentarer

 • 5 dec 2016 09:01
  Bella50

  Jag gör som ditt inlägg föreslår. Äter det jag gillar mest och registrerar hela helgen på MD.

  Sill, ägg, lax, Janssons på rättika, revben, surkål. Lii..te vörtbröd och  skinka.

  Allt i lagom mängder förstås. Det blir fort många kalorier av buffe'.

  Godisbordet låter jag bli , men lii...te glögg och någon pepparkaka med ädelost blir det nog 👍

  Jag ska fortsätta röra på mig.👍

  Senast uppdaterad 5 dec 2016 09:03

 • 5 dec 2016 09:32
  Arrietty

  Litegranna håller jag med Rössner i att det inte är vad som äts mellan jul och nyår som är problemet utan vad som äts mellan nyår och jul... men för mig är problemet rätt litet eftersom jag är ensam med en vegetarisk tonåring. Det jag tycker är värst är gerillaattackerna från folk som envisas att komma med en chokladask som julklapp. Genom livet har det undantagslöst lett till chokladfrossa eftersom jag genomgående lurat mig själv att jag ska kunna ha en öppnad chokladask i huset utan att plötsligt smälla i mig alltihop, t o m de jag inte ens tycker om... Detta har blivit bättre, numera är folk betydligt mer matmedvetna. För mig är det denna julen väldigt enkelt - jag kommer inte att utsättas för några julbord så det blir inte svårt alls... jag tror jag siktar på rödkål och julskinka som julmat, det blir svårt att undvika julmusten, vatten är liksom inte så kul.

 • 5 dec 2016 09:34
  Bella50

  Inga chokladaskar här heller. 👏👏😆

 • 5 dec 2016 09:41

  Problemet med Rössners slagdänga är att julen börjar inte den 24/12 utan den börjar redan slutet av November. Med julfika, glögg, lussekatter och julbord etc. Det är detsamma som att säga att det är fritt fram att frossa under hela december och även slutet av november. Det är väl ok, alla gör som de vill. Men det är beteendet jag vill åt, att helt tappa det under hela december och ta till den slagdängan är som att skjuta sig själv i foten. Den fungerar inte om man ska göra en livsstilsförändring.

  För vad händer då på alla andra högtider, kalas och tillställningar?

 • 5 dec 2016 10:22
  paloma

  Jag har klarat av 2 jular under målvik, och ändå fått njuta av julmaten och julgodiset. Jag äter nyttigt fram till julafton, och då äter jag det jag vill. Det brukar bli lite mer julmat någon dag till, sedan är det normalläge fram till nyårsafton. Nyårsafton och nyårsdagen äter jag fritt igen.

  Det brukar bli några kg extra i vikt, och dessa kilo brukar vara borta efter någon vecka. Jag tror att förbud bara skapar ett sug, och det brukar oftast sluta i frosseri.

  Jul och nyår är bara ett par dagar, och inte en hel månadsmiley

  Tack detsamma!

 • 5 dec 2016 11:22
  Bella50

  Rutin och diciplin är oavsett dag  , mina ledord. 😍

  Det gäller att ha en plan, anser jag. Håller med paloma ...jag äter också ( med måtta) av det jag vill av de bästa valen,  på just julafton.

  Sen blir det vanliga middagar hos oss fram till nyår.

  Dock ofta julinspirerade menyer tillagade enl min dietmodell 16:8 / LCLC

  Senast uppdaterad 5 dec 2016 11:22

 • 5 dec 2016 19:11

  Än så länge går jag ner trots att december börjat, lägsta vikten i dag. Men lutar åt äta lite fritt på julafton, möjligen juldagen men registrera, men inget socker, så noll godis, och då jag skapar mitt julbord själv. Så mycket vilt på bordet, min planerade vildsvins skinka verkar springa bort, är i skogen fortfarande. Gravlax är det med mest socker på, bakar jag inte vört bröd blir det nog inget, om jag inte hittar något utan tillsatser. Någon mager jansonfrestelser, jag kaloriränkar ju så gäller annat för mig som inte äter LCHF. men mycket rökt kött blir det.

  Men någt kilo kan det bli upp, men det får man ta ner till nyår, nyårsafton är enda helgen jag äter lite ost på och dricker lite vitt vin, och ett glas champagne. Men den maten jag har på julbordet funkar bra att äta som vanlig mat efter jul i lagom mängd.

  Lycka till alla har inte helt givit upp tanken på att ligga på 5 kg ner i månaden diffar på 0,5 kg på 9 månader. Eller är roligare säga att man miss att 0,05555555 kg i månaden.

   

   

   

 • 8 dec 2016 07:12
  aregnisw

  Tyvärr har jag i princip varit lite halvdassig hela november men då gick det bra ändå att äta nyttigt och även röra på mig så mycket det gick. Men December har då inte börjat bra alls för min del är man sjuk och mår dåligt är det mycket lätt att tröstäta tyvärr och det har jag gjort men det blir väldigt sällan godis men däremot glutenfria ostkex och jag kan heller inte röra mig lika mycket när jag känner mig så här dålig. Sen ska vi fira lilljul nästa helg och då blir det knytkalas och då äter jag måttligt av allt för jag är inte mycket för julmat. Sedan blir det julafton och då äter vi säkert inte julmat om jag känner min dotter rätt. För då blir vi inte så många heller. Nyåret är jag o min särbo bortbjudna och då har jag ingen aning om vad det bjuds men några sötsaker kommer jag inte att äta men champagne blir det säkert några glas. Så det enda jag önskar är att jag är frisk när det nya året börjar och då kommer jag nog automatiskt äta mera sunt.

 • 8 dec 2016 11:13
  Arrietty

  Ja, det är ju helt rätt att det inte längre är "mellan jul och nyår" som gäller, det verkar som om folk börjar äta julbord redan i mitten på november. Att tänka sig att jag aldrig hade ätit julmat före julafton innan jag fyllde 30... sedan dess har jag varit på ett sådant där betlat julbord en gång, herreje vad vi åt, det var motbjudande. Men jag har förstås blivit utsatt för en massa "jultallrikar" och inbjudningar till julbord så numera äts julmat alldeles för tidigt.

  "Tillfället gör tjuven" heter det ju och så är det väl med överätning också - exponeras jag för mycket och god mat är risken större att jag går upp i vikt. Så jo, det krävs nog en genomtänkt strategi för hela december!

 • 8 dec 2016 11:24
  Bella50

  Vi åt aldrig skinka eller drack glögg före lillejulafton under uppesittarkvällen förr. 

  Nu blir det julmat på servering, en gång före i år. 

  Nu är jag inget fan av julmat i gemen...bara utvalda rätter...och det finns varken knäck, ischoklad eller pralinaskar hos oss.

  Lite glögg efter en skön vinterpromenad kan förekomma.

  Då blir det ofta både russin, mandel, pepparkaka och ädelost.

  Ska det va' ...så ska det va' gött å leva,  tycker jag.👍😆

 • 8 dec 2016 13:40

  Har byt ut glöggen mot en snaps med Guld Voodka med kanelsmak men blir sällan eftersom gumman inget tar längre. Voodkan är mindre socker i. Sen är den god det tycker jag inte glöggen är.

  Guman och jag räknade på sista flaskan sante konjak som är nästan slut, var 7 år sen jag köpte den I Tallin snål som jag är. Voodkan komer med därifrån, med det sagt att denanvändes bar till festliga tillfällen. Är dyra kcal  med alkohål.

 • 9 dec 2016 15:56
  gittan52

  När jag tittar tillbaks på min vikthistorik så ser jag att både november och december har inneburit viktökning 5 år i rad för november (inklusive i år) och 4 år för december.
  Förra året lyckades jag tappa -0,2 kg under december och jag har gett mig den på att det ska bli ett minusresultat även detta år!  wink

  Som ni skriver så börjar julfirandet redan i slutet av november, samtidigt har vår ICA-affär tydligen börjat sälja semlor!

  Min matplan skiljer sig inte så mycket nu mot under julhelgen. Jag registrerar vad jag äter och försöker ligga på max 40-50 gr kolhydrater/dag. Kaloriintaget ligger på runt 2000. Men jag ser fram emot julskinkan och prinskorven, samt sill och lax. Några goda ostar lär nog också finnas i kylen.
  Dessutom ser jag fram emot långa, härliga promenader.

  Jag äter när jag är hungrig och inte efter klockan 17-18. Ett undantag är kvällen innan julafton då skinkan ska avsmakas på ett vörtbröd och en liten nubbe ska avnjutas. Men då har jag förhoppningsvis planerat in maten i övrigt den dagen så att det inte blir någon katastrof.

  Däremot är nyårsaftonen ”fri”. Vi är 3 grannpar som har firat tillsammans i säkert 25 år. Den vi är hos står för huvudrätten och övriga gör upp om vem som gör förrätt respektive dessert.
  Men eftersom 2 av oss har hundar så brukar vi bryta upp vid 23-tiden så att hundarna inte behöver vara ensamma vid tolvslaget. Inget nattsudd alltså!

 • 16 dec 2016 11:29

  Jag gör som jag mestadels gjort. Är jag ledig så äter jag normalt, fast utav julens goda mat. Frosseri har jag aldrig ägnat mig åt, möjligen någon/gra gång under tonårstiden. Har aldrig förstått detta med 20 olika maträtter och efterrätter och 18 sorters fikabröd, bara för att vi ska fira en drygt tvåtusenårig händelse.

  Brukar heller aldrig gå upp i vikt under julhelger. Äta normalt av skinka, risgröt, sill, spjäll etc. och avstå det mesta av sötslisket och kakorna, så kan julmaten vara en trevlig och nyttig ingrediens i helgfirandet.

  Denna julen ska jag dock jobba 12-timmars både julafton och juldag, så där löser sig frågan tämligen automatiskt. Lite extra i matlådan blir det, men inget överflöd. yes

 • 21 dec 2016 20:04

  Jag hade en tråd i forumet om hur klara jul- och nyårshelgerna för tre år sedan och där kom det också in tips och sedan uppdaterade jag det under årens lopp. Jag sammanställde sedan allt i ett inlägg om någon är intresserad: http://www.matdagboken.se/blogg/mosel/tips-hur-klara-jul-och-nyaarshelgerna

 • 4 jan 2017 15:40
  Troxii

  Åt gott, slappna av hela december månad. Inga måsten på att hålla en viktminskning eller dylikt = viktuppgång. Men för mig gör det inget. Jag gör hellre på detta viset och har inga problem med det eller att komma igång efter igen. :) 

  Alla är olika. 

  Det kan bli en hemsk inre stress av att man inte får äta heller och det kan resultera i att det blir ännu värre för vissa, äter mer än vad man annars skulle ha gjort eftersom man absolut inte får. Och med det ger det ännu mer stress och ångest efteråt och det kan leda till att man inte klarar av viktnedgång efter. I värsta fall kan det leda till depression. 

  Men, kan man hålla sig och verkligen vill det så ska var och en inte lyssna till alla andra som tycker att "under julen så får man". Vilket är otroligt vanligt och där har jag varit själv många gånger. Borsa av grupptryck oavsett vilket håll det kommer ifrån och gör som du vill. Jag gör som jag vill! ;)

Logga in för att skriva en kommentar.